Linde en Shell werken samen aan koolstofarme technologie

Koolstofarme technologie koolstofuitstoot

Linde GmbH en Shell kondigen vandaag een exclusieve samenwerkingsovereenkomst aan inzake de koolstofarme technologie ethaanoxidatieve dehydrogeneringstechnologie (E-ODH) voor de productie van ethyleen. Het katalytische proces is een alternatieve route voor het kraken van ethaanstoom en biedt het potentieel van economische voordelen, de coproductie van azijnzuur en een aanzienlijk lagere totale koolstofvoetafdruk door de elektrificatie van het opgenomen vermogen.

Koolstofarme technologie

De twee bedrijven ontwikkelen E-ODH al vele jaren onafhankelijk van elkaar en deze nieuwe samenwerking brengt hun complementaire octrooiposities, hun expertise en hun gezamenlijke inzet voor een toekomst in koolstofarme technologie samen. De overeenkomst maakt een versnelde toepassing van deze nieuwe technologie in de bredere chemiesector mogelijk, waarbij Linde onder de naam EDHOX aan klanten verkoopt.

“Met het EDHOX-proces hebben we niet alleen een kostenefficiënt alternatief ontwikkeld, maar bieden we de petrochemische industrie ook een emissiearm proces”, aldus John van der Velden, Senior Vice President Global Sales & Technology bij Linde Engineering. Al tientallen jaren ontwikkelen we actief technologieën voor meer duurzaamheid in deze industrie – van efficiëntieverbeteringen tot koolstofmanagement en nieuwe procesroutes. We zijn ervan overtuigd dat de EDHOX-technologiepositie van Linde zal worden versterkt door het intellectuele eigendom en de knowhow van Shell op dit gebied”.

Vermindering van de CO2-uitstoot

Thomas Casparie, Executive Vice President van Shell’s wereldwijde chemiebedrijf: “Basischemicaliën worden getransformeerd tot een reeks eindproducten die de samenleving helpen te leven, te werken en te reageren op de klimaatverandering. We kijken ernaar uit dat onze eigen Shell-innovatie zal bijdragen aan de collectieve vermindering van de CO2-uitstoot van de productie van chemicaliën. Het is geweldig om samen met Linde aan deze ambitieuze en creatieve combinatie van technologie te werken”.

De koolstofarme technologie werd met succes gevalideerd voor commercieel gebruik in een demonstratiefabriek in Pullach, Duitsland. Het proces is geschikt voor zowel ethyleenproducenten als industriële klanten die zowel ethyleen als azijnzuur nodig hebben voor de productie van chemicaliën zoals vinylacetaatmonomeer, ethyleenvinylacetaatcopolymeer en polyvinylalcoholproducten.

Een bijkomend voordeel van deze koolstofarme technologie is dat de zuivere CO2-stroom die wordt gewonnen, geschikt is voor verdere downstream-processen of opslag. Het EDHOX™-proces kan ook worden gecombineerd met andere Linde-technologieën, zoals het FlexASU®-proces voor de flexibele productie van gassen of vloeibare gassen zoals zuurstof, of het kan de capaciteit van stoomkrakers met potentiële CO2-reductie verhogen.

Over Linde

Linde is een wereldwijd toonaangevend industrieel gas- en engineeringbedrijf met een omzet van 28 miljard dollar (25 miljard euro) in 2019. Wij leven onze missie om onze wereld elke dag productiever te maken door oplossingen, technologieën en diensten van hoge kwaliteit te leveren die onze klanten succesvoller maken en die bijdragen aan het behoud en de bescherming van onze planeet.

Het bedrijf bedient een verscheidenheid aan eindmarkten, waaronder chemie & raffinage, voeding & dranken, elektronica, gezondheidszorg, productie en primaire metalen. De industriële gassen van Linde worden in talloze toepassingen gebruikt, van levensreddende zuurstof voor ziekenhuizen tot hoogzuivere en speciale gassen voor de productie van elektronica, waterstof voor schone brandstoffen en nog veel meer. Linde levert ook ultramoderne gasverwerkingsoplossingen ter ondersteuning van klantenuitbreiding, efficiëntieverbeteringen en emissiereducties.

Over Shell Chemicals

Shell’s wereldwijde chemiebedrijf levert aan klanten een reeks basis-, tussen- en prestatiegerichte chemicaliën die worden gebruikt om producten te maken die mensen dagelijks gebruiken. Deze eindproducten dragen bij aan het vermogen van de samenleving om te leven, te werken, te zorgen en te reageren op de klimaatverandering. Naarmate de wereldwijde vraag naar chemicaliën toeneemt, zijn we van plan om ons bedrijf te laten groeien, door de behoeften van onze klanten te begrijpen en daarin te voorzien. Ons bedrijf is veelzijdig en veerkrachtig. We hebben sterke marktposities, geïntegreerde activa op wereldschaal, toonaangevende technologieën en streven naar een duurzame toekomst. Verwijzingen naar de uitdrukkingen “Shell”, “Shell’s chemicaliënbedrijf” of “Shell’s chemische fabrieken” verwijzen naar meerdere bedrijven die deel uitmaken van de Shell Groep en die zich bezighouden met chemische of aanverwante activiteiten.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.