Nieuwe samenwerking VDL Groep en ABB

VDL Groep en ABB

De samenwerking tussen VDL Groep en ABB om industriële en maatschappelijke transformatieprojecten te ontwikkelen, die in 2017 van start ging, is onlangs vastgelegd in een niet-exclusief samenwerkingscontract.

Negentig procent van nieuwe industriële en maatschappelijke projecten in Nederland vragen om een geïntegreerd aanbod van producten en diensten op het gebied van mechanica, elektrificatie en connectiviteit. Om de ontwikkeling van ‘smart industries’, ‘smart cities’ en uiteindelijk ‘smart societies’ mogelijk te maken is connectiviteit het sleutelwoord.

Beide bedrijven geloven in de kracht van samenwerking om de uitdagingen, die de complexer wordende wereld biedt, te kunnen beantwoorden. Met deze samenwerking zijn VDL Groep en ABB beter in staat antwoord te geven op wereldwijde ontwikkelingen met innovatieve oplossingen voor de snel veranderende, digitale wereld. De bundeling van kennis op het gebied van mechanica en elektrotechniek is essentieel om in de industriële wereld van vandaag aan de behoeften van maatschappij en eindgebruikers te kunnen blijven voldoen.

Wereldwijd samenwerken

De twee internationale industriële productiebedrijven blijven vanuit hun eigen identiteit, zelfstandig opereren maar zullen in voorkomende gevallen zowel in Nederland als wereldwijd gezamenlijk optrekken. Het contract behelst echter geen exclusiviteit; VDL Groep en ABB roepen andere bedrijven op om ook samen te gaan werken om nieuwe marktkansen te benutten.

De samenwerking heeft al tot diverse oplossingen geleid voor geavanceerde duurzame transformaties binnen de industrie en de samenleving:

  • Producten voor de food & beverage sector die geautomatiseerd kunnen worden om veiliger en efficiënter te produceren;
  • Meer dan duizend gezamenlijk ontwikkelde robots die bij VDL Nedcar betrokken zijn bij de assemblage van MINI- en BMW-modellen zorgen ervoor dat deze industrie voor Nederland behouden blijft en er geen werkgelegenheid verloren gaat;
  • Slimme Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) voor intern transport en logistiek in de maritieme sector, waarmee de haven van Rotterdam meer volume aankan en de sterke positie van Nederland als distributieland behouden kan blijven;
  • Nieuwe laadoplossingen en complete elektrische bussen voor de snelgroeiende markt van Electric Vehicle Charging die helpen de uitstoot te verminderen en de wereldwijde doelstellingen voor koolstofreductie ondersteunen.

Ook voor de energietransitie trekken de bedrijven samen op. Door de snelle stijging van de energieconsumptie is opslag en distributie van energie een belangrijk aandachtspunt. Zo worden door VDL Groep, gebruikte maar nog volledig functionerende automotive-accu’s in een veilige containerbehuizing samengevoegd tot opslagcapaciteit voor energie in woonwijken. ABB zorgde voor de integratie binnen het elektriciteitsnet en de automatisering van opslag en verbruik naar behoefte.

Eric Karsemakers, Vice President Electrification Netherlands van ABB stelt: “De samenwerking betekent dat ABB en VDL Groep vanaf de tekentafel samenwerken om voor de eindgebruiker de meest optimale en duurzame oplossing te kunnen bieden. Dat is bij ieder project ons doel. Of de vraag nu komt van een opdrachtgever van VDL Groep of ABB, waar ook ter wereld, we gaan in co-creatie van start. Past bij een specifieke vraag samenwerking met een andere bedrijf beter, of vormt deze een toegevoegde waarde, dan wordt daar ook mee samengewerkt. We roepen meer bedrijven om op deze manier te gaan samenwerken, met ons en met anderen, want alleen in co-creatie kunnen we succesvol alle uitdagingen aan die ons te wachten staan in de snel veranderende wereld .”

Pieter van der Leegte, directeur van VDL Groep dat in een twintigtal landen actief is gevestigd en aan meer dan honderd landen levert: “Door deze samenwerking worden de ambachten die aan de basis staan van onze bedrijven, elektrotechniek van ABB en metaalbewerking van VDL Groep, gekoppeld. Deze bundeling van kennis biedt wereldwijd nieuwe mogelijkheden voor onze bedrijven en onze klanten. Door geïntegreerde oplossingen te bieden, kunnen we gezamenlijk efficiënter markten bewerken.”

De samenwerking tussen ABB en VDL Groep zal zich vooral richten op oplossingen voor de infrastructuur, havens, food & beverage, elektrisch vervoer en de energietransitie.

Wilt u meer weten over hoe ABB en VDL Groep waarde kunnen toevoegen aan uw ideeën en projecten? Kijk dan op www.abb.com en www.vdlgroep.com.

VDL Groep en ABB

De onderneming is in 1953 door Pieter van der Leegte opgericht. Aanvankelijk was VDL Groep specialist in metaalbewerking. Later is het portfolio aangevuld met kunststofverwerking, de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen en heeft het bedrijf zich ook gespecialiseerd in de hightech-toelevering voor onder andere de halfgeleider industrie. Inmiddels is VDL Groep groot in toeleveringen en halffabricaten, maakt ze eigen eindproducten, zoals veersystemen, de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, warmtewisselaars en containerhandlingsystemen, en beschikt het familiebedrijf met VDL Nedcar in Born over de enige personenautofabriek in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt. VDL Groep innoveert door een combinatie van vakmanschap, ondernemerschap en hoogwaardige machines. VDL Groep is met ongeveer 15.000 medewerkers in 20 landen actief. De groep omvat 107 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken.

ABB is een wereldwijde technologische marktleider op het gebied van elektrotechnische producten, robotica, aandrijvingen, industriële automatisering en energiedistributie met klanten in de energiesector, de industrie en op het gebied van transport en infrastructuur. Gebaseerd op een traditie van meer dan 130 jaar innovatie bouwt ABB aan de toekomst van de industriële digitalisering. ABB is de drijvende kracht achter de energietransitie en de vierde industriële revolutie. Als titelpartner van de Formule E, de volledig elektrische raceklasse van de FIA, verlegt ABB de grenzen van elektrische mobiliteit ter bevordering van een duurzame toekomst. Het ABB concern is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 110.000 medewerkers.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie