’s Werelds eerste op grote schaal elektrisch verwarmde stoomkraakoven van BASF, SABIC en Linde

Stoomkraakoven

Onlangs hebben BASF, SABIC en Linde de officiële opening gevierd van de eerste demonstratie-eenheid ter wereld van een stoomkraakoven die op grote schaal elektrisch worden verwarmd. Deze eenheid bevindt zich in Ludwigshafen, Duitsland, op de Verbund-site van BASF, en markeert een belangrijke mijlpaal na drie jaar van ontwikkeling, engineering en bouwwerkzaamheden. In maart 2021 werd een gezamenlijke overeenkomst ondertekend door de drie bedrijven voor de ontwikkeling en demonstratie van oplossingen voor de elektrisch verwarmde stoomkraakoven.

De stoomkraakoven speelt een grote en belangrijke rol in de productie van basischemicaliën. Deze ovens vereisen aanzienlijke hoeveelheden energie om koolwaterstoffen af te breken tot olefinen en aromaten. Dit gebeurt namelijk meestal bij temperaturen rond de 850 graden Celsius. De nieuwe demonstratie-eenheid toont aan dat continue productie van olefinen mogelijk is met elektriciteit als warmtebron. Door gebruik te maken van hernieuwbare energie kan deze technologie de CO2-uitstoot van een van de meest energie-intensieve processen in de chemische industrie met minimaal 90% verminderen.

Stoomkraakoven voor testen verwarmingsconcepten

De eenheid produceert olefinen zoals ethyleen, propyleen en mogelijk ook hogere olefinen uit verzadigde koolwaterstofvoorraad en is volledig geïntegreerd in de bestaande stoomkraakinstallaties in Ludwigshafen. De komende periode dient om gegevens en ervaringen te verzamelen. Onderzoekers focussen op materiaalgedrag en processen onder commerciële bedrijfsomstandigheden. Dit is een belangrijke stap voor de uiteindelijke ontwikkeling van deze innovatieve technologie tot industriële marktrijpheid. In twee demonstratie stoomkraakovens testen onderzoekers twee verwarmingsconcepten: directe en indirecte verwarming. Bij directe verwarming loopt een elektrische stroom direct door de kraakspoelen. Bij indirecte verwarming straalt warmte van verwarmingselementen rond de spoelen.

Het project kreeg een subsidie van 14,8 miljoen euro van het Duitse Federale Ministerie voor Economische Zaken en Klimaatactie. Dit gebeurde onder het programma “Decarbonisatie in de industrie”, dat energie-intensieve industrieën in Duitsland ondersteunt bij het bereiken van koolstofneutraliteit.

Dr. Martin Brudermüller, voorzitter van de raad van bestuur van BASF SE: “Met de ontwikkeling van een elektrisch bediende stoomkraakoven hebben we een sleuteltechnologie in handen die zal helpen de uitstoot van broeikasgassen in de chemische industrie aanzienlijk te verminderen. Het vervult mij met trots en vreugde dat we dit succes samen met onze partners SABIC en Linde hebben bereikt. De demonstratie-eenheid zal ons waardevolle ervaringen bieden op de laatste stap naar de industriële toepassing van deze technologie.”

Groot potentieel voor petrochemie

Abdulrahman Al-Fageeh, CEO van SABIC: “De technologie van de e-fornuis heeft enorm veel potentieel voor de duurzaamheid van de wereldwijde petrochemische industrie. Het kan de rol demonstreren die hernieuwbare elektriciteit kan spelen bij hogere efficiëntie en lage-emissie chemische verwerking.”

Jürgen Nowicki, CEO van Linde Engineering: “Ons gemeenschappelijke doel is het demonstreren van de elektrificatie van de petrochemische industrie. We willen een stoomkraakinstallatie bedienen met duurzaam opgewekte elektriciteit. Dit uitmuntende gezamenlijke project bewijst dat we samen baanbrekende technologieën kunnen ontwikkelen. Deze technologieën stuwen ons voort naar netto nul CO2-uitstoot en een klimaatneutrale industrie.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld, was betrokken bij onder meer het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. Samen met Yuk Chi Kan heeft hij in 2020 het online nieuwsplatform IndustrieVandaag opgezet.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.