Een grijper die meer kan

Grijper

Met de nieuwe PGL-plus-P introduceert SCHUNK een flexibele en robuuste krachtpatser die vooral opvalt door zijn verhoogde veiligheid. De pneumatische grijper is de eerste ter wereld met een gecertificeerd veilig grijpkrachtbehoud.

PGL-plus-P grijper

Voor wie op zoek is naar een krachtige, veelzijdige grijper, is de nieuwe PGL-plus-P de perfecte keuze. De pneumatische universele grijper is verkrijgbaar in vijf maten en biedt een uniek prestatiepakket van slag, kracht en connectiviteit, waardoor hij perfect geschikt is voor handlingtaken waar flexibiliteit vereist is. Dankzij de lange klemslag van 10 tot 25 mm per vinger kunnen gebruikers een breed scala aan onderdelen aan met slechts één grijper. Dit bespaart investeringskosten en is bijzonder interessant voor kleine batches en grote variatie in onderdelen, zoals bij machinebelading en assemblage. De nieuwe grijper heeft een grijpkracht van 220 N in maat 10 en tot 1300 N in maat 25. Naast zijn vlakke ontwerp en zijn beproefde en robuuste meervoudige tandgeleiding scoort hij ook met zijn standaard IP 64-afdichting, wat betekent dat hij ook in vuile omgevingen probleemloos zijn werk kan doen. In combinatie met een geïntegreerde luchtzuiveringsaansluiting kan de beschermingsklasse worden verhoogd tot IP 67. Dankzij de standaard H1-smering kan de grijper ook worden gebruikt in medische en farmaceutische toepassingen of in de voedingsindustrie.

Veiligheid in systeemontwerpen

Met de PGL-plus-P streeft SCHUNK een duidelijk doel na: meer veiligheid tijdens het gebruik en tegelijkertijd een breder scala aan toepassingen. Daarom biedt SCHUNK de pneumatische grijper als eerste ter wereld aan met het gecertificeerde, veilige GripGuard-grijpkrachtbehoud. Dit vermindert het risico dat operators zich verwonden als ze bijvoorbeeld onderdelen verwijderen, aangezien ongecontroleerde kaakbewegingen bij een plotselinge drukverlaging vanaf het begin worden geëlimineerd. Bovendien gaan er geen werkstukken verloren bij een storing of noodstop. Bij drukverlies blijft minimaal 80% van de nominale grijpkracht betrouwbaar behouden. Dit bespaart tijd en kosten als het gaat om de CE-verklaring van overeenstemming volgens de machinerichtlijn en de risicoanalyse van het gehele systeem. Naast de nieuwe GripGuard-technologie is de PGL-plus-P op aanvraag ook verkrijgbaar met conventioneel grijpkrachtbehoud via drukveren.

Sensorsystemen met de hoogste nauwkeurigheid

Een ander hoogtepunt is het reeds geïntegreerde IOL-sensorsysteem. Het verhoogt ook de prestaties van de grijper en vereenvoudigt de aanschaf, inbedrijfstelling en reparatie omdat externe sensoren overbodig zijn. Het kan worden gebruikt om de vingerpositie over het gehele slagbereik te controleren. Het kan ook werkstukken met hoge precisie onderscheiden. Een belangrijk kenmerk om een groter assortiment onderdelen te verwerken. Gebruikers kunnen tussen de IO-Link en SIO-modi schakelen. Met de “Gripping Point Mode” en  “Gripping Range Mode” biedt SCHUNK ook twee sensorprofielen om werkstukposities of gebieden heel eenvoudig te programmeren. De PGL-plus-P heeft een veelzijdig en combineerbaar programma. Dit betekent dat de grijper individueel kan worden aangepast aan bijna elke toepassing – bijvoorbeeld met conventionele sensoren in plaats van het nieuwe IOL-sensorsysteem, als precisievariant of als variant voor hoge temperaturen, tot 130°C.

Meer informatie bij Schunk

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie