NMi: Britten erkennen CE-markering twee jaar langer

CE-markering Engage Consulting

De Britse regering heeft aangekondigd dat zij de CE-markering in Groot-Brittannië nog twee jaar langer zal erkennen. Bedrijven mogen nu tot en met 31 december 2024 CE-markering blijven gebruiken. Voor het aanpassen aan de UKCA-productmarkering wordt twee jaar extra uitgetrokken, vanaf de huidige termijn van 31 december 2022. Dat meldt het Nederlands Meetinstituut (NMi).

De UKCA is het conformiteitsmerkteken dat de Britse regering na Brexit heeft ingevoerd. Voor de Britse markt neemt het de plaats in van de CE-markering die wordt toegepast op producten waarvoor Europese richtlijnen zijn vereist en in heel Europa wordt gebruikt. Type-evaluatie van meetinstrumenten en certificering van productiesystemen vallen onder zowel CE als UKCA voor de respectieve markten. Zodra de licenties zijn afgegeven, kunnen fabrikanten de eerste controle van hun producten uitvoeren.

Ondanks de verlenging met twee jaar van de CE-markering moeten fabrikanten die voor hun producten toegang tot de Britse markt willen behouden vóór 1 januari 2025 nog steeds voldoen aan de UKCA. EU-certificaten kunnen worden gebruikt als basis voor de UKCA-productmarkering tot en met 31 december 2027 (of eerder als de oorspronkelijke certificering afloopt of aanzienlijk moet worden herzien).

Het UKCA-merk zal buiten Groot-Brittannië niet worden erkend. Voor in de EU verkochte producten blijft CE-markering vereist. CE-markering blijft daarentegen wel geldig in Noord-Ierland onder het Protocol Ierland/Noord-Ierland, naast de UKNI-markering.

NMi is een specialist in wettelijke metrologietesten, inspectie en certificering van meettechnologie en kan CE-, UKCA- en UKNI-certificeringen leveren voor alle fabrikanten van meetinstrumenten die toegang willen tot de Europese of Britse markt. Met vele jaren ervaring in het leveren van product- en systeemcertificeringen, kan NMI bedrijven ondersteunen met de regelgeving en de administratie, zodat ze handel kunnen blijven drijven op deze markten.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie