Future.Industry over versnellen innovatie met AI, cloud en HPC

Future.Industry

Tijdens het wereldwijde virtuele Future.Industry 2023 event van Altair werd duidelijke dat de cloud en AI het ontwerpen en engineeren van nieuwe producten en innovaties de komende jaar gaan transformeren. Dankzij de convergentie van simulatietoepassingen met high-performance computing (HPC), AI en data-analyses, kunnen bedrijven steeds sneller innoveren en daardoor hun investeringen in kortere tijd terugverdienen.

Computational intelligence

Altair levert (simulatie)software en cloud-oplossingen voor productontwikkeling, high-performance computing (HPC) en data-analyses aan ruim 13.000 organisaties in de wereld. In 2022 realiseerde het bedrijf met meer dan 3.000 medewerkers een omzet van 572 miljoen dollar. Oprichter en CEO Jim Scapa begon zijn keynote voor het Future.Industry event met de visie over hoe ‘computational intelligence’ intelligente beslissingen en innovatie voor een veilige en duurzame toekomst mogelijk gaat maken. Vervolgens belichtte hij de grootste uitdagingen waar Altair’s klanten in 2023 voor staan. Bovenaan staan natuurlijk verduurzamen van alle producten en processen en supply chain optimalisatie. Daarna volgt het benutten van de voordelen en beheersen van de risico’s van AI, omdat deze technologische ontwikkeling in elke markt gaat doordringen. Andere uitdagingen zijn de voordelen van cloud computing bedrijfsbreed benutten en daarbij de kosten beheersen, datamanagement en de cybersecurity verbeteren.

Cloud voor simulatiegestuurd ontwerpen

Flexibel schaalbare HPC-capaciteit in de cloud en AI gaan simulatiegestuurd ontwerpen de komende jaren eenvoudiger en kosteneffectiever maken. Daarom investeert Altair volop in generatieve AI-technologie en user experiences voor het productontwikkelings- en innovatieproces vanaf de ideefase tot en met productie. Als oplossing daarvoor leveren ze het Altair One innovatieplatform, met daarop alle beschikbare software, een marktplaats met apps & services, support & training en HPC-capaciteit naar behoefte. Scapa besteedde bijzondere aandacht aan het Altair RapidMiner AI-platform voor data-analyses. Deze AI-oplossing kan data uit breed scala van bronnen extraheren, analyseren en visualiseren. Zowel in de eigen netwerkinfrastructuur te installeren als via de cloud te gebruiken. RapidMiner ondersteunt ook applicaties geschreven in Python en SAS. Deze AI-oplossing wordt al door duizenden organisaties gebruikt, waaronder ook veel universiteiten. Voor de langere termijn investeert Altair tevens in software voor fotonica en kwantumcomputing.

Zeven tips voor de toekomst

Futurist en trendexpert Sheryl Connelly gaf als gastspreekster zeven tips voor de toekomst:

 1. Verander je perspectief om te kunnen anticiperen op onvermijdelijke veranderingen
 2. Bedenk hoe je kansen die zich voordoen kunt benutten met sterkten (o.b.v. SWOT)
 3. Modellen en berekeningen kunnen misleiden als ze niet correct zijn
 4. Denk internationaler om de businessinzichten te verbreden
 5. Let op innovators en uitzonderlijk nieuws, gaat dat de business beïnvloeden
 6. Wees provocerend om de perspectieven van mensen te beïnvloeden voor veranderingen
 7. Leer het onverwachte te verwachten door trends te volgen

Als afsluiter vertelde Connelly op het Future.Industry event dat mensen beduusd raken door alle veranderingen en zich zorgen maken over de klimaatverandering, het risico hun baan te verliezen en toenemende onveiligheid. Betrouwbare informatie en relaties zijn noodzakelijk om die zorgen te verminderen en samen de toekomst te creëren. 

Metaverse mindset

Sandy Carter, de COO & Head of BD van Unstoppable Domains, vertelde over Web3, AI en engineering.  We staan aan het begin van Web3 als volgende fase van het Internet, waaraan iedereen kan deelnemen door gewoon mee te doen. Carter’s ‘metaverse mindset’ bestaat uit de volgende vijf elementen:

 1. Kijk vooruit naar lange termijn trends, zoals de klimaatverandering, vergrijzing en robotica
 2. Betrokkenheid, unieke ervaringen en waarde toevoegen voor klanten worden belangrijker
 3. Mensen worden het centrum van de metaverse, zoals ze dat nu ook al van organisaties zijn
 4. Digitale identiteit wordt een mensenrecht, om de eigen identiteit en data te beheren
 5. AI wordt een partner om ons te helpen

Ter illustratie vertelde Carter over BMW, die in december als eerste autofabrikant is toegetreden tot de Metaverse Standards Forum, om de digitale toekomst te vormen. Verder heeft de Altair-klant Mossini met een digital twin (als een metaverse inclusief AI) zo’n 15% besparing aan productieverliezen gerealiseerd.

Creatieve AI

Een andere interessante spreker op het Future.Industry event was Hod Lipson, professor of engineering & data science van de Columbia University in New York, over creatieve AI. Hij vertelde dat creativiteit al duizenden jaren lang een unieke eigenschap van de mens is, waarbij veel nieuwe data wordt gecreëerd. AI is daarentegen technologie die door het analyseren van grote hoeveelheden bestaande data beslissingen adviseert of zelfstandig neemt. Lipson vertelde over een project waarin op een evolutionaire wijze nieuwe robots zijn gecreëerd door AI te voeden met alle beschikbare kennis over de specificaties en componenten van robots. Verder liet hij in de cursus ‘robotics studio’ cursisten drie verschillende robotconcepten schetsen, wat voor hen een behoorlijke uitdaging bleek. Daarna toetste hij in de tool stable diffision de vraag in om acht concepten te ontwerpen voor een robot met benen. Die acht varianten waren al binnen 25 seconden beschikbaar!    

Digitale transformatie ontwerpen en engineering

Op de tweede dag van Future.Industry 2023 vertelde Altair CTO Sam Mahalingam hoe digitale transformatie ontwerpen en engineering gaat veranderen. Daarin gaan AI en digital twins een hoofdrol spelen, omdat ze een intelligente closed-loop voor productoptimalisaties mogelijk maken. Voor het sneller ontwikkelen van slimme producten en systemen zijn echter tevens transformaties van het businessmodel, de bedrijfscultuur en -processen nodig. De grootste uitdagingen daarbij zijn een gebrek aan talenten, een niet geschikte digitale infrastructuur en ontbrekende tools. Vanuit technologisch oogpunt gezien zijn de cloud, het IoT, data, een digital thread en autonome functionaliteit de belangrijkste facilitators, samengebracht binnen de Altair One cloud innovation gateway. Deze complete oplossing bestaat samengevat uit het data analytics en AI platform Rapidminer, het ontwerp- en simulatieplatform Hyperworks, HPC & cloud-platform HPCworks en een online marktplaats.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie