Nieuwe onderzeeboten stimuleren Nederlandse maritieme industrie

Onderzeeër Maritieme industrie

De aankondiging van de bouw van vier nieuwe onderzeeboten door de Koninklijke Marine heeft de aandacht gevestigd op de Nederlandse maritieme industrie. Dit project biedt een fantastische impuls voor de sector en betekent een belangrijke ontwikkeling voor lokale bedrijven en kennisinstituten.

De bouw van de duikboten wordt uitgevoerd in samenwerking met de Naval Group en is onderdeel van een langdurige industriële samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking brengt niet alleen een directe economische boost met zich mee, maar zorgt ook voor een kennisoverdracht en ontwikkeling binnen de Nederlandse maritieme defensie-industrie. Hierbij zijn minstens tien Nederlandse bedrijven en twee kennisinstituten betrokken die expertise leveren op verschillende gebieden. Voorbeelden hiervan zijn systeemintegratie, staalconstructies en automatiseringssystemen.

Impact voor Nederlandse maritieme industrie

De impact van dit project strekt zich ver uit, met een verwachte orderwaarde die in de miljarden euro’s kan lopen. De omvang van de bijdrage van deze nieuwe onderzeeërs aan de Nederlandse economie en met name aan de maritieme maakindustrie is erg groot. De betrokkenheid van Nederlandse bedrijven varieert enorm. Van modulebouw tot aan de levering van technologisch geavanceerde systemen zoals sonar en hydraulische systemen.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vindt deze samenwerking erg belangrijk. Het verterkt immers de maritieme industrie in Nederland. Dit ondanks het gebrek aan Nederlandse werven voor het bouwen van duikboten. De samenwerking met buitenlandse werven zorgt ervoor dat een deel van de productie en kennisoverdracht in Nederland plaatsvindt. Dit draagt namelijk bij aan de versterking van de lokale industrie en technologische capaciteiten.

Overwogen keuze

De keuze voor de Naval Group en de bijbehorende industriële samenwerkingsovereenkomst verzekert dat de Nederlandse maritieme industrie niet alleen betrokken is bij de bouw, maar ook bij het toekomstige onderhoud van de onderzeeboten. Dit creëert langdurige relaties en samenwerkingsverbanden tussen de betrokken Nederlandse bedrijven en de Franse scheepswerf.

Naast de directe betrokkenheid speelt de Nederlandse maritieme industrie ook een rol in de toekomstige projecten van de Naval Group. Dit omvat de betrokkenheid bij de bouw van oppervlakteschepen. Daarbij zullen Nederlandse bedrijven onderdelen en systemen leveren zoals radars en dieselgeneratorinstallaties. Dit onderstreept de bredere impact van deze overeenkomst op de Nederlandse maritieme sector.

Bron: Rijksoverheid

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie