Lightyear ontvangt € 3,8 miljoen voor opschaling zonneceltechnologie

Lightyear

Lightyear, het high-tech bedrijf dat ‘s werelds eerste lange-afstands zonneauto ontwikkelt, ontvangt een Innovatiekrediet van € 3,8 miljoen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Met behulp van de financiering kan Lightyear een productiefaciliteit voor zonnedaken voor voertuigen ontwikkelen waarmee de productiecapaciteit kan worden opgeschaald. Zo kan het bedrijf beter inspelen op de groeiende vraag naar zonnedaken op voertuigen. Afgelopen juli maakte Lightyear al bekend dat het gaat uitbreiden met een productielocatie voor de zonneceltechnologie en zonnedaken in Venray. Het hoofdkantoor van Lightyear blijft overigens in Helmond.

Belangrijke sector

Met het Innovatiekrediet ondersteunt RVO het onderzoek naar en de productie van Lightyear’s innovatieve zonneceltechnologie. Om deze technologie nog verder te ontwikkelen, werkt het high-tech bedrijf ook samen met gerenommeerde partners zoals TNO. De nieuwe productiefaciliteit in Venray maakt het mogelijk om onderzoek, ontwikkeling en productie van de zonnetechnologie verder op te schalen, met als uiteindelijke doel om schone mobiliteit voor iedereen en overal ter wereld mogelijk te maken.

“We zijn enorm vereerd om deze financiering vanuit RVO te mogen ontvangen”, vertelt Hans Heijmans, Chief Operations Officer en Managing Director solar product bij Lightyear. “We zien het als een erkenning vanuit de overheid dat ze gelooft in de technologie die Lightyear ontwikkelt, en dat zonnemobiliteit als een belangrijke oplossing wordt gezien.”

Marcel Segers, Senior Investment Manager bij RVO: “De toonaangevende technologie die Lightyear met dit project ontwikkelt heeft de potentie om een nieuwe toekomst in te luiden voor mobiliteit. Door de ontwikkeling van deze zonneceltechnologie in lijn met de bredere marktvraag op te schalen, wordt duurzame groei gestimuleerd.”

Lightyear onderzoekt momenteel verschillende opties, zowel publiek als privaat, voor verdere financiering voor Lightyear’s massamarkt model, die naar verwachting in 2025 in productie zal gaan.

Over Lightyear

Lightyear heeft als missie schone mobiliteit beschikbaar te maken voor iedereen en overal ter wereld. Lightyear ontwikkelt elektrische auto’s met een energie-efficiënt ontwerp en geïntegreerde zonnepanelen. Hiermee kunnen automobilisten, afhankelijk van het klimaat, tot twintigduizend kilometer per jaar op zonlicht rijden. Het snelgroeiende bedrijf werd opgericht in 2016 en heeft inmiddels meer dan honderd werknemers. Het team bestaat uit een mix van jong talent en ervaring uit de auto-industrie, waaronder ex-werknemers van Tesla en Ferrari. Lightyear won de prijs als CES Climate Change Innovator en werd finalist van de Postcode Lotteries Green Challenge. In 2020 ontving Lightyear de Horizon 2020 subsidie van de Europese Commissie onder subsidieovereenkomst nummer 848620. In de zomer van 2019 werd het eerste prototype van Lightyear One, het eerste model van Lightyear, gelanceerd en opende ze bovendien een nieuw kantoor.

Over RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt ondernemers vooruit op gebied van duurzaamheid, innovatie, zaken doen over de grens en agrarisch ondernemen. Naast financiering biedt RVO ook voorlichting en advies. RVO is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Met het Innovatiekrediet financiert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) veelbelovende en technisch uitdagende innovaties met een goed marktperspectief, Hiermee wil de overheid de.innovatiekracht en duurzame groei van de Nederlandse economie stimuleren.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie