Nederlandse Waterstof Delta overhandigt plan om de waterstofeconomie te versnellen

Waterstof Delta

Het consortium De Nederlandse Waterstof Delta kondigt vandaag aan dat het een plan heeft overhandigd aan de kamerleden Bontenbal (CDA), Boucke (D66) en Erkens (VVD) om de maakindustrie voor elektrolysers te kickstarten en daarmee de waterstofeconomie te versnellen. Het plan – De Nederlandse Waterstof Delta – is ontworpen door 12 consortiumpartners. Voor de uitvoering is een subsidieaanvraag gedaan van circa 80 miljoen euro bij het Nationaal Groeifonds.

Het plan heeft als doel om de autonomie van Nederland op het gebied van waterstof te vergroten. Het consortium wil dit realiseren door zelf een productielocatie te bouwen, waarmee installaties voor het produceren van groene waterstof kunnen worden ontwikkeld. De installaties die het consortium wil realiseren, werken op basis van een unieke Nederlandse waterstofbatterij. De Battolyser, zoals de waterstofbatterij heet, is ontwikkeld samen met de TU Delft. De technologie kan waterstof produceren op basis van wind- en zonne-energie, zodra de batterij volledig is opgeladen. Daarnaast kan het systeem overtollige hernieuwbare zon- en windenergie opvangen en opslaan. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden om waterstof te blijven produceren. Tevens maakt de technologie het mogelijk om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, als er een tekort is aan zonne- en windenergie.

De Nederlandse Waterstof Delta wil in 2026 een jaarlijkse productiecapaciteit van 1 GW aan Battolysers realiseren in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H). Daarmee kan het de helft van alle benodigde installaties leveren die Nederland nodig heeft voor het behalen van de tussentijdse klimaatdoelen in 2030. Het plan en vooral de productlocatie, zullen zorgen voor nieuwe banen. Bovendien geeft het project een impuls aan de verduurzaming van de economie en het verdienvermogen van Nederland. Ook zorgt het ervoor dat Nederland zelf over de middelen beschikt om de versnelde klimaatambities te realiseren. Dit om te voorkomen dat Nederland en Europa opnieuw afhankelijk worden van technologie uit landen zoals China en Rusland. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is de maakindustrie de ontbrekende schakel in de Nederlandse waterstofeconomie. Op de Maasvlakte worden bijvoorbeeld wel fabrieken gebouwd die groene waterstof maken, maar de apparatuur daarvoor wordt nu nog niet in Nederland gemaakt.

De subsidieaanvraag voor het Groeifonds zal tevens worden gebruikt voor onderzoek en de opschaling van toeleveranciers voor een brede maakindustrie. Daarnaast zal er ook worden geïnvesteerd in een zogenoemde H2 Innovation Hub. Hier kunnen bedrijven, start-ups, scale-ups, investeerders, onderzoekers en de overheid elkaar ontmoeten om kennis te delen en samenwerkingsverbanden op te zetten. Ook technische opleidingen krijgen een plek in deze nieuwe cluster in het M4H-gebied, wat perfect past binnen de bredere herontwikkeling van het M4H-gebied.

Over De Nederlandse Waterstof Delta

Het consortium De Nederlandse Waterstof Delta bestaat uit Battolyser Systems, Havenbedrijf Rotterdam, Platform Zero, Didak, Agfa Gevaert, Madern International, VSPARTICLE, Demcon, Technische Universiteit Delft, Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en InnovationQuarter. Samen ontwikkelen en produceren de consortiumpartijen de kritieke componenten voor de elektrolyser, assembleren ze op schaal, realiseren een ecosysteem. Daarnaast zorgen ze ook voor de benodigde voorzieningen en opgeleide mensen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie