Radarniveaumeter voor snelle metingen met IO-Link

Radarniveaumeter VEGAPULS

In de procesindustrie speelt de radarniveaumeter een steeds prominentere rol, vooral bij het uitvoeren van taken die hoge precisie en snelheid vereisen. De VEGAPULS 42 radarniveaumeter met IO-link aansluiting markeert een keerpunt in de uitvoering van niveaumetingen. Vooral in toepassingen met hoge meetfrequenties, zoals de afvulcarrousels in frisdrankfabrieken, biedt deze meter aanzienlijke voordelen.

Factory automation en process automation

Het IO-link protocol, dat steeds vaker gebruikt wordt in factory automation, biedt significante voordelen ten opzichte van traditionele meetprotocollen, vooral in combinatie met slimme instrumenten. Dit protocol maakt het mogelijk om sensoren te vervangen zonder de noodzaak van herconfiguratie, zelfs als de nieuwe radarniveausensor van een compleet ander type is. De radarniveaumeter speelt hier een belangrijke rol in door de integratie van geavanceerde technologieën die snelle en accurate metingen mogelijk maken.

In process automation wordt er gewerkt aan technieken voor langere kabellengtes dan de standaard twintig meter. Een dergelijke ontwikkeling is de Advanced Physical Layer (APL), die voornamelijk gebruikmaakt van tweedraads netwerken. Hoewel deze verbindingen snel kunnen zijn, zijn ze beperkt in vermogen en daarom geschikter voor ATEX-omgevingen. Driedraads verbindingen, daarentegen, zijn niet beperkt in vermogen maar zijn niet geschikt voor gebruik in ATEX-omgevingen.

Bijzondere eigenschappen VEGAPULS 42 radarniveaumeter

De VEGAPULS 42 onderscheidt zich door zijn hoge verversingssnelheid van 18 Herz, aanzienlijk sneller dan de 4 tot 5 Herz van een standaard radarniveaumeter. Deze snelheid maakt de VEGAPULS 42 bijzonder geschikt voor toepassingen waarin snelle en frequente metingen vereist zijn, zoals in de voedingsindustrie. In tegenstelling tot capacitieve sensoren, die fysieke contactpunten in tanks vereisen en daarmee onderhouds- en hygiënische uitdagingen met zich meebrengen, biedt de contactloze radarniveaumeting van de VEGAPULS 42 een praktischer en betrouwbaarder alternatief.

Energiebesparing en efficiëntie door geavanceerde meting

De VEGAPULS 42 stelt gebruikers in staat om nauwkeurige metingen van voorraadniveaus uit te voeren, wat essentieel is voor het optimaliseren van het energieverbruik in fabrieken. De radarniveaumeter VEGAPULS 42 meet meer dan alleen minimale en maximale niveaus. Hij geeft gedetailleerde inzichten. Dit maakt het mogelijk om het energieverbruik van pompen efficiënter te managen. Het resultaat is significante energiebesparingen.

Radarniveaumeter met compact ontwerp

De compacte afmetingen van de VEGAPULS 42 maken hem ideaal voor installaties waar ruimte beperkt is, zoals vulcarrousels in de voedingsindustrie. Zijn bereik van vijftien meter maakt hem ook geschikt voor grotere tanks, hoewel hij vooral zal excelleren in snelle installaties met kleinere tanks. Daarnaast is de sensor immuun voor verstoringen door roerwerken, wat vaak voorkomt in de voedselindustrie.

De VEGAPULS 42 biedt verschillende aansluitmogelijkheden. Met een adaptersysteem past hij zich aan aan diverse procesaansluitingen. Daarnaast is de radarniveaumeter voorzien van een gebruiksvriendelijke app, waarmee hij gemakkelijk in te regelen is. Dit maakt de VEGAPULS 42 niet alleen toegankelijk voor experts, maar ook voor gebruikers met minder technische ervaring. De eenvoudige en snelle inregeling van de sensor vermindert de stilstandtijd in productieprocessen en draagt bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering.

Innovatieve technologie van de VEGAPULS 42

De technologische vooruitgang van de VEGAPULS 42 is mede te danken aan de integratie van de 6X chip, die in eigen beheer door VEGA wordt geproduceerd. Deze chip, een doorontwikkeling van eerdere versies, maakt gebruik van een 80 GHz radar met een hoog dynamisch bereik, waardoor radarniveaumeter in staat is om diverse soorten media nauwkeurig te meten. Dit onderstreept de veelzijdigheid van de VEGAPULS 42 in verschillende industriële toepassingen.

Een belangrijk voordeel van de VEGAPULS 42 is het vermogen om effectief te meten in omstandigheden met schuimvorming, wat een veelvoorkomend probleem is in diverse industrieën. De technologie van de sensor stelt hem in staat om door verschillende soorten schuim heen te meten, waardoor hij betrouwbaar blijft functioneren onder uiteenlopende omstandigheden.

Radarniveaumeter met flexibele aansluitmogelijkheden en toekomstperspectieven

Hoewel de VEGAPULS 42 primair ontworpen is voor gebruik met IO-link, kan hij ook worden aangesloten via een 4-20 mA aansluiting. Dit biedt gebruikers flexibiliteit en de mogelijkheid om de sensor nu met 4-20 mA te gebruiken en in de toekomst over te stappen op IO-link.

De VEGAPULS 6X heeft al bewezen een veelzijdige en gebruiksvriendelijke radarniveaumeter te zijn, geschikt voor een breed scala aan toepassingen. De VEGAPULS 42 is gebaseerd op deze technologie en brengt alle voordelen naar de fabrieksautomatisering. De sensor combineert de veelzijdigheid van de 6X met de specifieke voordelen voor snelle en nauwkeurige metingen, waardoor hij een waardevolle toevoeging is aan elke industriële omgeving.

Meer informatie bij VEGA

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie