Wat kan je verwachten op het Energie in Industrie event?

Verduurzaming van de Industrie te verduurzamen Energie-innovatieprojecten Energie in Industrie event Energiesector

De ambities zijn hooggespannen en de doelen krachtig: tegen 2050 zal de Nederlandse industrie circulaire bedrijfsprocessen moeten nastreven en de CO2-emissies naar nul moeten brengen. Dit is de belangrijkste boodschap van het nieuwe Energie in Industrie evenement, georganiseerd door FHI sector Industriële Automatisering. De focus ligt op technologische oplossingen om deze doelstellingen te realiseren, zowel nu als in de toekomstige decennia.

Het pad naar een circulaire en CO2-vrije industrie biedt tal van keuzerichtingen binnen een complex systeem. Eén mogelijke benadering is het implementeren van energiebesparende maatregelen. Dit omvat bijvoorbeeld het vangen en opslaan van energie, of het opvangen van CO2 in lege gasvelden. Deze methoden zijn vooral nuttig voor bestaande processen die door industriële grootverbruikers worden gebruikt. Met de hoge energieprijzen zijn bepaalde industrieën al begonnen met het versneld besparen van energie, maar er moet nog een tandje worden bijgezet.

Een belangrijke stap in de verduurzaming van de industrie is het gebruik van alternatieve, groene energiedragers. Zo kunnen de emissies worden verminderd door bijvoorbeeld wind- en zonne-energie te gebruiken om groene waterstof te produceren. Ammoniak kan ook een rol spelen als een waardevolle energiedrager. Energiebesparing is een andere belangrijke maatregel. Het verminderen van het energieverbruik in het productieproces kan vaak relatief eenvoudig en tegen beheersbare kosten worden gerealiseerd. Het Energie in Industrie event zal ook veel aandacht besteden aan deze stap, denkend aan energiebesparende onderdelen en energiemonitoringsoftware.

Deze enorme interventies vereisen enorme investeringen in het Nederlandse industriële landschap. Naast een leidende en sturende rol van de overheid, zal er ook onderlinge nauwe samenwerking nodig zijn in het bedrijfsleven om alle doelstellingen te behalen. Industriële productiebedrijven zullen echter meer nodig hebben dan alleen hulp van de overheid om deze transformatie te volbrengen. Nederlandse bedrijven actief in industriële automatisering kunnen daarbij helpen. Zij kunnen inzicht bieden in processen en energieverbruik, wat de basis kan vormen voor verdere stappen.

Tijdens het Energie event zullen FHI-leden je helpen om inzicht te krijgen in huidige oplossingen, om te leren van ervaringen van andere ondernemers en om toekomstige opties te herkennen. Energie is geen nieuw thema in de industrie, maar staat hoog op de agenda. Veel bedrijven, van klein tot groot, zijn op zoek naar wat ze nu kunnen doen om energie te besparen. Bovendien zijn er grotere ontwikkelingen gaande binnen de energietransitie, van waterstof tot elektrificatie. Om een beter begrip te krijgen van de uitdagingen en mogelijkheden organiseert FHI op 20 juni 2023 de eerste editie van het Energie in Industrie event.

Keynote lezingen FrieslandCampina en Tata Steel Europe

Eén van de sprekers is Gerrit Westhoff van FrieslandCampina, die zal spreken over de verduurzaming binnen het bedrijf. Als Supply Chain Director Sustainability heeft Westhoff inzicht in de rol van FrieslandCampina in de energietransitie. Het bedrijf streeft naar klimaatneutrale zuivel en is toegewijd aan het Klimaatakkoord van Parijs. Ze werken aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk door bedrijfsprocessen te optimaliseren en innovatieve technologieën te testen, zoals het vervangen van energie door biogas. Westhoff zal tijdens het evenement uiteenzetten hoe zij flexibeler omgaan met het gebruik van gas versus elektriciteit en hoe zij omgaan met de uitdagingen van elektrificatie.

Een andere spreker is Carlet Hoes van Tata Steel Europe, die zal spreken over DataDrivenSteel. Hoes is als programmamanager betrokken bij de grote plannen van Tata Steel om bij te dragen aan de energietransitie. Het bedrijf richt zich op het produceren van staal op een schonere, groenere en circulaire manier. Hoes zal de rol van digitalisering in deze verandering belichten, waarbij ze ook spreekt over een CO2-transparantie-dashboard dat het bedrijf heeft ontwikkeld om inzicht te krijgen in de uitstoot op productniveau.

Diverse deskundige lezingen

In de presentatie van AVEVA Select Benelux wordt de focus gelegd op de noodzaak voor productiebedrijven om hun energieverbruik te verminderen om wereldwijde doelstellingen van een CO2-neutrale industrie te bereiken. Daarbij wordt belicht hoe sommige bedrijven dit vraagstuk aangaan. Binnen vijf dagen hebben ze monitoringsystemen geïmplementeerd die het mogelijk maken om het energieverbruik van verschillende productielocaties te vergelijken. Dit inzicht in het energieverbruik op locatie-, batch-, ploeg-, machine-, lijn-, asset- en productniveau stelt hen in staat om doordachte energieverbeteringsplannen te formuleren.

De presentatie van Elscolab gaat over procesoptimalisatie via inline metingen en data-analyse. De toenemende wens van bedrijven om hun productieprocessen te verduurzamen en efficiënter te maken, wordt benadrukt. Elscolab draagt hieraan bij door inzicht te geven in waar en wanneer grondstoffen verloren gaan, zodat processen verbeterd kunnen worden en grondstoffen, energie en water optimaal benut worden. Dit inzicht wordt bereikt door metingen te plaatsen op strategische punten in het productieproces.

Schneider Electric belicht het belang van energiebesparing en betrouwbaarheid van installaties. Met toenemende regeldruk en energieafhankelijkheid zijn energie-efficiëntie en -besparing cruciaal voor veel industrieën. Monitoren en beheren van energieverbruik van installaties en assets vormen de basis voor gerichte acties. Daarbij is niet alleen energiedata van belang, maar ook informatie die de betrouwbaarheid en werking van de installatie of asset verbetert. Door de opkomst van Industrial Internet of Things (IIoT) bieden veel apparaten mogelijkheden om deze informatie te leveren en met energiemonitoringsystemen te werken.

De presentatie van Modelec onderstreept het belang van digitale systemen in de energietransitie en de verhoogde kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Ze belicht de groeiende vraag naar verduurzaming in de industrie en de strengere regelgeving rond cyberweerbaarheid. In de presentatie verhelderen ze de eisen die aan industriële klanten worden gesteld betreffende cybersecurity maatregelen. Na afloop ben je bewust van de cybersecurity risico’s verbonden aan de energietransitie en de eisen van de overheid. Je hebt ook inzicht in oplossingen voor de beveiliging van digitale systemen.

Krohne geeft een lezing over het verminderen van de CO2-voetafdruk binnen de industrie, waarbij meetefficiëntie als fundamenteel wordt beschouwd. Bedrijven dienen aan te tonen hoe zij voldoen aan de Europese richtlijnen voor CO2-reductie. Vloeistof- en gasstromen zijn integrale elementen van een bedrijf zijn energiebeheer, waarvan de nauwkeurigheid essentieel is volgens de Measuring Instruments Directive (MID), een Europese richtlijn voor meetapparatuur voor handelstransacties en heffingen. In de presentatie worden deze richtlijnen verder uitgelegd en worden verschillende implementatiemogelijkheden besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Flexim’s presentatie richt zich op energiemonitoring in de industrie met behulp van flexibele meettechnologie. Energieoptimalisatie en het in kaart brengen van energieverlies zijn cruciaal, zowel vanwege energieprijzen als voor de energietransitie. Niet-intrusieve ‘Clamp-On’ ultrasone flowtechnologie biedt oplossingen door metingen mogelijk te maken op bestaande pijpsystemen zonder grote mechanische aanpassingen. Deze technologie kan een breed scala aan energiestromen meten en registreren, van stoom tot koelwater en koelmiddelen, waardoor de industrie gedetailleerde kennis kan vergaren over haar eigen energieverbruik met minimale aanpassingen aan het pijpleidingnetwerk.

In de presentatie van WAGO Nederland wordt uiteengezet hoe de bewaking en mogelijke verbetering van industriële installaties mogelijk is door middel van power quality en andere energiegegevens. Door de monitoring en analyse van gegevens zoals de power factor kan er een dieper inzicht verkregen worden in de toestand van de installatie. Additionele energieparameters zoals harmonischen leveren inzichten in de prestaties van specifieke componenten binnen de installatie. Door correlaties tussen deze gegevens te ontdekken, kan er een overgang gemaakt worden naar voorspellend onderhoud, een concept dat tijdens de lezing verder zal worden toegelicht.

Croonwolter&dros zal in hun presentatie belichten hoe digitalisering van het energiesysteem kan bijdragen aan de transitie naar duurzaamheid, tegen de achtergrond van uitdagingen zoals emissiereductie, personeelstekorten en toenemende druk op bestaande systemen. Er zal worden ingegaan op de rol van TSO’s en DSO’s bij het digitaliseren van hun substations, met aandacht voor operationele processen en efficiënter assetbeheer. De presentatie benadrukt de belangrijke rol van de industrie in het realiseren van een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem, en stelt dat, mits voldaan aan bepaalde voorwaarden, dit kan bijdragen aan bedrijfswinstgevendheid. De presentatie zal de ontwikkeling van strategieën voor duurzame productieprocessen behandelen, investeringen in eigen duurzame energiebronnen belichten en het belang van toenemende flexibiliteit in energiebehoeften benadrukken. Ook wordt de potentie van energiemanagementsystemen om deze kosten om te zetten in inkomsten belicht, evenals de noodzaak van technisch vooronderzoek voor het implementeren van dergelijke systemen.

De presentatie van ifm electronic belicht de vaak onopgemerkte energieverliezen in de industrie, met name in pneumatische aandrijvingen en cilinders. Duurzaamheid start bij het blootleggen van essentiële behoeften en het identificeren van verspilling. Met een praktische aanpak illustreert ifm electronic hoe energiegebruik kan worden gevisualiseerd, wat de mogelijkheid opent voor verbeterde bewustwording en efficiëntie, essentieel voor industriële optimalisatie. Dit zal ongetwijfeld nieuwe inzichten genereren en energieconsumptie herdefiniëren.

Bezoek het Energie in Industrie event

Het Energie in Industrie event biedt de kans om te leren van deze en andere ervaringen, om inzicht te krijgen in de huidige oplossingen en om toekomstige mogelijkheden te herkennen. Het is een kans om te zien hoe de industrie kan transformeren om aan haar energiedoelstellingen te voldoen, en hoe verschillende bedrijven en sectoren aan deze transformatie kunnen bijdragen. Het is een kans om te zien hoe ambitie en innovatie kunnen samenkomen om een duurzamere toekomst voor de Nederlandse industrie te creëren. Klik hier voor meer informatie over dit event.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.