Companion.energy haalt 2,1 miljoen euro op om energiekosten voor industrie te verlagen

Companion.energy

Companion.energy, de Gentse start-up die energiesoftware aanbiedt voor grote industriële klanten, haalt 2,1 miljoen euro op bij internationale investeerders, waaronder Übermorgen Ventures en Cavalry Ventures. Met die middelen wil Companion.energy inspelen op de nijpende nood van de Europese industrie om te verduurzamen en op die manier de energiekosten onder controle te houden. “De nood is hoog: er ligt heel veel potentieel voor een voorloper zoals wij”, aldus Thomas Vyncke, co-founder van Companion.energy.

Companion.energy

Companion.energy, de Gentse start-up die energiesoftware ontwikkelt voor grote industriële spelers, maakte vandaag bekend dat het een kapitaalronde voor 2,1 miljoen euro heeft afgerond bij internationale investeerders.

De investeringsronde wordt geleid door Übermorgen Ventures en Cavalry Ventures, venture capital-fonds die respectievelijk investeren in klimaat start-ups en innovatieve softwareproducten. Aan Belgische zijde investeren Entourage van Pieterjan Bouten en Imec.istart Future fund mee.

“Duurzaam hoeft niet duur te zijn”

Industriële bedrijven ondervinden dat het steeds moeilijker wordt om de prijsschommelingen voor energie te beheren. Hernieuwbare energie (voornamelijk zon en wind in België) zit in de lift, wat leidt tot deze schommelingen. Tegelijkertijd schakelen steeds meer bedrijven hun processen met fossiel energieverbruik om naar elektrische alternatieven, gedreven door duurzaamheidsambities in combinatie met een strengere wetgeving. Bedrijven die er niet in slagen om hun verbruik pro-actief af te stemmen op deze prijsschommelingen, lopen financiële risico’s.

Companion.energy heeft een platform ontwikkeld waarmee industriële bedrijven hun eigen energievraag in realtime kunnen sturen. Het platform van Companion.energy, gebaseerd op machine learning, houdt rekening met de verschillende energiecontracten die een bedrijf heeft lopen, en combineert deze met operationele data en voorspelt de energiebehoeften en -kosten van het bedrijf voor de volgende uren en dagen.

Companion.energy levert op die manier niet alleen aanzienlijke kostenbesparingen op het energieverbruik van industriële spelers, maar helpt hen ook om te verduurzamen. “Met onze software helpen we bedrijven om energie te verbruiken op momenten van overvloed, zoals zonnige perioden of wanneer er veel wind is. Het is vergelijkbaar met een huishouden waar typisch ‘s nachts de wasmachine draait om van een goedkoper nachttarief te profiteren. Het verschil is dat energieprijzen van de meeste grote verbruikers niet één keer per dag, maar continu veranderen”, zegt Jonas Verstraeten van Companion.energy.

Verduurzaming betekent niet altijd dat energie duurder wordt

Thomas Vyncke, co-founder van Companion.energy: “Wij bieden twee voordelen: verduurzaming en kostenbesparing. We bewijzen daarmee dat verduurzamen niet altijd wil zeggen dat energie duurder wordt.”

Dit blijkt bovendien uit onafhankelijke, internationale studies. Smart Energy Europe liet onderzoeken wat de potentiële voordelen zijn van flexibititeit aan de vraagzijde voor energie tegen 2030. In dat scenario worden tientallen miljarden bespaard op de hele waardeketen. En op de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen zou 37,5 miljoen ton bespaard worden, goed voor 8% emissiereducties.

“Opportuniteit is nu”: Companion.energy trekt internationale referentieklanten aan

Met Companion.energy kunnen industriële spelers gemiddeld 10 tot 30% kosten op elektriciteit besparen. Dat maakt dat Companion.energy ondanks zijn zeer prille bestaan al een paar indrukwekkende referenties kon optekenen waaronder het Belgische Proximus, het Nederlandse Equans en het Oostenrijkse VERBUND.

“Ons product, op het snijpunt van financiële en technologische noden voor energievraagsturing, komt op het goede moment. Er is op dit moment een hoge nood bij industriële spelers in Europa om competitief te blijven, en energiekost is daarin een belangrijke factor. Als voorloper op dit gebied liggen er voor ons heel veel opportuniteiten. Dat is ook de reden waarom we extern kapitaal ophalen: we voelen dat we nu moeten schakelen”, zegt Thomas Vyncke.

Jonas Verstraeten, co-founder van Companion.energy: “Die nood is niet enkel in België maar internationaal aanwezig. Daarom dat we investeerders, van binnen en buiten onze grenzen, konden overtuigen om in Companion.energy te stappen.”

Investeerders

De hoofdinvesteerders in Companion.energy zijn Übermorgen Ventures en Cavalry Ventures, die respectievelijk investeren in energy tech & klimaattransitie en B2B software. Alexander Langguth, Partner bij Übermorgen Ventures: “Companion.energy heeft de innovatieve mentaliteit die nodig is om de klimaattransitie te versnellen. Hun aanpak vertaalt zich niet alleen flinke kostenbesparingen voor industriële spelers, het kan ook diens impact op het milieu aanzienlijk verminderen. Het sluit dan ook perfect aan bij onze missie als investeerders om zulke technologiën te ondersteunen. Nu steeds meer bedrijven de overstap maken naar hernieuwbare energie, zijn we ervan overtuigd dat de software van Companion.energy een cruciale rol zal spelen in een vlotte overgang naar hernieuwbare energiebronnen.”

Björn Loose, Partner bij Cavalry Ventures: “Bij Cavalry weten we hoe belangrijk het is om, bij softwareoplossingen die belangrijke industriële uitdagingen aanpakken, innovatie en pragmatisme te combineren. Companion.energy’s software is een sterk voorbeeld van hoe geavanceerde technologie op een efficiënte manier kan worden ingezet om energieverbruik beter te beheren. Deze investering onderstreept ons engagement om start-ups te ondersteunen die softwareproducten ontwikkelen om de duurzaamheid van grote bedrijven zichtbaar te verbeteren.”

Daarnaast stapten ook het Belgische Entourage van Pieterjan Bouten en Imec.istart Future fund mee in deze kapitaalronde van Companion.energy. “Duurzaam energieverbruik wordt de komende jaren ook voor industriële bedrijven een noodzaak. We zien dus het juiste momentum in combinatie met een kwalitatief founders team en zijn daarom zeer enthousiast over deze investering”, aldus Kris Vandenberk, Partner van het onlangs gelanceerde imec.istart future fund.

Sturen energievraag met Companion.energy

Pieterjan Bouten van Entourage: “Thomas en Jonas zijn voorlopers met hun visie om softwareproducten te maken voor de nijpende uitdaging die industriële bedrijven ervaren om hun financiële en technologische noden te combineren. Met Companion.energy kunnen die bedrijven hun eigen energievraag sturen. Daarmee heeft Companion.energy alle potentieel om uit te groeien tot een internationale speler.”

“Onze samenwerking is gebaseerd op de gedeelde overtuiging dat innovatieve software voor energiebeheer niet enkel ‘nuttig’ is voor de energietransitie, maar absoluut noodzakelijk”, stelt Stefan Bovy, Energy Lead Proximus Group. “Wanneer grote bedrijven zoals Proximus en start-ups zoals Companion.energy met deze innovatieve mentaliteit samenwerken, is de potentiële impact enorm.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.