Waarborging nauwkeurigheid van AI-oplossing voor meterstanden

Plastic recycling Gasvelden meterstanden

NMi, het Nederlands Meetinstituut, helpt Blicker, een specialist in AI-gestuurde meterstandtechnologie, met het waarborgen van de nauwkeurigheid van meterstanden voor elektriciteit en gas. De twee bedrijven zijn gaan samenwerken toen Blicker NMi inschakelde om de accuratesse van haar AI-gestuurde meteropnametoepassing te evalueren. Uit de tests van NMi blijkt dat de technologie een nauwkeurigheid van 98,20% biedt bij meterstanden.

Handmatige administratie van meterstanden is tijdrovend en gevoelig voor afwijkingen: bij meer dan 10% van het opnemen van meterstanden wereldwijd komen menselijke fouten voor. In het geval van Blicker maakt de klant of de buitendienstmedewerker een foto van de meter. Daarna zorgt de kunstmatige intelligentie-technologie van Blicker voor zeer nauwkeurige en precieze meterstanden.

NMi’s zorgvuldige testen en evaluaties van dit soort applicaties zijn belangrijk voor de energiesector, omdat het helpt vertrouwen op te bouwen in de nauwkeurigheid van meterstanden, wat ook de nauwkeurigheid van de facturering waarborgt. NMi’s Technology Accuracy Evaluation werd gebruikt om een objectieve evaluatietest uit te voeren van de Blicker-applicatie bij het opnemen van meterstanden.

NMi Hoofd Innovatie, Mike van der Heijden: “Het is noodzakelijk om nieuwe technologieën in de sector te valideren. NMi’s missie is om een vertrouwensbasis te creëren voor nieuwe en bestaande meettechnologie bij ontwikkelaars/OEM’s en eindgebruikers. Om dat te bereiken zoekt NMi naar en werkt samen met innovatieve technologie-start- en -scale-ups zoals Blicker om nieuwe testmethodologieën te ontwikkelen die de meetnauwkeurigheid in de nutssector toekomstbestendig maken naarmate de technologie voortschrijdt.”

NMi concludeerde dat 98,20% van de gegeven ‘first try’ inputs een voldoende hoog validiteitspercentage hebben om in de praktijk bruikbaar te zijn, waardoor nutsbedrijven geen handmatige metingen hoeven uit te voeren. NMi evalueerde 1000 met Blicker verwerkte foto’s en concludeerde dat 869 kunnen worden geclassificeerd met hoge betrouwbaarheid, 113 met gemiddelde betrouwbaarheid en 18 met lage betrouwbaarheid. In het geval van de geëvalueerde dataset betekent hoge betrouwbaarheid dat er een kans van 99,79% is dat de uitlezing geldig is. De uitlezingen met hoge en gemiddelde betrouwbaarheid samen resulteren in een geldigheidspercentage van 98,96%.

“Naarmate onze energiesystemen en ons energieverbruik aanzienlijk veranderen, neemt ook onze behoefte toe aan digitaal verbonden en geïntegreerde oplossingen die betrouwbaar en nauwkeurig zijn. We zijn zeer tevreden over de samenwerking met NMi, een vertrouwde naam in evaluatie en testen, omdat hun conclusies over de nauwkeurigheid van onze producten een extra niveau van vertrouwen geven in de uitkomsten van onze uitleestechnologieën”, aldus Victor Westerwoudt, CTO van Blicker.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie