Intel investeert €30 miljard in Duitse halfgeleider industrie

Halfgeleider industrie

In een opmerkelijke investeringsbeslissing hebben Intel en de Duitse regering ingestemd met een plan van €30 miljard voor de oprichting van twee geavanceerde halfgeleiderfabrieken in Maagdenburg, Duitsland. Het project, genaamd ‘Silicon Junction’, is ontworpen om een nieuw Europees chip-ecosysteem te smeden en de robuustheid van de toeleveringsketen van de halfgeleider industrie in de EU te verhogen. Naar verwachting zullen deze Duitse fabrieken ongeveer 7.000 banen in de bouw opleveren, evenals 3.000 vaste high-tech functies bij Intel en vele duizenden meer in de hele industrie.

Sterkere positie halfgeleider industrie

Het initiatief komt te midden van andere aankondigingen door Intel van een $4,6 miljard kostende chipfabriek in Polen en een fabriek van $25 miljard in Israël. Deze vormen samen een keten van belangrijke wereldwijde investeringen die Intel doet in de halfgeleider industrie.

De betrokkenheid van Maagdenburg speelt een sleutelrol in de visie van de Duitse kanselier Olaf Scholz om van Duitsland een wereldwijde chip hub te maken. Met €10 miljard aan Duitse subsidies benadrukt de deal de toewijding van de regering om technologiebedrijven aan te trekken en de kwetsbaarheid van de toeleveringsketen te minimaliseren. Door de afhankelijkheid van Zuid-Korea en Taiwan voor de productie van halfgeleiders te verminderen, streeft Duitsland naar een sterkere positie op de wereldwijde technologiemarkt.

Pat Gelsinger, CEO van Intel, bedankte de Duitse regering en de deelstaat Saksen-Anhalt voor hun steun bij het stimuleren van een bloeiende halfgeleider industrie in Duitsland en de EU. Deze samenwerking wordt gezien als een belangrijke stap naar een technologische inhaalslag en het vergroten van de capaciteit voor microchip-ontwikkeling en -productie in Europa.

Dit Duitse initiatief is de derde grote investering van Intel in slechts vier dagen, na de bekendmakingen over Polen en Israël. Intel heeft veel geïnvesteerd in het bouwen van fabrieken wereldwijd om zijn leiderschap in chipfabricage te heroveren en om te concurreren met rivalen zoals AMD, Nvidia en Samsung. De Duitse investering benadrukt niet alleen Intels agressieve uitbreiding, maar ook het belang van de Europese markt voor de toekomstige groei van het bedrijf.

Productie batterijen elektrische voertuigen

Op dit moment onderhandelt Berlijn ook met het Taiwanese TSMC en de Zweedse producent van batterijen voor elektrische voertuigen, Northvolt, over het opzetten van productie in Duitsland, nadat Tesla al overgehaald is om zijn eerste Europese gigafabriek daar te bouwen.

De fabriek in Maagdenburg zal werken op een hoger technologisch niveau dan aanvankelijk gepland, waardoor het de eerste in zijn soort in Europa wordt. Bovendien zullen zij de faciliteit bouwen volgens groene bouwprincipes die voldoen aan hoge milieunormen. Dit levert een kleinere ecologische voetafdruk op. Deze milieubewuste aanpak onderstreept de toewijding van Intel aan duurzaamheid en zijn ambitie om een leider te zijn op het gebied van milieuverantwoorde productie in de halfgeleider industrie.

Het project in Maagdenburg zal naar verwachting ongeveer 7.000 bouwbanen creëren en 3.000 permanente high-tech functies bij Intel. Bovendien zal de investering naar verwachting tienduizenden extra banen genereren in het hele ecosysteem van de industrie.

Terwijl Intel doorgaat met zijn wereldwijde expansie, vormen de investeringen in Duitsland, Polen en Israël een strategische zet om de productiecapaciteiten van het bedrijf te diversifiëren en te versterken. Met ambitieuze plannen voor geavanceerde technologische faciliteiten en een focus op milieuresponsiviteit hebben de Europese projecten van Intel het potentieel om de halfgeleider industrie te transformeren en aanzienlijk bij te dragen aan de economische groei van de regio.

Meer informatie over Intel

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie