Hoe cloudtechnologie de efficiëntie en innovatie in de industrie kan bevorderen

Cloud versie Industriële organisaties

Voor de Nederlandse industrie blijven de marktomstandigheden uitdagend. De aanhoudende impact van Covid-19, de stijgende energie- en grondstofprijzen en de wereldwijde verstoring van de toeleveringsketen hebben vraag en aanbod volledig ontregeld. Ondanks deze uitdagingen, blijven industriële organisaties investeren in digitale transformatie om zowel op korte als lange termijn winstgevend te kunnen zijn.

Cloudtechnologie speelt een onmisbare rol in het bereiken van deze doelen. Maar hoe zet je deze technologie in? Wat zijn obstakels en waar liggen kansen?

Constante rapportering – waardevol voor de gehele industriële toeleveringsketen

Data komt uit meer bronnen dan ooit – waaronder klanten, partners in de toeleveringsketen, andere fabrikanten en logistieke dienstverleners. De uitdaging is om deze gezamenlijke data te analyseren en een totaalbeeld van real-time situaties te creëren. Dit is waar cloudtechnologie kansen biedt.

Dankzij IIOT heeft de industrie meer toegang tot slimme machines die tijdens en na gebruik via de cloud data sturen over hun prestaties en status. Omdat deze machines constant data produceren, kunnen industriële organisaties sneller en effectiever ingrijpen als er ongewenste gebeurtenissen plaatsvinden en deze zelfs voorkomen. Zo is het mogelijk om op afstand machines te upgraden en voorspellend onderhoud uit te voeren.

Buiten het voorkomen en beperken van downtime, kan deze verbinding van producten met de cloud ook zorgen voor een betere klantervaring. Als industriële data en klantdata worden gecombineerd, leidt dit tot waardevolle inzichten over bijvoorbeeld het gebruik van slimme machines. Deze inzichten kunnen organisaties gebruiken om de klantervaring te verbeteren.

De Snowflake Data Cloud biedt een omgeving waarin de integratie en analyse van deze data kan plaatsvinden. Bevindingen kunnen vervolgens in de vorm van bruikbare informatie aan de klantenservice en het onderhoudspersoneel worden gepresenteerd, zodat zij proactief contact met de klant kunnen opnemen als het product niet naar behoren functioneert en preventief onderhoud kunnen uitvoeren.

Doorgaans begint dit traject bij eenvoudige monitoring op afstand, waardoor industriële organisaties live inzicht krijgen in het gebruik en de prestaties van producten en zij software- en firmware-updates kunnen uitvoeren voor beveiliging en prestaties.

Schaalbaarheid en wendbaarheid

Voor industriële organisaties moet het creëren van maximaal inzicht in de assets en prestaties prioriteit krijgen. Daarvoor hebben ze toegang nodig tot relevante data die tijdig risico’s en potentiële onderbrekingen in de toeleveringsketen identificeren. Het is belangrijk om de tijd die tussen het ontstaan van het probleem en het nemen van maatregelen zit, zo veel mogelijk in te korten. Een cloud-agnostisch platform dat data op elke schaal veilig kan analyseren en beheren, is daarbij van groot belang.

Elastische schaalbaarheid en prestaties stellen fabrikanten in staat om meer data uit meer verschillende bronnen te verkrijgen, waardoor je meer inzichten krijgt die besluitvorming kunnen beïnvloeden.

Naast schaalbaarheid is wendbaarheid een prioriteit: het vermogen om een probleem op te sporen en er snel op te reageren op basis van een nauwkeurig begrip van de situatie die zich op dat moment afspeelt. Bij een verstoring moeten fabrikanten snel kunnen schakelen, door bijvoorbeeld over te schakelen op andere leveranciers, een ander materiaal/onderdeel te gebruiken of leveringsdata of -routes aan te passen. Ondertussen kan je door middel van data de zakelijke partners op de hoogte houden zodat zij tegelijkertijd hun koers kunnen aanpassen.

Industriële organisaties moeten zich dus richten op het creëren van constant inzicht over hun verschillende assets en processen en investeren in een manier om grote volumes data snel en efficiënt te kunnen verwerken. Hier ligt een kans om samen met partners efficiënter productbeheer te realiseren en sneller te reageren op ongewenste gebeurtenissen. In een periode vol uitdagingen, is dit waar kosten en tijd bespaard kunnen worden.

Auteur: Greg Sloyer, Global Industry Principal Manufacturing bij Snowflake

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.