Fijnbezaagd vs geschaafd hout: begrijp het verschil en kies verstandig voor je project

Fijnbezaagd hout

Hout is een veelzijdig en duurzaam materiaal dat in veel bouwprojecten wordt gebruikt. Verschillende soorten hout hebben elk unieke eigenschappen en toepassingen. In de bouw zijn enkele populaire houtsoorten vurenhout, grenenhout en eikenhout. Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen kenmerken zoals hardheid, duurzaamheid en uitstraling. Een Douglas houten balk is bekend om hun sterkte en worden vaak gebruikt in constructies. Eikenhout wordt veelal gekozen voor zijn robuuste uitstraling en duurzaamheid. Vurenhout en grenenhout zijn dan weer populair vanwege hun betaalbaarheid en veelzijdigheid. Het is belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen voor je project, afhankelijk van het doel en de locatie van de constructie.

Verschil in verwerking

Fijnbezaagd hout is hout dat na het zagen een ruw oppervlak heeft. Het wordt vaak gebruikt in projecten waar een robuuste look gewenst is. Fijnbezaagd hout is meestal goedkoper dan geschaafd hout omdat het minder verwerkingsstappen ondergaat. Dit hout is ideaal voor buitengebruik zoals in schuttingen, tuinhuizen en pergola’s. Het ruwe oppervlak kan echter splinters veroorzaken, dus handschoenen dragen tijdens de verwerking is aan te raden. Fijnbezaagd hout kan ook behandeld worden om de levensduur te verlengen, vooral als het buiten gebruikt wordt.

Waarom geschaafd hout kiezen?

Geschaafd hout is hout dat na het zagen nog extra is bewerkt. Geschaafd hout wordt machinaal glad gemaakt, wat resulteert in een strak en egaal oppervlak. Geschaafd hout is ideaal voor projecten waar een gladde afwerking belangrijk is. Dit type hout is vaak wat duurder dan fijnbezaagd hout vanwege de extra verwerkingsstappen. Douglas-hout wordt bijvoorbeeld vaak geschaafd aangeboden voor een meer verfijnde uitstraling. Geschaafd hout is makkelijker te schilderen of te behandelen en is comfortabeler om mee te werken omdat het geen splinters heeft. Het wordt veel gebruikt voor binnenprojecten zoals meubels, vloeren en plafonds.

Het juiste type hout kiezen

Om het juiste type hout voor je project te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met de locatie en het gebruik. Voor buitengebruik is het beter om te kiezen voor houtsoorten die goed bestand zijn tegen weersinvloeden. Hierbij kan behandeld hout of hout met een natuurlijke weerstand tegen rot, zoals douglas of eiken, een goede keuze zijn. Voor binnenprojecten kun je kiezen voor geschaafd hout vanwege de gladde afwerking. Denk aan de esthetische aspecten maar ook aan functionaliteit en duurzaamheid. 

Innovatie in de houtindustrie

De houtindustrie is constant bezig met innovatie en het ontwikkelen van nieuwe houtsoorten. Deze ontwikkelingen richten zich op duurzaamheid, sterkte en veelzijdigheid van het hout. Nieuwe behandelingstechnieken worden ontwikkeld om hout nog langer mee te laten gaan en beter bestand te maken tegen externe factoren. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met nieuwe soorten houtcombinaties om unieke eigenschappen te creëren.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.