Betere tijden voor IT-kanaalpartners door AI en cybersecurity

Cyberbeveiligingsproblemen Cyberwarfare IT-kanaalpartners

Ruim drie op de vijf IT-kanaalpartners (61%) in de Benelux zegt dat hun zaken er vandaag beter voor staan dan twee jaar geleden. De twee gangmakers die het meest bijdragen tot een gezond IT-kanaal zijn het omarmen van generatieve artificial intelligence-tools (GenAI) en de vraag naar cybersecurity-diensten.

Onderzoek IT-kanaalpartners

Zo blijkt uit de ‘State of the Channel 2024: Benelux’, een onderzoek dat CompTIA, ‘s werelds grootste leverancier van IT-certificering, onlangs deed onder 129 IT-kanaalpartners in de Benelux. Respectievelijk 55% en 51% ziet in dit verband deze factoren de ontwikkeling van het kanaal gunstig beïnvloeden.

Andere belangrijke factoren zijn de complexiteit van tech die vraag schept (48%), de adoptie van cloud computing (35%), het uitbreiden van zakelijke modellen in het kanaal (23%) en vraag naar beheerde diensten (22%).

“Bedrijven hebben het gevoel dat ze eindelijk verlost zijn van door de pandemie veroorzaakte verstoringen en meer ademruimte hebben om na te denken over groei, investeringen en innovatie”, zegt Carolyn April, vice president, industry research, CompTIA. “Het grootste deel van de business waar ze zich op richten zijn IT-services. Naarmate meer klanten directe transacties uitvoeren voor goederen via online marktplaatsen en e-commerce storefronts van leveranciers, haalt een groter percentage van de channelbedrijven een groot deel van hun inkomsten uit services.”

AI drijvende kracht

Maar kunstmatige intelligentie is de belangrijkste drijvende kracht in het kanaal. 30% van de ondervraagde IT-kanaalpartners in de Benelux zegt van plan te zijn dit jaar software-oplossingen gebaseerd op generatieve artificial intelligence (GenAI) te verkopen.

Ook intern kan AI de business verbeteren. 30% is van plan AI te gaan gebruiken, terwijl 54% dit overweegt dit te gaan doen. AI-gedreven chatbots en virtuele assistenten kunnen de ondersteuning van de klant meer persoonlijk maken. Ook bij verkoop en marketing kan AI een grote rol spelen, bijvoorbeeld door marketing pitches en campagnes veel meer op de klant toe te snijden.

Belemmeringen voor IT-kanaalpartners

Er zijn ook potentiële belemmeringen voor zakelijk succes. 53% van de respondenten noemt concurrentie en prijsdruk de twee belangrijkste belemmeringen voor inkomstengroei en winstgevendheid.

Een meerderheid van de IT-kanaalpartners (75%) erkent ook dat ze hun zakelijke vaardigheden moeten verbeteren op gebieden als financiële forecasting en analyse, kostenbeheersing en budgettering. Training en certificering worden gezien als het belangrijkste middel om de zakelijke vaardigheden te verbeteren.

Community event 22 mei

Hoe MSP’s, verkopers en distributeurs en tech-professionals uit alle geledingen het beste de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, kom je te weten op het CompTIA Community event op woensdag 22 mei aanstaande in Utrecht. Diverse gastsprekers vertellen onder meer alles over praktische toepassingen van generatieve AI, hoe wachtwoorden kunnen leiden tot ransomware aanvallen en hoe je psychologische flexibiliteit kunt opbouwen.

Meer informatie en (gratis) kaarten

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.