Hannover Messe 2024: op weg naar klimaatneutrale productie

Klimaatneutrale productie Hannover Messe

Digitale transformatie, klimaatneutrale productie, artificial intelligence (AI), energiemanagement: het zijn in elkaar grijpende trends en ontwikkelingen waar vrijwel elk maakbedrijf de komende jaren in toenemende mate mee te maken krijgt. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste stand van zaken rondom deze en tal van andere actuele thema’s, kan niet om een bezoek aan de Hannover Messe 2024 (22-26 april) heen. Welke ontwikkelingen kun je dit jaar verwachten op de grootste beurs voor industriële technologie ter wereld?

Baanbrekende technologieën

Ontwikkelingen, díe zijn er genoeg, benadrukt Mattias Dreher, Managing Director van Global Fairs (de officiële vertegenwoordiging van Deutsche Messe in de Benelux). “Je ziet de industrie al jaren steeds verder opschuiven richting slimme, klimaatneutrale productie. Er is nog een lange weg te gaan, maar toch zien we nú al allerlei positieve ontwikkelingen als het gaat om baanbrekende technologieën die bijdragen aan dat hogere doel. De Hannover Messe is bovendien het enige evenement ter wereld waar bedrijven uit de werktuigbouwkunde en elektrotechniek, industriële IT en software en de energie-industrie gezamenlijk oplossingen presenteren voor een krachtige, duurzame industrie. Samen vertegenwoordigen de exposanten een genetwerkt industrieel ecosysteem en laten ze zien hoe industriële automatisering, digitalisering, elektrificatie, robotica en AI bijdragen aan klimaatneutrale productie en klimaatneutraliteit mogelijk kunnen maken.”

Ook de ontwikkelingen rondom waterstof en brandstofcellen gaan steeds sneller, schetst Dreher. “Het opschalen van de waterstofproductie is op dit moment nog altijd een uitdaging, maar op de langere termijn vormt waterstof een belangrijke sleutel naar een toekomst met groene energie. Groene waterstof krijgt steeds meer voet aan de grond nu overheden en bedrijven investeren in projecten om sectoren als productie en transport koolstofvrij te maken. Op de Hannover Messe zijn ongeveer 500 bedrijven uit de waterstof- en brandstofcelindustrie aanwezig, waaronder meer dan 300 op de groepspresentatie Hydrogen + Fuel Cells Europe.”

Klimaatneutrale productie-industrie

Het zijn allemaal voorbeelden die nauw aansluiten bij het overkoepelende thema van deze editie van de Hannover Messe: Energizing a sustainable Industry. Innovatieve technologieën en duurzame materialen banen de weg naar een klimaatneutrale industrie, benadrukt Dreher. “Over de gehele linie zien we sowieso al jaren dat de rol van IT binnen industriële processen steeds groter wordt. Op de beurs is daarom ook dit jaar weer veel aandacht voor thema’s als het Internet of Things (IoT), wireless en 5G-technologie, Cloud/Edge computing en infrastructuur, Engineering en office software, quantumtechnologieën, digitale platformen en logistics IT.

Ook kunnen bezoekers van de Hannover Messe kennismaken met Manufacturing X: een open dataruimte voor de uitwisseling van componenten, expertise en technologieën, voor een optimaal efficiënte samenwerking tussen producenten, leveranciers, partners en klanten. En verder is er vanzelfsprekend veel aandacht voor een belangrijk overkoepelend thema als cybersecurity, onder meer in de groepsstand Industrial Security Circus. Want het laatste wat je uiteraard wil is dat cybercriminelen je organisatie binnendringen.”

Bijblijven? Kom naar de Hannover Messe!

Met ongeveer 3.500 exposanten en ruim 125.000 bezoekers is de HM2024 – die dit jaar plaatsvindt van 22 tot en met 26 april – met afstand de grootste beurs voor industriële technologie ter wereld. Wil je alles weten over klimaatneutrale productie en overweeg je een bezoek? Registreer vandaag nog een gratis entreeticket.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie