Autisme op de arbeidsmarkt ICT en industrie

Autisme

Autisme op de arbeidsmarkt: het is en blijft een onderwerp van discussie. Sommige bedrijven vinden het moeilijk om hiermee om te gaan, maar het moet echt benadrukt worden dat mensen met autisme echt unieke talenten en eigenschappen hebben die ze enorm waardevol maken voor bedrijven in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan oog voor detail, analytisch denken en stiptheid. Autitalent helpt mensen met autisme om zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal dingen waar organisaties rekening mee moeten houden. Lees hier meer over autisme op de arbeidsmarkt.

De obstakels voor mensen met autisme

Mensen met autisme ondervinden vaak obstakels bij het vinden en behouden van werk. Zowel werkgevers, collega’s en de maatschappij zouden als geheel beter begrip moeten tonen voor hun behoeften. Het Nederlands Autisme Register geeft aan dat veel mensen met autisme graag willen werken en kunnen werken, maar vaak aan de zijlijn blijven staan vanwege onbegrip en onbenutte sterke kanten.

Rekening houden met behoeftes

Zoals met ieder persoon en iedere werknemer moeten we rekening houden met hun behoeftes, maar bij personen die autistisch zijn moet hier extra aandacht aan worden besteed. Zij zijn vaak ook extra gevoelig, en kunnen soms moeite hebben met communicatie. Daarnaast vinden werknemers met autisme het moeilijk om bepaalde non-verbale signalen te interpreteren. Het is dus goed om hier rekening mee te houden om misverstanden te voorkomen. Dit maakt het extra belangrijk voor werkgevers om een begripvolle werkomgeving te creëren, waarin rekening gehouden wordt met hun behoeftes. Op deze manier kunnen medewerkers met autisme hun volledige potentieel laten zien en comfortabel werken.

Sectoren met de meeste kansen

Er zijn verschillende sectoren waar er over het algemeen meer kansen zijn voor mensen met autisme. Een van deze sectoren is de ICT en industrie. Volgens gegevens uit het Nederlands Autisme Registeren worden programmeurs, software engineers en technici steeds vaker in dienst genomen vanwege hun precisie en analytisch denkvermogen. Het gaat pas echt goed op de werkvloer als er extra aandacht wordt besteed om deze individuen goed te begrijpen. De werkomgeving moet aangepast worden om er een ondersteunende en begripvolle omgeving van te maken. Hoe dan ook, er zijn een heleboel beroepen waarbij nauwkeurigheid, gestructureerd werken en analytisch denken erg belangrijk zijn. Mensen met autisme sluiten hier heel goed aan bij, en daarom moeten werkgevers zich bewust zijn van deze mogelijkheden en tevens actief streven naar inclusie op de werkvloer.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.