Nederlandse cyberambitie scoort internationaal lager

Effect cybercriminaliteit cyberambitie cyberveiligheid

Cyberambitie Nederland gematigd – Wereldwijd groeien investeringen in digitale beveiliging harder

Door de uitbraak van het Covid-19-virus en de daaropvolgende toename van het thuiswerken staat cybersecurity weer meer in de schijnwerpers. In Nederland is de cyberambitie echter nog laag als het gaat om investeringen in digitale beveiliging. In vergelijking met de rest van de wereld verwachten in Nederland minder bedrijven een budgetverhoging als het gaat om cybersecurity. Dat blijkt uit PwC’s Digital Trust Insights Survey.

Cybersecurity hoger op de agenda

‘Hoewel de relevantie van cybersecurity in Nederland zeker niet wordt onderschat, lopen we op een aantal belangrijke punten wel wat achter’, stelt Angeli Hoekstra, partner bij PwC en expert op het gebied van cyber, privacy en technologie naar aanleiding van de onderzoeksresultaten. De cyberambitie is verhoudingsgewijs matig. Zo heeft een derde van de Nederlandse respondenten aangegeven dat naar aanleiding van de Covid-19-crisis cybersecurity hoger op de agenda staat dan voor de crisis. ‘Dat is natuurlijk niet weinig, maar als je het vergelijkt met de resultaten wereldwijd, is dat wel aan de magere kant’, zegt Hoekstra. Wereldwijd gezien heeft de helft van de respondenten aangegeven cyberrisico’s onder de loep te nemen en deze verder te verbeteren.

Digitale beveiliging verankerd in het businessmodel

Door de coronapandemie zijn digitaliseringsprocessen versneld. Van de een op de andere dag moesten organisaties volledig thuiswerken. Daarvoor werden in korte tijd digitale infrastructuren opgebouwd. Maar dit vergrootte ook de kans op risico’s als het gaat om cybersecurity. Hoe deel je bijvoorbeeld op een veilige manier informatie met elkaar via externe netwerken?

Om cybersecurity in de praktijk goed te laten werken, moet ze in het volledige businessmodel en ecosysteem verankerd worden, stelt Hoekstra. ‘Om een organisatie te beschermen tegen aanvallers, moet je niet alleen denken aan je interne organisatie, maar ook aan je hele supplychain en je klanten.’

Belangrijk is dat organisaties medewerkers hierin voldoende meenemen en opleiden. ‘Uit de resultaten blijkt dat Nederland ten opzichte van de resultaten wereldwijd, weinig oog heeft voor investeringen in cybersecurityexperts.’ De cyberambitie is daarmee verhoudingsgewijs laag.

Organisaties doen er goed aan om vooral meer (security-)data-analisten en software-ontwikkelaars aan te nemen om beter en sneller te kunnen reageren op nieuwe cybersecuritybedreigingen. ‘Anders loop je het risico om écht achterop te raken’, aldus Hoekstra.

De volledige resultaten van PwC’s Digital Trust Insights Survey, waarin zowel de Nederlandse als wereldwijde resultaten zijn opgenomen, zijn na te lezen via deze link.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie