Robots en MKB centraal tijdens succesvolle Vision, Robotics & Motion

Robot en MKB

Een krappe arbeidsmarkt en ambitieuze digitaliseringsdoelstellingen vragen om slimme oplossingen. Echter, meegaan in deze snel veranderende wereld zorgt voor vele uitdagingen binnen de MKB hightech- en maakindustrie. Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar zijn verbonden biedt echter vele voordelen en volop kansen. Toch blijkt de weg naar slimme productieautomatisering in de praktijk voor veel MKB bedrijven niet gemakkelijk. Om hierbij te helpen, organiseerde Mikrocentrum op 8 en 9 juni de vakbeurs Vision, Robotics & Motion 2022 waarbij robots en MKB centraal stonden in de Brabanthallen.

Na ruim 3 jaar afwezigheid, de laatste editie was in 2019, stonden ruim 80 vision, robotica, motion control en data science gespecialiseerde bedrijven, start-ups en studententeams klaar om de 1500 bezoekers te helpen met praktische toepassingen en oplossingen. Nieuw was het ruim 165 vierkante meter demoplein waar diverse exposanten cobots, autonome robots (zoals AGV’s) en AI oplossingen live demonstreerden.

“Vision, Robotics & Motion laat zien dat er volop kansen zijn en dat de mogelijkheden voor het oprapen liggen voor MKB bedrijven. Omdat toepassing vaak een flinke uitdaging blijkt, hebben we vooral gefocust op praktische use cases, zowel op de beursvloer als in het congres. Letterlijk overal waar je keek zag je robots, cobots en andere slimme oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van vision technologie, AI en Deep learning. We hebben als het ware een grote Meet & Match tussen de robots en het MKB georganiseerd. Het is indrukwekkend om te zien wat er tegenwoordig allemaal kan en hoe bedrijven elkaar willen helpen om samen die stap naar een slimme productieautomatisering te maken!” Aldus Charlotte de Jong, Event manager Vision, Robotics & Motion.

Advies van robotica experts: start met een cobot bij eenvoudige toepassingen

Samen met DSPE organiseerde Mikrocentrum een special edition van het Techcafé op de beursvloer. In een talkshowsetting bespraken robotica experts Eddie Mennen (Yaskawa), Martin van der Have (ABB Robotics), Paul Ribus (FANUC Benelux BV) en Peter Kiekens (Industrial Cobotics BV) de uitdagingen van robotisering in de MKB hightech- en maakindustrie.

Over het antwoord op de vraag hoe te starten, waren de experts het met elkaar eens: starten met een cobot is een goede aanpak bij relatief eenvoudige toepassingen en om ervaring op te doen met robots.

Martin van der Have: “Of je eerste robot een cobot of een robot wordt hangt af van de applicatie. Is het een relatief eenvoudige toepassing waarbij minder de nadruk ligt op efficiency, output en performance, dan kan je met een cobot goed uit de voeten. Cobots hebben namelijk een lage gebruikersdrempel omdat er een hoge mate van standaardisatie in zit. Dit maakt dat je de cobot alleen hoeft te configureren en niet hoeft te programmeren. Industriële robots hebben veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om zwaar en snel werk uit te voeren, en zijn veel uitgebreider. Dit betekent wel dat er voor het gebruik een bepaalde mate van vakkennis nodig is.” Paul Ribus sloot zich hierbij aan: “Je hoeft niet direct alles te automatiseren. Zorg voor een goede startfase, begin met iets realistisch en ga ervaring opdoen met het werken met een robot.”

Holland Robotics congres en paviljoen: robots van grote meerwaarde voor het MKB

Net als voorgaande edities was Holland Robotics ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Niet alleen in het congresprogramma, maar ook op het nieuwe Holland Robotics Paviljoen. Met het congres Robotica voor het MKB, zette Holland Robotics de meerwaarde van de robot centraal. En die is niet te missen volgens Thijs Dorssers van Holland Robotics: “Nederland staat in de top 5 van meest innovatieve landen, maar wat betreft robotisering staan we nog niet eens in de top 10. Een gemiste kans, want een geïntegreerd systeem is juist datgene waar bedrijven het meeste voordeel mee kunnen behalen. Zo kan robotica niet alleen een rol spelen in de oplossing voor het personeelstekort, maar ook in het verbeteren van productieprocessen.” Dorssers openende het congres dan ook met een praktische blik op de toekomst met daarbij de trends en ontwikkelingen voor robots en MKB. De toekomst stond ook centraal in de lezing door Heico Sandee van Smart Robotics, die inzicht gaf over hoe robotica kan helpen om de uitdagingen in de logistiek op de lossen.

Naast een toekomstvisie was er ook veel aandacht voor de praktijk. Zo brachten Mark Oosterveer (iTanks) en Coen van Gulijk (TNO) robotveiligheid onder de aandacht, nam futuroloog Mike van Rijswijk de bezoekers mee in een reis door 8 jaar sociale robotica in de zorg en deelde Albert van Breemen (VBTI) praktische AI toepassingen.

Mikrosessies over Deep Learning en Modulair ontwerpen een groot succes

Nieuw op Vision, Robotics & Motion waren de Mikrosessies, georganiseerd door Mikrocentrum Opleidingen. Met deze Mikrosessies wil Mikrocentrum bezoekers in gratis workshops op een laagdrempelige manier kennis laten maken met actuele, kansrijke en nieuwe onderwerpen. Voor deze eerste editie stonden Deep learning en Modulair ontwerpen op het programma. Het bleek een groot succes: onder grote belangstelling namen docenten Albert van Breemen en Thijs Schepman op beide dagen de deelnemers mee in de basisbeginselen van beide methodieken en deelden zij de stappen en modellen om te starten met het toepassen ervan in de praktijk.

Volop aandacht voor studenten en studententeams

Op de beursvloer was er ook volop aandacht voor studenten. Zo toonden in de Student Area de studententeams Team CORE, Project MARCH, University Racing Eindhoven, TU/e Gamedev en MultiRotorResearch hun innovatieve oplossingen, konden studenten op 9 juni laagdrempelig kennismaken met nieuwe bedrijven tijdens de BedrijvenMeeloopDag Student Tour en deden studenten mee aan de Drone Challenge.

Volgende editie op 7 en 8 juni 2023

De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 7 en 8 juni 2023 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie