Wat een kunststof balletje kan bijdragen aan een betere bierbeleving

Kunststof balletje

Een biertje van de tap wordt door de meeste bierliefhebbers als kwalitatief het beste beoordeeld. Maar niet bij ieder “biermoment” is een biertapinstallatie beschikbaar. Denk aan een feestje thuis, op vakantie, in de tuin of op het strand. Het alternatief is een specifiek blikje uit de koelkast of uit een koelbox. Om de bier smaak van een vers getapt biertje te evenaren is er een interessante uitvinding genaamd ”The Widget”. Dit kunststof balletje zorgt ervoor dat de bierervaring uit een blikje nauwelijks afwijkt van die van de tap.

De uitvinding: kunststof balletje “The Widget”

Een widget (soort patroon) is een klein plastic balletje drijvend in een blikje bier waarmee de eigenschappen van vers getapt bier wordt nagebootst in bier dat géén koolzuurgas bevat. Zodra het blikje via het lipje geopend wordt, daalt de druk in het blik en spuit het kunststof balletje open. Dat zorgt ervoor dat er stikstof vrijkomt in het bier.

De magie

De stikstof die vrijkomt in het bier is slecht oplosbaar en ontsnapt voor het overgrote deel als gas in de vrije ruimte. Het achtergebleven deel stikstof komt daarna langzaam vrij in de vorm van zeer kleine gasbelletjes. Dit zorgt voor zeer fijne belletjes die een romige en stabiele schuimkraag vormen.

Geen koolzuur maar stikstof

Standaard wordt kooldioxide (koolzuurgas) gebruikt om bier en frisdrank in blik van gasbelletjes te voorzien. Stikstof zoals gebruikt wordt in een widget geeft echter fijnere belletjes en daardoor ook fijnere en mooiere schuimkraag.

Over de uitvinder: Guinness

De widget werd vanaf 1964 ontwikkeld en in 1969 gepatenteerd door Guinness om hun bier in blik een zijdezachte en romige schuimkraag te geven zoals bij bier van de tap het geval is. Pas 20 jaar later in 1989 werd de eerste generatie widget, een geplatte capsule op de bodem van het blikje, voor het eerst commercieel op de markt gebracht. Later, in 1997, is de widget aangepast en heeft het de vorm van een kunststof balletje gekregen.

Hoe wordt een kunststof balletje gemaakt?

Er worden twee afzonderlijke onderdelen (schalen) geproduceerd via kunststof spuitgieten. Deze onderdelen worden vervolgens volledig geautomatiseerd met elkaar verbonden via ultrasoon lassen.

Tijdens het afvullen van het blikje wordt er naast het bier een widget-balletje toegevoegd. Net voordat het blikje wordt verzegeld, wordt er een kleine hoeveelheid stikstof onder druk toegevoegd. Deze hoeveelheid stikstof vindt zijn weg naar de widget.

Zelf testen?

Koop of bestel een blikje Guinness, Murphy’s of John Smith’s en leg deze koud. Open het lipje en schenk het bier uit in een gekoeld origineel bierglas. Gebruik het lege blikje voor uw onderzoek. Schut het lege blikje op-en-neer; het kunststof balletje is duidelijk te horen. Gebruik géén zaagje of mesje, maar een blikopener om op eenvoudige en veilige manier de bovenzijde van het bierblikje te verwijderen. Daar is hij dan: de widget… een innovatief stukje kunststof.

Auteur: Barend Blom, Programma Manager Opleidingen bij het Mikrocentrum.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie