Voordelen van de magnetische niveau-indicator

magnetische niveau-indicator

De magnetische niveau-indicator wordt tegenwoordig overal in de procesindustrie gebruikt als een effectieve visuele indicator.

Een magnetische niveau-indicator wordt vaak gebruikt in toepassingen waar een kijkglas (of glazen peilglas) ofwel ongeschikt is op basis van procesvariabelen of ondermaats presteert op basis van fabriekseisen. Hierbij kan het gaan om verhoogde veiligheid voor het personeel, milieurisicosituaties zoals lekkage van media of vluchtige emissies, behoefte aan minder onderhoud of behoefte aan goede zichtbaarheid vanop een afstand. Typische tekortkomingen van glazen peilglazen zijn onder meer:

 • Hoge drukken, extreme temperaturen, verslechterende afdichtingen/ringen/pakkingen, en toxische of corrosieve materialen kunnen een risico van diffuse emissie van gevaarlijke stoffen veroorzaken.
 • Het glas in een peilglas kan snel verkleuren, waardoor het niveau minder goed zichtbaar wordt, of het kan microbreuken vertonen, die een probleem voor de veiligheid van het personeel kunnen worden als ze niet worden opgemerkt.
 • Vloeistof/vloeistof raakvlakken kunnen zeer moeilijk af te lezen zijn in een kijkglas, vooral als de vloeistoffen van gelijke kleur zijn. Heldere vloeistoffen kunnen ook moeilijk te zien zijn in een kijkglas.
 • Vloeistoffen die de neiging hebben zich te bedekken of zich op te hopen op oppervlakken kunnen het zicht belemmeren door een ondoorzichtige film op het glas te vormen.
  Om een groot meetbereik te kunnen overbruggen, moeten kijkglazen meestal worden verspringend met behulp van meerdere secties.

De belangrijkste redenen om een magnetische niveau-indicator te verkiezen boven een kijkglas zijn:

 • Verhoogde veiligheid door de afwezigheid van breekbaar glas en een aanzienlijk verminderd aantal potentiële lekpunten.
 • Sterk verbeterde zichtbaarheid.
 • Minder onderhoud.
 • Eenvoudiger eerste installatie en toevoeging van zenders en schakelaars zonder onderbreking van het proces.
 • Dual-technology redundantie, met toevoeging van transmitters of schakelaars, voor verbeterde veiligheid.
 • Lagere eigendomskosten op lange termijn en legitieme return-on-investmentvoordelen.
 • Meting in één kamer over 20 ft. (6 m) zonder kamers te verspringen.

Veiligheid

Het duidelijke veiligheidsvoordeel van de magnetische niveau-indicator ten opzichte van een kijkglas is de verminderde kans op breuk. Als de procesvloeistof onder extreme druk of temperatuur staat, is de kans op breuk van het kijkglas groter. De drukgrens van een MLI is gemaakt van robuust metaal, vaak hetzelfde als de leidingen van het vat, waardoor MLI’s even veilig zijn als het omringende leidingsysteem zelf. De indicatoren, transmitters en schakelaars zijn alle extern gemonteerd en worden derhalve niet beïnvloed door toxiciteit, corrosiviteit of andere kenmerken van de procesvloeistof.

Een ander veiligheidsvoordeel is dat de chemische compatibiliteit met de vloeistof in een magnetische niveau-indicator beperkt is tot slechts drie componenten: de metalen kamer, de pakkingen en de vlotter. Bij glazen kijkglazen kan de procesvloeistof chemische compatibiliteitsproblemen hebben met elk van de bevochtigde materialen – glas, metaal, of afdichtmiddelen.

Onderhoud magnetische niveau-indicator

MLI’s zijn vrijwel onderhoudsvrij zodra ze geïnstalleerd zijn, omdat de indicator nooit in contact komt met de procesvloeistof. Bij kijkglazen moeten de meters periodiek worden gecontroleerd op lekken en regelmatig worden schoongemaakt. Verkalking, etsing en aanslag op het glas door de procesvloeistof kan ertoe leiden dat het kijkglas onleesbaar wordt.

Zichtbaarheid

De zichtbaarheid van het vloeistofniveau op grote afstand is een andere belangrijke reden om een magnetische niveau-indicator te verkiezen boven een kijkglasmeter. Kijkglas niveau-indicatoren zijn bedoeld om te worden bekeken op een afstand van maximaal ongeveer 3 meter. De heldere contrasterende kleuren van de vlaggen of een fluorescerende shuttle op een MLI maken echter een zichtbare niveau-aanduiding mogelijk tot op een afstand van 30 meter (100 voet) of meer. Nieuwere, meer geavanceerde visuele indicatoren hebben een zichtbaarheidsbereik tot 200 ft. (60 m).

Bron: Magnetrol

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.