Medische robots

Medische robots

Medische robots – de volgende evolutie in de operatiekamer

Nadat ze de industrie al hadden overgenomen, veroveren medische robots nu de medische wereld. De voordelen zijn duidelijk: nooit moe, maximale precisie en snelheid, optimale ergonomie. Deskundigen zien het gebruik ervan als de volgende evolutie in de behandeling van patiënten.

Nu al worden robotsystemen gebruikt in een aantal chirurgische toepassingen, zoals in de orthopedie, de neurologie, de thorax- en cardiovasculaire chirurgie en KNO-geneeskunde. Naast de gevestigde fabrikanten zijn er ook innovatieve start-ups op de markt gekomen.

Uiteenlopende systemen

Er is nauwelijks nog een medische procedure te bedenken waarbij geen met medische robots ondersteunde operatie mogelijk is. Al meer dan 70 partijen bieden momenteel systemen aan voor een breed scala aan procedures. Denk hierbij aan procedures aan wervelkolom, knieën, heup, buik, en in de neurochirurgie, in de KNO-geneeskunde, bij biopsieën, in de gynaecologie en urologie of zelfs bij harten oogoperaties. De technologie wordt zelfs gebruikt bij haartransplantaties. De medische robots die in de operatiekamer worden gebruikt zijn zeer verschillend, al naar gelang hun doel. Het spectrum varieert van zeer omvangrijke, meerarmige systemen tot systemen die niet groter zijn dan een drankblikje. Terwijl de eerste worden gebruikt voor complexe procedures, hebben de tweede het bescheidener doel om de instrumenten nauwkeurig op de gewenste positie te houden.

De motor achter de medische technologie

De patiënt is zich niet bewust van wat er in de operatiekamer gebeurt. De anesthesie werkt. Een anesthesist houdt de vitale functies nauwlettend in de gaten. Voor de kunstmatige ventilatie kan ze vertrouwen op FAULHABER. In de turbine-unit van de in het anesthesiesysteem geïntegreerde ventilator wordt een borstelloze, snelle DC-miniatuurmotor met een diameter van slechts 24 mm gebruikt. De motor is niet alleen extreem snel en stil over het gehele toerentalbereik, maar ook extreem dynamisch. Dit maakt een zeer natuurlijke beademing mogelijk. Volwassenen, kinderen en pasgeborenen kunnen daardoor gedurende de gehele anesthesie voldoende en zo natuurlijk mogelijk verse lucht krijgen. Bovendien zorgt de turbineventilatie ervoor dat de patiënten steeds vrij kunnen ademen (spontane ademhaling).

Doordat er in steeds meer disciplines met medische robots ondersteuning wordt gewerkt, groeit ook de behoefte aan bijzondere aandrijfsystemen, bijvoorbeeld voor het positioneren van robotarmen. Hiervoor zijn zeer dynamische systemen nodig die in de kortst mogelijke tijd op volle toeren kunnen draaien. FAULHABER aandrijfsystemen hebben dankzij hun ijzerloze wikkeltechniek en vlakke koppelcurves alle benodigde eigenschappen, zoals exacte positionering en toerentalregeling.

Krachtige motorfamilies zoals de FAULHABER BX4 of BP4 en de nieuwe BXT-serie, aangevuld met het uitgebreide assortiment tandwielkasten, optische, magnetische of absolute encoders en Speed en motion controllers, zijn ideaal geschikt voor veeleisende toepassingen met medische robots. En niet alleen in de geneeskunde, maar ook op vele andere gebieden.

Dagelijkse routine

Robotondersteunde operaties zijn geen toekomstbeeld ze zijn nu al in veel operatiekamers over de hele wereld een dagelijkse routine. Maar hoewel er al eens een medische operatie op afstand is uitgevoerd, met de arts achter een monitor in de VS en de patiënt in Frankrijk, is de praktijk meestal prozaïscher: robot en computer zijn assistenten van de eveneens in de operatiekamer aanwezige mensen.

Jarenlange medische ervaring kan niet zomaar worden omgezet in programmeercode. Maar operaties kunnen wel veiliger worden gemaakt met robots. En FAULHABER zal daar een belangrijke rol in spelen. Zowel voor de arts als de patiënt.

Meer informatie

Lees ook:
3.500 Fanuc robots naar BMW
Mobiele robots en autonome voertuigen
Robots en AI: veel misvattingen
Toekomstige verpakkingsrobots veroorzaken expres botsingen

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie