Aggreko lanceert Greener Upgrades voor duurzame datacenterbouw

Datacenters Aggreko

Aggreko, wereldwijd specialist op het gebied van tijdelijke stroomvoorziening, herbevestigt haar inzet voor duurzame datacenters dankzij de lancering van zijn Greener Upgrades.

In het kader van dit initiatief investeert Aggreko voor het eind van het jaar ongeveer £30 miljoen in milieuvriendelijkere tijdelijke oplossingen. Dat kadert in de bredere decarbonisatiestrategie van het bedrijf.

In de komende 10 jaar wil het bedrijf de hoeveelheid diesel in zijn vloot verminderen en de lokale uitstoot met 50% te verminderen, met als einddoel om tegen 2050 de koolstofneutraliteit van alle bedrijfsactiviteiten tegen 2050 te garanderen.

Billy Durie, Global Sector Head voor datacenters bij Aggreko, daarover: “Terwijl de hoogdringendheid van het klimaatprobleem in het mondiale bewustzijn toeneemt, lopen datacenterexploitanten voorop bij de analyse van de impact van hun faciliteiten op het milieu. Het is echter belangrijk om te erkennen dat dit iets is dat verder moet gaan dan de dagelijkse bedrijfsvoering.

“Met de introductie van Greener Upgrades proberen we aannemers te ondersteunen bij hun inspanningen om duurzamer te bouwen, door zowel de CO2-voetafdruk als de lokale uitstoot van de bouw van datacenters te verminderen. Alleen door ervoor te zorgen dat de milieu-impact van zowel de bouw als de exploitatie tot een minimum beperkt blijft, kunnen we de groei van echt groene IT-infrastructuur mogelijk maken.”

Hoewel er in de Europese datacentermarkt al een aantal verschuivingen in de richting van groenere uitvoering kunnen gedetecteerd worden, ligt de nadruk vooral op het verhogen van de operationele efficiëntie door de toepassing van technologie. Denk bijvoorbeeld aan zaken als vrije koeling en systemen voor de terugwinning van restwarmte. Met de lancering van Greener Upgrades wil Aggreko de overgang naar een koolstofneutrale bouw van datacenters verder ondersteunen.

Uit statistieken van het DESI 2020-verslag (Digital Economy and Society Index) blijkt dat het internetgebruik in de EU blijft groeien: 85% van de Europeanen surft minstens één keer per week op het web – een stijging van tien procentpunten sinds 2014. Aangezien dit geen tekenen van vertraging vertoont, zal de bouw van nieuwe datacenters nodig zijn om te voorkomen dat de bestaande infrastructuur onder druk komt te staan.

Uit eerder onderzoek van Aggreko is gebleken dat toegang tot het net één van de topprioriteiten is voor aannemers tijdens de bouwfase van datacenters. Bij grotere projecten duurt het echter vaak weken om een aansluiting te voorzien, daarom is er een tijdelijke stroom- en temperatuurregeling nodig.

De lancering van Greener Upgrades volgt op de introductie van generatoren uit het Aggreko gamma die voldoen aan de ultra lage emissienormen van Stage V, waarmee ze beantwoorden aan de richtlijn voor middelgrote verbrandingsinstallaties (MCPD) van de Europese Commissie. De MCPD maakt deel uit van het Clean Air Policy Package van 2013, die als doel heeft de uitstoot van bepaalde verontreinigende stoffen door middelgrote stookinstallaties te beperken. Aggreko vervulde onlangs ook een pioniersrol bij het gebruik van HVO (hydrotreated Vegetable Oil) als drop-in brandstof, waardoor exploitanten de lokale uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen kunnen verminderen.

In de komende maanden zal Aggreko ook een online-schattingstool lanceren waarmee aannemers van datacentra kunnen berekenen hoeveel ze kunnen besparen op CO2, lokale emissies en brandstof. Met deze tool kunnen exploitanten een eerste prognose maken van wat mogelijk is, voordat specialisten overgaan tot de diepgaande analyse.

Billy Durie besluit: “Met deze investering zorgen we ervoor dat aannemers van datacenters beschikken over de tools en ondersteuning die nodig zijn om duurzaam te bouwen. Dit zal in de toekomst een cruciale ontwikkeling blijken te zijn, vooral wanneer rekening wordt gehouden met zowel de groeiende vraag naar data als de net zero-doelstellingen.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie