Door: Redactie - 20 oktober 2023 |
Een van de meest geliefde dranken ter wereld, bier, staat onder druk door klimaatverandering. De veranderende klimaatomstandigheden hebben een niet te negeren invloed op de smaak van bier, zo blijkt uit recent onderzoek. Voor engineers en professionals in de bierindustrie is het belangrijk om te begrijpen hoe dit invloed kan hebben op zowel de productie als de uiteindelijke bier smaak.
Hop speelt een centrale rol in de bierproductie, vooral als het gaat om de specifieke bier smaak. Volgens een recente studie hebben de toenemende temperaturen een merkbaar effect op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van hop. De verwachting is dat hopopbrengsten in Europese regio’s tegen 2050 met 4-18% zullen afnemen als gevolg van het warmere en drogere weer, tenzij boeren zich hierop aanpassen. Nog zorgwekkender is dat het gehalte aan alfazuren in hop, die bier zijn kenmerkende smaak en geur geven, met 20-31% zal afnemen.
Miroslav Trnka, een wetenschapper verbonden aan het Global Change Research Institute van de Czech Academy of Sciences, benadrukte de onvermijdelijkheid van deze veranderingen. Volgens hem zullen bierliefhebbers deze klimaatverandering ongetwijfeld merken, hetzij in de prijs of in de kwaliteit van het bier.
Bier staat op de derde plaats na water en thee als meest gedronken drank. Men produceert bier door gerst en gist te fermenteren. De unieke bier smaak komt vooral van hop. Men teelt hop voornamelijk in gematigde breedtegraden. Deze hop is gevoelig voor veranderingen in licht, warmte en water.
Omdat de vraag naar hoogwaardige hop recentelijk is toegenomen door de populariteit van ambachtelijke bieren met sterkere smaken, is de industrie meer dan ooit afhankelijk van stabiele hopopbrengsten. De studie onthulde echter dat de uitstoot van broeikasgassen de hopplant bedreigt.
Het onderzoek vergeleek de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van aromahop tussen 1971-1994 en 1995-2018 en ontdekte een aanzienlijke daling. Hierbij bleek vooral Slovenië de grootste daling in de jaarlijkse hopopbrengst te hebben, met 19,4%. Bovendien heeft Duitsland, de op één na grootste hopproducent ter wereld, ook grote verliezen geleden in belangrijke hopregio’s zoals Spalt, Hallertau en Tettnang.
Ondanks deze sombere vooruitzichten tonen hopboeren hun veerkracht. Door hun teeltmethoden aan te passen, zoals het verplaatsen van hun tuinen naar hogere gebieden of valleien met meer water, proberen zij de negatieve effecten van de klimaatverandering tegen te gaan. Andreas Auernhammer, een hopboer uit Duitsland, heeft bijvoorbeeld een irrigatiesysteem geïnstalleerd om zijn hop op kritieke momenten van water te voorzien.
Trnka adviseert dat hopkwekers extra inspanningen zullen moeten leveren om de huidige kwaliteit en bier smaak te behouden. Dit kan betekenen dat er meer geïnvesteerd moet worden, simpelweg om de huidige kwaliteit van het product te handhaven.
Lees ook: Wat een kunststof balletje kan bijdragen aan een betere bierbeleving
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.