Hoge energieprijzen zorgen voor toenemende druk op marges staal en metaalproducten

Hoge energieprijzen

Vandaag heeft Atradius haar rapport ‘Industry Trends – Metals and Steel Industry’ gepubliceerd, waarin zij de prestaties en risico’s van de metaal- en staalindustrie in de belangrijkste markten in de wereld onder de loep neemt. Ondermeer de hoge energieprijzen spelen een grote rol.

Hoewel de staal- en metaalsector slechts ongeveer 1% van het Nederlandse BBP uitmaakt, is hij belangrijk als belangrijke leverancier voor de bouw, de automobielindustrie en de machinebouw. De sector is sterk afhankelijk van de prestaties van de binnenlandse bouwsector. Bovendien zijn veel metaalbedrijven op de export gericht.

De sector profiteert nog steeds van een aanhoudend goede vraag en gevulde orderportefeuilles (zo zal de productie van de bouw als belangrijke afnemerssector dit jaar naar verwachting met 6,5% stijgen). Nederlandse bedrijven zijn echter steeds terughoudender om te investeren als gevolg van de aanhoudende geopolitieke onzekerheid, knelpunten in de toeleveringsketen en hogere rentetarieven. Een aanhoudende oorlog in Oekraïne en een aanhoudende verstoring van de energiemarkt kunnen leiden tot een krimp van de metaal- en staalomzet met ongeveer 2%.

Hoge energieprijzen

Na in 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 hogere winstmarges te hebben geboekt, worden metaal- en staalproducenten geconfronteerd met toenemende druk op hun marges als gevolg van de zeer hoge energieprijzen, die moeilijk volledig aan de klanten kunnen worden doorberekend. Sommige bedrijven zijn al begonnen met het terugschroeven van hun capaciteit en/of het vinden van alternatieve energieoplossingen, waardoor ze minder afhankelijk worden van gas om de hoge energieprijzen te compenseren.

De betalingsduur in de Nederlandse metaal- en staalsector hangt grotendeels af van de positie van de afzonderlijke bedrijven in de toeleveringsketen, maar duurt doorgaans gemiddeld zo’n 60 dagen. Het betalingsgedrag was de afgelopen twee jaar goed en het aantal insolventies laag, mede dankzij de fiscale stimuleringsmaatregelen van Covid voor het Nederlandse bedrijfsleven. Aangezien de fiscale steun eind maart 2022 afliep en de oorlog in Oekraïne een negatieve impact had op de Nederlandse economische prestaties, verwachten wij echter dat zowel de betalingsachterstand als het aantal insolventies in de komende twaalf maanden zullen toenemen. De omvang van die toename is momenteel moeilijk in te schatten gezien de aanhoudende economische onzekerheid.

Hiermee rekening houdend, maar ook met het feit dat er voldoende orderboeken voorhanden zijn, dat de meeste bedrijven geen al te hoge schuldenlast hebben en dat banken nog steeds bereid zijn om leningen te verstrekken, schatten wij de kredietrisicosituatie van de Nederlandse metaal- en staalindustrie momenteel in als “redelijk”.

Kernpunten

  • De vooruitzichten voor de Nederlandse metaal- en staalindustrie zijn over het algemeen stabiel. Voortduren van de oorlog in Oekraïne en aanhoudende verstoring van de energiemarkt kunnen echter tot een krimp van ongeveer 2% leiden.
  • De zeer hoge energieprijzen, die moeilijk helemaal aan klanten kunnen worden doorberekend, zorgen voor toenemende druk op de marges van staal- en metaalproducenten.
  • Ondanks een toenemend risico op betalingsachterstanden en faillissementen beoordeelt Atradius de kredietwaardigheid van de Nederlandse staal- en metaalindustrie als ‘Redelijk’, aangezien de orderboeken nog goed gevuld zijn en de meeste bedrijven weinig schulden hebben.

Download hier het rapport.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie