Wat is een thermische massflowmeter?

Thermische massflowmeting

Een thermische massflowmeters wordt vaak gebruikt om lage gas flows te meten, maar wat is een massflowmeter nu precies? En wat onderscheidt deze instrumenten van andere flowmeters?

Massflow en volumeflow meten

Bij veel onderzoeks- en productieprocessen is de belangrijke variabele niet volume maar massa. Metingen van volumeflow zijn minder betrouwbaar dan massflowmeting, omdat de dichtheid van een bepaald volume aan gas wordt beïnvloed door veranderingen in temperatuur of en druk.

Anders dan volumeflowmeetinstrumenten, zoals purgemeters ( VA meters) of turbinemeters, zijn thermische massflowmeters ongevoelig voor schommelingen in temperatuur en druk van de inkomende flow. Met de massflowmeter kun je direct massflow meten. Bij de meeste andere methoden wordt de volumeflow gemeten. Dit betekent dat zowel temperatuur als druk afzonderlijk worden gemeten om eerst de dichtheid van het gas en vervolgens de massflow te berekenen.

Massflowmeters meten de flow op moleculair niveau, waardoor je op een hele nauwkeurige, herhaalbare en betrouwbare manier gas aan het proces kunt toevoeren.

De voordelen van een thermische massflowmeter

Voor het bepalen van de massflow van een lage gasflow wordt bijna altijd een thermische massflowmeter gebruikt. Sinds deze instrumenten midden jaren 70 op de markt kwamen, hebben ze een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt: van analoog naar digitaal, van lage naar hoge flows, van toepassingen in laboratoria en machines naar industriële en zelfs explosiegevaarlijke omgevingen. Voor bijna iedere toepassing met lage gasbereiken bestaat een geschikte thermische massflowmeter. Andere meetprincipes die kunnen worden gebruikt voor toepassingen met lage gasbereiken, zijn Coriolis-flowmeting en drukverschilmeting.

Coriolis flow-meting

Coriolis-massflowmeters zijn zeer geschikt voor het meten van superkritische gassen en het meten van de massflow van wisselende of onbekende gasmengsels.

Drukverschilmeting

Bij drukverschilmeting wordt de gemeten delta-P omgerekend naar een massflow. Bij deze berekening wordt rekening gehouden met de temperatuur, dichtheid en dynamische viscositeit van het gebruikte gas. Thermische sensoren zijn minder kwetsbaar voor drukveranderingen in het proces dan deze methode, en thermische flowmeting levert voor andere gassen een wezenlijk nauwkeuriger resultaat op

Meer weten? Lees verder bij Bronkhorst

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie