Lagers freesmachine levert forse besparing

lagers freesmachine

Omschakeling lagers freesmachine levert staalproducent 35.600 euro besparing per jaar op

Na aanhoudende problemen met de lagers freesmachine van een staalproducent wendde het managementteam zich tot NSK voor een oplossing. Deze beslissing bleek een schot in de roos, want leidde tot een jaarlijkse besparing van 35.600 euro voor de staalfabriek.

De staalfabriek produceert rails voor liftinstallaties. Daarvoor is de bewerking van twee vlakke delen op de uiteinden vereist, omdat dit de montage van de rails tijdens de montage faciliteert. De benodigde tijd om deze ruwe oppervlakken te frezen mag dan kort zijn, de stijfheid van de spindel van de machine is wel van cruciaal belang door de lengte van de rails. Maar bij gebruik van de originele lagers van de freesmachine merkte de staalproducent dat de spindel van de freesmachine na slechts drie maanden minder stijfheid vertoonde, waardoor een vervanging van de spindelconstructie inclusief motoren nodig was.

Het bedrijf wilde komaf maken met deze steeds terugkerende en kostelijke situatie en NSK werd aangezocht om een oplossing te vinden. Experten van NSK bezochten de fabriek en analyseerden het spindelontwerp als deel van het AIP programma (Added Value Programme). De berekeningen werden uitgevoerd op basis van een hoge capaciteit in combinatie met een goede weerstand tegen hoge belastingen. Ingenieurs inspecteerden ook de defecte lagers en controleerden de slijtagesporen op de loopbanen.

Na de analyse adviseerden de ingenieurs van NSK een herontwerp van de spindel op basis van vier rijen lagers in plaats van drie. Daardoor stijgt het radiale draagvermogen en de radiale stijfheid neemt eveneens toe. De de contacthoek werd ook gewijzigd van 15° naar 25° om de buigstijfheid van de as te verhogen. De hoge precisie hoekcontactkogellagers (ACBB) werden gekozen uit het assortiment standaardproducten van NSK.

De hoge precisie ACBB-serie van NSK wordt vervaardigd volgens de ISO-normen. Er is keuze uit drie contacthoeken, twee kooitypes en twee soorten kogelmateriaal om aan alle eisen van de toepassing te voldoen.

Nadat de staalfabrikant de wijziging doorvoerde werkten de lagers langer dan een jaar in de freesmachine zonder storingen in de motor of transmissie. NSK stelde een volledig rapport op om de verbeterde kenmerken te verifiëren, met een gedetailleerde beschrijving van de verbeterde buigstijfheid van de schacht en de verlengde levensduur van drie maanden tot meer dan een jaar.

Bij een vergelijking van de kosten van voor en na de toepassing van NSK-lagers zijn de besparingen als volgt berekend: vandaag hoeft de staalfabriek niet langer vier productiestops per jaar te doorstaan, terwijl de de kosten voor de vervangende spindels en motoren eveneens geëlimineerd zijn. Rekening houdend met deze factoren is berekend dat de installatie € 35.600 per jaar bespaart.

Over NSK Europe

NSK Europe Ltd. is de Europese organisatie van de in Tokio gevestigde lagerfabrikant NSK, die in 1916 in Japan werd opgericht en vandaag ongeveer 31.000 mensen in dienst heeft ten behoeve van haar wereldwijde activiteiten. De producten en oplossingen die door de industriële en automotive leverancier worden aangeboden kunnen overal waar dingen bewegen worden aangetroffen. Naast vrijwel alle soorten rollagers omvat het portfolio van de onderneming gesloten lagers, lineaire techniek, wiellagerunits, transmissie- en motorlagers en stuursystemen. De onderneming streeft in al haar zakelijke activiteiten naar perfectie. Het doel is leiderschap in de industrie waar het gaat om kwaliteit, wat ze probeert te bereiken door een voortdurend proces van verbetering, productontwikkeling van topniveau, geoptimaliseerde productieprocessen en klantgerichte serviceprocessen.

Meer informatie

Meer nieuws
Nieuwe lagerhuizen en klantspecifieke rollagers
Nieuwe GPT tandwielkasten

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie