Geautomatiseerde label inspectie: 100% real-time controle van verpakkingen

Glow-in-the-dark sensor Labelen

Tijdens het labelen van producten kan er van alles mis gaan. Labels of etiketten kunnen onjuiste, onvolledige of misleidende informatie bevatten (bijv. een verkeerde datum of batchcode). Ze kunnen slecht leesbaar zijn, spelfouten of onjuiste afbeeldingen bevatten.

Gevolgen verkeerd labelen

De gevolgen van het verkeerd labelen zijn niet mals. Een aantal voorbeelden:

  • Gezondheids- en veiligheidsrisico’s: Denk aan schoonmaakmiddelen met schadelijke stoffen, voedingsmiddelen met onjuiste allergeneninformatie of medicijnen met foutieve doseringsinstructies.
  • Juridische en financiële gevolgen: Wanneer de inhoud van de verpakking niet overeenkomt met het etiket, kan dit leiden tot forse schadeclaims, boetes of terugroepacties.
  • Imagoschade: Een niet te onderschatten gevolg van verkeerde labeling is het verlies van vertrouwen bij consumenten

Veel bedrijven hanteren een systeem van tussentijdse steekproeven en eindcontroles, al dan niet uitgevoerd door mensen. Hoewel het beter is dan geen controle, is dit systeem verre van betrouwbaar. Zo kan de werkelijke inhoud van een verpakking afwijken van de informatie die erop staat. Vaak checkt men dus alleen de barcode en/of de etikettering.

Automatiseren kwaliteitsinspectie

Door de kwaliteitsinspectie volledig te automatiseren, behaal je aanzienlijke voordelen t.a.v. de traditionele manieren van controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Meer inzicht in productie door koppeling tussen ERP, MES en machine-/lijnbesturing
  • Verbeterde productie-rapportage via het MES systeem
  • Verbeterde tracking & tracing van producten
  • Geschikt voor alle soorten verpakkingen (vorm, materiaal)
  • Geschikt voor hoge productiesnelheden (tot honderden per minuut)
  • Efficiënter produceren
  • Papierloze productielijn
  • Minder afhankelijk van mensen aan de lijn

EKB heeft een geautomatiseerd in-line inspectiesysteem ontwikkeld, waarbij met behulp van snelle camera’s de labels van producten worden gecontroleerd. Intelligente koppelingen tussen de verschillende besturingslagen als MES en ERP zorgen ervoor dat de data direct teruggekoppeld en verwerkt worden. Wanneer er een fout wordt gedetecteerd, wordt er direct ingegrepen.

In-line kwaliteitscontrole: zo werkt het

Het planningsysteem (ERP) stuurt orderinformatie naar het productiesysteem (MES). Hier bereiden ze de data voor met scanparameters voor de slimme vision camera’s, klaar voor productie.

Bij het starten van een order in het MES worden relevante details, zoals scanparameters en machine-instellingen, doorgegeven aan het lokale besturingssysteem (PLC/SCADA/DCS), dat vervolgens de productie-output aanstuurt.

Vision camera’s inspecteren de labels van de producten en verzamelen productiedata. Bij het detecteren van fouten kan het lokale besturingssysteem direct ingrijpen in het proces, bijvoorbeeld door de machine te blokkeren.

Het MES haalt alle verzamelde data op en verwerkt deze voor rapportage en analyse. Het systeem rapporteert de resultaten van de visuele inspectie aan het ERP-systeem voor archivering.

Meer informatie over geautomatiseerde labelinspectie bij EKB

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie