Xylem gaat voor versnelde digitalisering watersector België

Industriewatervoorziening OT-omgeving

Digitalisering is een van de belangrijkste trends in de watersector. Als speler op het gebied van water zet Xylem zich al sinds 1901 in voor het uitvinden en implementeren van technische oplossingen voor uitdagingen die te maken hebben met milieu en gezondheid. Vandaag levert de onderneming een reeks geïntegreerde oplossingen voor de volledige watercyclus, gegroepeerd onder het One Xylem-concept. Olivier Lamarie, de nieuwe CEO van Xylem Frankrijk, België en Luxemburg, en Tom Van Den Bosschelle, Sales Director BeLux, zijn het er unaniem over eens: het waterbeheer moet geoptimaliseerd worden om verspilling, kosten en de ecologische voetafdruk van de verschillende partijen in de watersector te verminderen.

De 21ste eeuw staat in het teken van een groeiende bewustwording rond belangrijke doelstellingen die de Verenigde Naties geformuleerd hebben met betrekking tot duurzame ontwikkeling en het beheer van hulpbronnen. Steeds meer politieke beleidsvoerders en bevolkingsgroepen vragen om actie. Ondanks hun terechte bezorgdheid ziet Xylem toch ook redenen voor optimisme. We hebben immers nooit eerder zo sterk gestaan om grote bedreigingen in verband met water op te lossen.

De digitale reddingsboei

De digitalisering van de watersector stelt nutsbedrijven in staat om spectaculair te besparen op het vlak van water, energie en kosten. Door duurzaamheid te omarmen en samen te werken met partners die zich hiervoor inzetten, kunnen openbare diensten, industriële spelers en andere bedrijven uit de watersector hun activiteiten en processen versterken. Op die manier worden ze de drijvende kracht achter verandering en werken ze aan duurzaamheid voor hun klanten en gemeenschappen.

Technologie heeft de voorbije jaren een grote impact gehad op de manier waarop we communiceren, werken en zelfs leven. Ook de watersector ondergaat ingrijpende veranderingen.

De combinatie van data met betrouwbare producten en technologieën helpt mensen in de hele wereld om water op een veiligere en duurzamere manier te gebruiken en behandelen. Digitalisering biedt voordelen voor zowel de gebruikers (transparantie van informatie voor een beter beheer van het waterverbruik) als voor de netwerkbeheerders (bijvoorbeeld de optimalisering van beheersprocessen en operationele uitgaven).

Een compleet aanbod voor het beheer van de watercyclus

Sinds de aanleg van de eerste distributienetten voor stromend water in België, in het midden van de negentiende eeuw, is de infrastructuur sterk geëvolueerd. Vandaag heeft ons land een netwerk van ongeveer 100.000 kilometer aan pijpleidingen. Zo’n afstand vraagt natuurlijk een aanzienlijke inspanning om een optimale werking en zo weinig mogelijk verlies te garanderen.

Hier biedt Xylem een voordeel dankzij oplossingen en services op alle niveaus van de watercyclus: transport, analyse, monitoring en herstellingen. Bovenop de productie van pompen om overstromingen te voorkomen en de installatie van analysestations, zorgt Xylem ook voor slimme watermeters in woningen en fabrieken. Daarnaast heeft het bedrijf een paar inspectietechnologieën ontwikkeld voor het opsporen van lekken en de structurele analyse van leidingen.

Xylem telt 16.000 medewerkers in meer dan 350 vestigingen verspreid over 150 landen. Zij zorgen voor een brede waaier aan hoogwaardige producten, die vandaag allemaal met een digitaal aanbod gecombineerd worden. Een unieke combinatie op de markt die bij de voorlopers van digitale watertechnologie hoort en de baan vrijmaakt voor intelligente waternetwerken.

Tom Van Den Bosschelle, Sales Director van Xylem België en Luxemburg: “Onze huidige missie is het verbeteren van de netwerkintelligentie in België en Luxemburg. Het is zinvol om te investeren in het verzamelen van data om verliezen te beperken en het rendement te verhogen, zowel voor het openbare net als voor de industrie of commerciële en residentiële gebouwen.”

Een nieuw bestuur om de transformatie te versnellen

Dankzij haar oplossingen voor een 360°-beheer van de watercyclus is de onderneming niet alleen in staat om een grote hoeveelheid nuttige gegevens te verzamelen, maar deze ook te analyseren.

Olivier Lamarie, onlangs benoemd tot CEO van Xylem Frankrijk, België en Luxemburg: “De evolutie van de netwerken voor waterdistributie gaat gepaard met een vermindering van de autonomie van klanten. Zij beschikken immers zelden over de kennis om de verzamelde data om te zetten in verstaanbare beslissingen en richtlijnen. Met ons rijke aanbod ondersteunen we de verschillende waterspelers in hun digitale transformatie om de rampzalige gevolgen van verspilling tegen te gaan en om problemen zoals overstromingen en wateroverlast te voorkomen.”

Olivier Lamarie heeft meer dan 15 jaar ervaring bij Xylem. Hij heeft de voorbije jaren de functies bekleed van Director Strategy & Business Development voor Scandinavië, Oost-Europa en Eurazië – gevestigd in Italië – en van Managing Director voor Oostenrijk en export in Oost-Europa – gevestigd in Oostenrijk. In zijn nieuwe rol als CEO Frankrijk en BeLux heeft Olivier Lamarie de taak om samen met de Belgische en Franse teams groei-initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren, maar ook om de groep op regionaal niveau te leiden in de strijd tegen de uitputting van watervoorraden.

Globale impact

Meer dan ooit is het vandaag noodzakelijk om water als essentiële hulpbron in stand te houden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt in ontwikkelde landen zoals België, is water immers niet oneindig. Tegen 2025 zullen meer dan 1,8 miljard mensen te kampen hebben met waterschaarste. Een kwart van de wereldbevolking heeft vandaag al last van extreem hoge waterstress. Enkel slimme technologieën voor een slimmer waterbeheer kunnen een oplossing bieden voor de manier waarop overheidsdiensten omgaan met de toegankelijkheid en schaarste van water.

“Door technologie te gebruiken voor de optimalisering van waterbeheer, stellen wij openbare markten en bedrijven in staat om hun verbruik efficiënter te beheren, lekken of zwakke punten in leidingen op te sporen, en investeringen in het netwerk beter te sturen. Door bij te dragen tot het behoud van water, dat terecht de bijnaam “blauw goud” heeft gekregen, werken we mee aan een belangrijke klimaatuitdaging”, besluit Tom Van Den Bosschelle.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.