Investering voor start-up om energieproductie bestaande windmolens te verhogen

Windenergie op zee rond 2030 Energiesector in 2023

Start-up Jungle haalt 1 miljoen euro op om energieproductie van bestaande windmolens te verhogen

Het Nederlandse artificial intelligence bedrijf Jungle haalt een financiering van 1 miljoen euro op bij impact investeerder SHIFT Invest. Met het opgehaalde kapitaal rondt Jungle zijn seed-financieringsronde met in totaal 3,2 miljoen euro af. De investering wordt ingezet om de ontwikkeling van Jungle’s AI platform Canopy te versnellen en in te zetten voor klanten in duurzame energie en industriële processen.

Complexiteit verminderen om prestaties te verbeteren

Duurzame energie opwekking door middel van zon- of wind energie is complex en ingewikkeld. Hierdoor is de opbrengst van hernieuwbare energie vaak niet optimaal. Ook in industriële processen is nog veel inefficiëntie door ongeplande stilstand. Om de energietransitie te versnellen en de Sustainable Development Goals van de VN te halen, moet dit veranderen. Met de technologie van Jungle kunnen eigenaren meer uit hun machines halen terwijl zij de volledige controle en eigendom over hun data behouden. Het is Jungle’s missie om ’s werelds meest geavanceerde software te ontwikkelen om ondermaatse prestaties als gevolg van operationele complexiteit op te lossen.

Verhoging van de productie van duurzame energie

Dankzij het product Canopy van Jungle kan de beheerder de output van grootschalige wind- en zonne-energieparken verhogen. Dreigende storingen worden voortijdig gesignaleerd, waardoor nodeloos stil staan wordt voorkomen. Ook wordt de energieopbrengst van windparken verhoogd door suboptimale calibratie en uitlijning tegen te gaan, evenals onderliggende oorzaken van automatische productie beperking. Canopy geeft een diepgaand inzicht in de prestaties van de machines en de gezondheid van onderdelen en componenten. Daarmee wordt de levensduur van deze machines verlengd. Naast asset health monitoring en output optimalisatie, levert Jungle ook power forecasting diensten.

Nieuwe markten

“Met deze financiering zullen we ons team versterken om de ontwikkeling en inzet van Canopy te versnellen. We zien in SHIFT een waardevolle partner die onze toekomstvisie ondersteunt”, zegt Arnoud Kamerbeek, CEO van Jungle. “Onze technologie kan worden toegepast op elke machine die gebruik maakt van gesensoriseerde elektromechanische componenten. We monitoren al meerdere Gigawatt aan duurzame energie voor een groeiend aantal klanten. Wij ontwikkelen ook toepassingen voor de zware industrie en glastuinbouw sectoren als nieuwe markten voor de komende jaren.”

Financiering

“Met ons fonds SHIFT staan we veelbelovende bedrijven bij die een positieve impact hebben op het milieu. Jungle kan de output van bestaande duurzame energie opwekkers verder verhogen, en past daarmee perfect in deze focus.” zegt Guus Verhees, Managing Partner bij SHIFT Invest. “We zijn onder de indruk van het sterke en getalenteerde team, de geavanceerde technologie die ze hebben ontwikkeld en de commerciële tractie die ze hebben.”

Jungle

Jungle stelt energie- en industrie spelers in staat om de controle terug te krijgen over hun steeds complexer wordende machine parken. Door gebruik te maken van bestaande sensoren en datastromen, kan Jungle’s Canopy-platform snel worden ingezet om ’s werelds krachtigste AI-technologie toe te passen om de beschikbaarheid en prestaties van elektromechanische componenten te verhogen. Met hernieuwbare energie als eerste toepassingsgebied, versnelt Jungle de wereldwijde overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Jungle’s team is voornamelijk gevestigd in Lissabon, Portugal.

SHIFT Invest

SHIFT Invest is een Nederlands impact venture capital fonds dat investeert in innovaties in voeding & landbouw, (bio-based) technologieën, circulariteit en smart materials. Met haar investeringen streeft SHIFT naar het creëren van milieu-impact naast financieel rendement. Samen met de fondspartners biedt SHIFT ondernemers een breed netwerk en sectorkennis. SHIFT wordt beheerd door New Balance Impact Investors (NBI Investors), een ervaren team van investeringsprofessionals en ondernemers. NBI Investors beheert in totaal vijf durfkapitaalfondsen, gesteund door sterke en betrokken partners die hun missie delen om investeringen om te zetten in impact.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.