Martin van Gogh nieuwe directeur Holland Instrumentation

Holland Instrumentation Martin van Gogh

Vanaf 1 januari 2022 is Martin van Gogh de nieuwe directeur van HI (Holland Instrumentation). Begin volgend jaar lanceert dit hightech netwerk van West-Nederland een nieuwe strategie en organisatie om zo de ActieAgenda Technologische Industrie verder uit te kunnen rollen.

ActieAgenda Holland Instrumentation

De ActieAgenda is een initiatief van ondernemers uit de technologische industrie, ondersteund door de Economic Board Zuid-Holland (EBZ), InnovationQuarter en Holland Instrumentation. De ambities zijn fors: een verdubbeling van de omzet van de technologische industrie in Zuid-Holland van € 26 mld. naar € 50 mld. in 2030 en het creëren van 30.000 nieuw banen. Dit willen bedrijven bereiken door samen met kennisinstellingen, opleiders en overheden producten te ontwikkelen, die maatschappelijke problemen helpen oplossen. Martin van Gogh is tevens directeur bij Batenburg Industriële Automatisering en vicevoorzitter van de EBZ.

Als één van de grootste motoren van de Nederlandse economie, wordt in Zuid-Holland bijna 25% van het bruto nationaal product verdiend. Daarmee heeft Zuid-Holland een sleutelrol in de grote transities van de komende decennia: digitalisering, de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.

Martin van Gogh: “De uitrol van de ActieAgenda biedt kansen die nu nog onderbenut blijven. Terwijl de Zuid-Hollandse technologische industrie veel gemeenschappelijke uitdagingen kent die veel slimmer en beter kunnen worden opgepakt. Denk aan alles wat te maken heeft met digitalisering, 3D printen, personeelstekorten en nieuwe vaardigheden voor nieuwe technologie. Samenwerking levert ook businesskansen op: want innovatie ontstaat vooral door slimme combinaties van bestaande technieken, die in andere sectoren al langer worden toegepast. Door de organisatie van Holland Instrumentation vanaf begin volgend jaar verder te professionaliseren, de activiteiten uit te breiden en het netwerk van bedrijven in de technologische industrie in ZH beter aan elkaar te koppelen, wordt het mogelijk om de ambitie van de ActieAgenda waar te maken. Ik kijk ernaar uit om met het nieuwe team, de HI-partners en het bestuur een nieuwe fase in te gaan, en Holland Instrumentation fors te laten groeien.”

Belangrijke positie maakindustrie Zuid-Holland

De maakindustrie in Zuid-Holland heeft als één van de grootste bedrijvenclusters een belangrijke positie. Met 31.000 industriële hightech- en midtech bedrijven is Zuid-Holland de regio met de meeste bedrijven in de technologische industrie. Daarnaast bevinden zich in Zuid-Holland veel wetenschappelijke- en onderzoeksorganisaties, overheden en onderwijsinstellingen. Samen bieden ze werk aan 110.000 mensen, die systemen produceren, producten of materialen voor bedrijven in allerlei sectoren ontwikkelen, of toeleveranciers ondersteunen bij hun productie, bijvoorbeeld door IT-toepassingen te ontwikkelen. Specialismes zijn de maritieme en offshore industrie, lucht- en ruimtevaart, tuinbouwtech en deeptech. Holland Instrumentation is de netwerkorganisatie die deze bedrijven en organisatie in de technologische industrie in Zuid-Holland met elkaar verbindt. Door deze netwerkfunctie ontstaan branche-overstijgende samenwerkingen, en wordt innovatie gestimuleerd. Ook kan de regio een belangrijke bijdrage leveren aan nationale en Europese ambities om de maakindustrie voorop te laten lopen en Europa strategisch autonoom te maken.

Uitrol ActieAgenda Technologische Industrie

De ActieAgenda vormt de uitwerking van het hoofdstuk ‘maakindustrie’ in de Groeiagenda Zuid-Holland. De ActieAgenda bouwt voort op een sterk fundament: een zeer omvangrijke technologische industrie, het grootste kenniscluster in Nederland, de meest ondernemende regio van Nederland (Delft en Westland) en eerdere significante investeringen van provincie, MRDH en vele andere partijen in het innovatieprogramma Smart Manufacturing Industriële toepassing in Zuid-Holland (SMITZH). Ook het Human Capital Akkoord vormt een deel van het fundament.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.