Door: Redactie - 17 februari 2023 |
Wat kunnen we zeggen over de industrie prestaties in 2022? In december groeide de output van de industrie in Nederland weer licht met 0,5% na een nulgroei in november. Sinds medio 2021 groeide de productie elke maand in vergelijk met dezelfde maand een jaar eerder.
Als we het hele jaar bekijken is de industriële productie met bijna 6% gegroeid. Het sterke herstel in 2021 heeft doorgezet in 2022, ondanks de duidelijk zichtbare effecten van de Oekraïne oorlog op de output. Dit effect zien we terug in de krimp bij energie intensieve sub sectoren, terwijl de technologische industrie in Nederland is doorgegroeid (zie de ontwikkeling van de industriële productie in de verschillende sub sectoren).
De eerste twee kwartalen van 2022 is het volume ten opzichte van het kwartaal ervoor gegroeid. In het derde en vierde kwartaal zien we twee periodes van opeenvolgende volumekrimp. De belangrijkste oorzaak hiervan is de enorme stijging van de energieprijs in het tweede halfjaar. Dit heeft vooral de energie-intensieve deelsectoren als chemie, kunststof en basismetaal parten gespeeld. De technologische industrie in Nederland is in 2022 in de elektrotechnische-, machines en automotive subsector stevig doorgegroeid. Dit geldt ook voor de farmaceutische industrie. Volg de link voor meer visuals en informatie.
De laatste maanden zijn de vooruitzichten voor de Europese industrie verbeterd. De zachte winter en energieprijs ondersteuning hebben het vertrouwen onder producenten versterkt. Ondanks het feit dat de Europese industrie met hardnekkige problemen te kampen had, hield de productie in 2022 goed stand. Gemiddeld groeide de sector met 2%, maar de verschillen per subsector zijn groot. We zien een sterke krimp in energie intensieve basismaterialen zoals chemicaliën (-5,5%) en basismetalen (-3,5%) en aan de andere kant een sterke groei in consumentengoederen zoals farmaceutische producten (+14%) en kleding (+5%).
De verwachtingen van de fabrikanten voor de nabije toekomst zijn opnieuw minder pessimistisch geworden. Bovendien blijven autofabrikanten duidelijk profiteren van de toenemende betrouwbare levering van halfgeleiders en andere elektronische componenten, waardoor zij de grote productieachterstand kunnen wegwerken. In dat opzicht is het ook bemoedigend dat de Ifo-index, Duitslands meest prominente indicator, in januari voor de vierde keer op rij is gestegen. Lees meer in deze Europese sector outlook.
De resultaten van de industrie indexcijfers (PMI) zijn in januari na de trendbreuk in de daling van afgelopen maand wederom iets positiever uitgevallen.
De hoofdindex, bestaande uit vijf deelindices (orders, productierealisatie, werkgelegenheid, levertijden en voorraad ingekocht materiaal) is opnieuw gestegen, nu naar 49,6. Een niveau nog maar net in het krimpgebied (<50). Het is positief te zien dat herstel vooralsnog lijkt stand te houden op basis van terugkerend vertrouwen.
Dit zien we vooral terug in de productieverwachtingen voor de het komende jaar die voor de derde keer op rij hoger eindigt (61,2). Wat er verder opvalt in deze meting lees je hier.
Het raamwerk is een uitstekende checklist voor ontwerpprocessen. Beginnend bij de gewenste gebruiksduur van een product kom je vervolgens uit op de keuze van grondstoffen en wijze van produceren. Niet alles hoeft immers oneindig lang mee te gaan. Het is dan wel belangrijk te kijken in hoeverre de inzet van gerecycled materiaal gemaximaliseerd kan worden. Is het product te demonteren en zijn onderdelen te hergebruiken? Het framework circulair design helpt bij de ontwerpprocessen waarbij uitgegaan wordt van de zogenaamde R-strategieën, zoals gevisualiseerd in de ‘Value Hill’. Circulaire ontwerp strategieën zijn niet alleen een oplossing voor toekomstige problemen zoals grondstof schaarste, het gaat verder. Om circulair ontwerp voor producten, diensten in je bedrijf en in verdienmodellen te implementeren kun je starten op het platform Circonnect. Daarna kun je concreet aan de slag gaan door bijvoorbeeld een Circo track te volgen. Lees hier meer.
Dit is een expertquote van Gert Jan Braam, sector specialist Industry, ING Sector Banking.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.