Gezuiverd afvalwater inzetten voor technische toepassingen

Afvalwater engineer Bier smaak

Dankzij de Green Deal Brouwers werken Belgische brouwers aan een duurzamer watergebruik. Ook voor AB InBev, één van de ondertekenaars, is waterefficiëntie een cruciaal thema. De brouwerij houdt het waterverbruik tijdens het brouwproces zo laag mogelijk. Naast de investering in een waterhergebruiksinstallatie, werkt AB InBev ook samen met naburige bouwbedrijven om opgepompt afvalwater een tweede leven te geven.

Gezuiverd afvalwater inzetten voor technische toepassingen

Ter gelegenheid van Wereldwaterdag bezocht Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir de uitgebreide waterzuiveringsinstallatie van de AB InBev brouwerij in Leuven. De minister kondigde er ook aan 4 miljoen euro vrij te maken voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijven rond waterbesparing en waterhergebruik.

De minister proefde er tot drinkwater gezuiverd brouwerijafvalwater, dat wordt ingezet voor technische toepassingen in de brouwerij. In samenwerking met De Watergroep zuiverde de Leuvense brouwerij sinds begin dit jaar zo 400.000 kubieke meter afvalwater. Dat komt overeen met 160 Olympische zwembaden vol zuiver drinkbaar water. Er lopen gesprekken voor verdere uitbreiding van de succesvolle samenwerking. AB InBev is pionier in het gebruik van deze installatie gezien de brouwer al sinds 2015 water naar drinkbaar niveau zuivert en elk jaar de capaciteit verhoogt.

Bouwbedrijven trakteren brouwerij op werfwater

Een tweede samenwerking die AB InBev aangaat in het teken van duurzaam watergebruik is wellicht verrassender… De Leuvense brouwer slaat de handen in elkaar met een bouwbedrijf dat een werf nabij haar brouwerij: “Het grondwater op de werf wordt opgevangen en dient voor de technische verwerkingsprocessen van de brouwerij van Stella Artois. Op die manier krijgt het opgepompte werfwater een tweede leven. Een veel duurzamere oplossing”, vertelt Alexander Soenen, brouwerijdirecteur in Leuven.

Bron: Fevia

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie