4 redenen waarom multi-carriersystemen en digital twins de maakindustrie op zijn kop zetten
Door: Redactie - 17 februari 2022 |
De maakindustrie verandert ingrijpend. De klant heeft steeds meer behoefte aan gediversifieerde producten, die bovendien snel moeten worden geleverd. Gelukkig is er op technologisch vlak voor machinebouwers en de maakindustrie een nieuw tijdperk aangebroken door een nieuwe generatie multi-carriersystemen en digital twins.
De trend van online shopping (de omzet van e-commerce was in 2020 wereldwijd meer dan 4,2 biljoen dollar) en de groeiende vraag naar op maat gemaakte producten zette fabrikanten over de hele wereld onder druk om hun manier van produceren te optimaliseren en tegelijkertijd de time-to-market en operationele kosten te verlagen.
Machines moeten steeds meer verschillende formaten en producten verwerken. De tijd die nodig is om de machines in te stellen voor deze formaten wordt daarom steeds belangrijker. Fabrikanten van automatiseringssystemen, zoals Schneider Electric, spelen hierop in met innovatieve multi-carriersystemen en digitale replica’s.
Hoe fabrikanten beter kunnen inspelen op de toenemende vraag naar maatwerk
Fabrikanten zijn veelal niet in staat om te voldoen aan de toenemende vraag naar maatwerk. Er zijn echter belangrijke ontwikkelingen in de machinebouw die hen helpen om te reageren op de veranderende vraag van de markt, zoals verbeterde machineconnectiviteit, data-analyse en het toenemende belang van software op de werkvloer. Robotica is hierbij een integraal onderdeel van machines. Nieuwe technologieën, zoals multi-carrier transportoplossingen, in combinatie met digital twin-software, maken de transformaties innovatiever.
Multi-carriersystemen kunnen producten verplaatsen, ordenen of groeperen naar de juiste posities op het juiste moment. Samen met de EcoStruxure Machine Expert Twin Simulation suite, maakt de Lexium MC12 multi-carrier het volgende mogelijk:
Flexibele tracks die zijn opgebouwd uit modules;
Verschillende dragers die onafhankelijk kunnen bewegen;
Digitale ontwerptools die verschillende tracks nabootsen, zodat toepassingen vooraf kunnen worden getest en geoptimaliseerd.
Dit resulteert in snellere en flexibelere machineontwerpen om fabrikanten te helpen slimmer te produceren.
Eindgebruikers zijn zich steeds meer bewust van deze nieuwe technologieën en de vraag hier naar neemt dan ook toe. OEM’s die zich niet aanpassen, lopen het risico om achter te lopen in de markt. Om het aanpassen van machines te vereenvoudigen, maken fabrikanten het nu mogelijk om dergelijke machines vanuit toolkits te ontwerpen.
4 voordelen van het multi-carriersysteem voor producttransport in de machine
De nieuwe generatie transportoplossingen met meerdere dragers, zoals de Lexium MC12, biedt aanzienlijke voordelen voor zowel OEM’s als eindgebruikers:
Tot 30% minder ontwerptijd en kortere time-to-market – De Lexium MC12 multi-carrier is voor machinebouwers een ware revolutie in het machine-ontwerpproces. Met deze technologie is het mogelijk om je te onderscheiden door een snelle ontwikkeling van oplossingen en verbeterde ontwerpkwaliteit. Geoptimaliseerde snelheid, flexibiliteit, schaalbaarheid en eenvoud zorgen voor een verhoogde efficiëntie. De nieuwe generatie Lexium MC12 multi-carrier biedt:
Een producttransportsysteem opgebouwd uit gestandaardiseerde componenten die vrij gecombineerd kunnen worden;
Een vermindering van het aantal machinespecifieke onderdelen;
Een pakketoplossing met digital twin-software. Machine-ontwerpers kunnen nu een volledige track nabootsen en onmiddellijk beginnen met het testen van de machine voordat de hardware beschikbaar is.
Samen zorgen deze mogelijkheden voor een afname van de ontwerptijd en toename van flexibiliteit en functionaliteit van de machine.
Verhoogde machineprestaties en flexibiliteit tot wel 50% – In tegenstelling tot traditionele benaderingen hoeven machinebouwers niet langer te kiezen tussen prestaties of flexibiliteit.
Operationele wendbaarheid – De nieuwe generatie multi-carriertransporttechnologieën maakt slimmere productie mogelijk voor de eindgebruiker. De procedures die nodig zijn om op een productielijn snel van het ene naar het andere productformaat te stellen, kunnen nu automatisch plaatsvinden. Klanten die met dergelijke systemen hebben geëxperimenteerd, bespaarden circa 50% tijd op het omstellen. Dit komt de output van de productielijn ten goede, vooral wanneer er vaak wordt gewisseld van product of formaat.
Eenvoudig onderhoud – Het ontwerp van de multi-carriertransportsystemen zorgt ook voor eenvoudiger onderhoud:
Een kleinere footprint van de machine en eenvoudige montage en demontage van componenten door technici in het veld;
Elektronica en sensoren zijn langs de hele track netjes ingebouwd om de status van de machine voortdurend te controleren;
De eindgebruiker krijgt realtime informatie, bijvoorbeeld als een stuk van de geleiderail beschadigd is of als er ergens langs de rails een afwijkend hoge wrijving optreedt. Hierdoor kan het onderhoud proactief worden gepland, wat helpt om onvoorziene downtime te vermijden.
Auteur: Rick Laan, Offer Manager Motion Control & Robotics bij Schneider Electric
IndustrieVandaag is een onafhankelijk platform met het laatste nieuws van vandaag over de procesindustrie, industrial processing, productie industrie, maakindustrie en elektronica industrie.