VVD stelt Kamervragen over mogelijke sluiting naftakraker SABIC

Naftakraker SABIC

De VVD in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de mogelijk sluiting van een naftakraker van petrochemieconcern SABIC op Chemelot. Kamerleden Erkens en Van Strien willen van de ministers van Economische Zaken en Klimaat en Klimaat en Energie onder meer weten wat de sluiting zou betekenen voor de werknemers en voor de andere bedrijven op het chemiecomplex.

Krant De Limburger meldde onlangs dat SABIC mogelijk de Olefins 3- naftakraker gaat sluiten. Ook een kunststoffabriek die verbonden is met de installatie zou eventueel worden gesloten. Reden voor de mogelijke sluiting van de naftakraker en de kunststoffabriek zou zijn dat SABIC grote sommen geld zou moeten investeren om ze up-to-date te houden en aan te passen aan de eisen van het klimaatakkoord.

Sluiting naftakraker voorkomen

De Kamerleden willen verder weten wat de ministers er aan doen om de mogelijke sluiting van de naftakraker te voorkomen. En hoe ze eraan kunnen bijdragen dat SABIC juist Chemelot kiest als locatie om investeringen te doen om te verduurzamen. Ook roepen de Kamerleden de ministers op om snel te beginnen met het maken van maatwerkafspraken voor verduurzaming van de industrie, specifiek bij Chemelot.

Strategische studie

De woordvoerster van SABIC meldt dat het bedrijf aan een strategische studie werkt om het fundament voor een duurzame én economisch sterke toekomst voor alle activiteiten in Europa verder te waarborgen. “Door een sterke integratie van de innovatie- en productiecapaciteit neemt SABIC Geleen in de ontwikkeling van deze langetermijnvisie een cruciale positie in. Het evaluatieproces naar de verdere ontwikkeling van SABIC Geleen is nog lopende. De productiesite blijft normaal functioneren, met als prioriteit de gezondheid en veiligheid van de medewerkers, de lokale gemeenschap en het milieu.”

Duidelijkheid voor personeel

Bestuurder John Kapteijn van vakbond De Unie zegt desgevraagd tegen De Limburger dat de vakbonden eerder deze maand „globaal” zijn ingelicht over het feit dat de top van SABIC bezig is met besluitvorming over de toekomst van de fabrieken op Chemelot, waaronder de naftakraker. Wat de plannen inhouden, is volgens Kapteijn niet gecommuniceerd. Voor De Unie is van belang dat het personeel snel duidelijkheid krijgt.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.