VSL bouwt nieuw European Center for Flow Measurement

European Center for Flow Measurement VSL

Nationaal Metrologisch Instituut VSL start met de bouw van een nieuw ‘European Center for Flow Measurement’. Vanaf volgend jaar zal VSL hier industriële flowmeters kunnen kalibreren en testen. De nieuwe locatie zal zes keer zo groot zijn als de bestaande VSL-installatie in Dordrecht.

De nieuwe waterflow-kalibratieinstallatie biedt nog meer mogelijkheden voor nauwkeurige en herleidbare kalibraties en testen van industriële vloeistofmeters. “We kunnen straks kalibraties en testen met een nog groter bereik en modernere technieken uitvoeren”, zegt Erik Smits, Manager Liquid Flow Metrology bij VSL. “Deze kalibraties worden steeds belangrijker en moeten steeds nauwkeuriger worden uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat vloeistoffen duurder worden. Of schaarser, zoals schoon en veilig drinkwater.”

Een vloeistofmeter meet de hoeveelheid vloeistof die door een leiding stroomt. Dat kan gaan om afvalwater of vloeibaar waterstof, maar ook om de hoeveelheid melk die in de fabriek in een pak gaat. Een ander voorbeeld is het verbruik van brandstof in een vliegtuigmotor, waarbij je meetwaarden kunt inzetten om het verbruik te optimaliseren en om onderzoek te kunnen doen naar nieuwe schonere brandstoffen. Om zeker te weten dat de meter juiste en nauwkeurige metingen oplevert, moeten deze meters nu en dan worden gekalibreerd en getest. Dat verzorgt VSL met de waterflow-kalibratieinstallatie. Die meet met behulp van water welke flow door een industriële meter gaat.

Belang nauwkeurige metingen neemt toe

De verwachting is dat naarmate producten schaarser of duurder worden, ook de toleranties waaraan een vloeistofmeter moet voldoen zullen aanscherpen. “Dan is het belangrijk dat ook de kalibraties nog nauwkeuriger worden uitgevoerd”, legt Smits uit. “We kunnen vloeistofmeters met een kleine diameter nu al zeer nauwkeurig kalibreren. Dankzij het nieuwe European Center for Flow Measurement kan dat straks ook voor grotere diameters en nóg nauwkeuriger.”

Met het nieuwe European Center for Flow Measurement houdt de markt ook in de toekomst toegang tot onafhankelijke kalibraties, waarbij de herleidbaarheid naar de standaarden van VSL – en de onafhankelijkheid van de juiste metingen van vloeistofmeters – blijvend wordt gegarandeerd.

Verduurzaming

Het nieuwe European Center for Flow Measurement draagt bovendien haar steentje bij aan de energietransitie. “Door de zoektocht naar duurzamere brandstoffen ontstaat ook de vraag naar nieuwe soorten vloeistofmeters om deze nieuwe brandstoffen te kunnen meten. Met de uitgebreide kalibratiemogelijkheden biedt onze nieuwe installatie straks, voor de ontwikkeling van deze meters, nog meer mogelijkheden, zoals het verder kunnen opschalen naar grotere diameters”, zegt Smits.

Tegelijkertijd is het van belang voorop te blijven lopen en fabrikanten de mogelijkheid te bieden om vooruitstrevende technologie te ontwikkelen en deze onafhankelijk te laten toetsen.

Met de bouw van het nieuwe European Center for Flow Measurement blijft de mogelijkheid bestaan om (internationale) kalibraties, testen en onderzoek, onafhankelijk uit te laten voeren door een nationaal metrologisch instituut voor onder meer eerlijke handel, consumentenvertrouwen, wetenschap en industrie.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.