Groei waterstofmarkt stijgt in 2023 ondanks vertragende wereldeconomie

Ontwikkeling van Waterstof waterstofdrager

De ontwikkeling van waterstof, gezien de toepassing ervan in verschillende industrieën, is onmisbaar voor het bereiken van de energietransitie, het halen van de doelstellingen voor decarbonisatie en het positioneren van toonaangevende bedrijven als marktexperts. In 2022 bereikte de productiecapaciteit van groene waterstof wereldwijd meer dan 109 kiloton per jaar (ktpa), een groei van 44% ten opzichte van 2021, aldus GlobalData, een toonaangevend data- en analysebedrijf.

GlobalData’s recente publicatie “Hydrogen Transition Outlook and Trends: Q1 2023,” belicht deals, trends en investeringen als nuttige benchmarks om de toonaangevende bedrijven te identificeren die de groei van de waterstofmarkt stimuleren.

Andres Angulo, Energieanalist bij GlobalData, merkt op: “In 2022 werden meer dan 393 deals met betrekking tot waterstof gesloten, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van de 277 deals die in 2021 werden geregistreerd. Dit toont een opwaartse trend in de ontwikkeling van waterstof, die doorslaggevend zou kunnen zijn voor het bereiken van meer dan 111 miljoen ton per jaar (mtpa) capaciteit wereldwijd tegen 2030. De partnerschappen vertegenwoordigden vorig jaar echter 66% van de deals, en het aantal deals daalde na het tweede kwartaal van 2022 tot aantallen die zelfs lager waren dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dit kan te wijten zijn aan de bedrijven die hun kernactiviteiten willen versterken en het investeringsrisico willen diversifiëren gezien de wereldwijde economische situatie.”

Ondanks het grote aantal partnerschappen tussen bedrijven in vergelijking met overheidsinstellingen, waren investeringen en het aantrekken van kapitaal van het grootste belang voor de ontwikkeling van de waterstof economie in 2022. Vorig jaar bereikten fusies en overnames 24,4 miljard dollar in geldwaarde, een stijging van 288% ten opzichte van 2021. Anderzijds steeg ook de waarde van risicofinancieringstransacties van 595,23 miljoen dollar tot meer dan 3 001,1 miljoen dollar.

In 2022 werd meer dan 111,9 mtpa koolstofarme waterstofcapaciteit aangekondigd in de VS, Denemarken, Egypte, Canada, Portugal en andere landen. In Canada kondigde Green Hydrogen International (GHI) als enige deelnemer twee belangrijke groene waterstofprojecten aan, met elk een capaciteit van 43 mtpa, die naar verwachting in 2030 in productie zullen gaan. Sommige andere bedrijven namen deel aan meerdere projectinvesteringen wereldwijd om hun risico te spreiden, waaronder Fortescue Industries, dat twee derde van zijn capaciteit buiten zijn thuisland Australië heeft.

Bedrijven zoals GHI, Suez Canal Economic Zone, New and Renewable Energy Authority, Sovereign Fund of Egypt, en Egyptian Electricity Transmission Co zijn de wereldleiders op het gebied van koolstofarme waterstof, met 56,3 mtpa actieve en toekomstige capaciteit samen. In het kader van de ontwikkeling van koolstofarme waterstof, en omdat elektrolyse een sleuteltechnologie is om groene waterstof te produceren, zit er nu een elektrolysecapaciteit van meer dan 1.065 GW in de pijplijn. Dit wordt voornamelijk geproduceerd door productiebedrijven zoals Hydrogenics, Nel ASA, ThyssenKrupp, ITM Power, HydrogenPro, Enapter en Plug Power.

In het afgelopen jaar, toen de waterstofeconomie groeide, profiteerden bedrijven als Globeleq Africa, Linde, John Wood Group, ThyssenKrupp, H2-Industries, Alcazar energy en Samsung Engineering van de groeiende vraag naar waterstofcapaciteit en werden zij de leiders op het gebied van Engineering, Procurement & Construction (EPC) voor groene projecten.

Angulo besluit: “Ondanks de uitdagende wereldwijde economische omstandigheden steeg het aantal investeringen in koolstofarme waterstof tussen Q4 2021 en Q4 2022 van 600 naar meer dan 1.700. Vanaf januari 2023 is meer dan 90% van de waterstofprojecten in de pijplijn groen, zoals blijkt uit de toenemende elektrolysecapaciteit van de fabrikanten en het aantal EPC-aannemers dat deelneemt aan grotere groene projecten. Dit zal, naast de ontwikkeling van hernieuwbare energie, een momentum creëren dat de kostenvermindering in de hele waterstofwaardeketen zal versnellen.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie