Door: Redactie - 21 oktober 2022 |
Het Italiaanse bedrijf CTS maakt al sinds 1977 alles op het gebied van vrijlooptechniek. Of het nu gaat om een basisvrijloop, een inbouwvrijloop of een complete vrijloop met aanbouwflenzen en/of reactiearm. Voor zelfconstructie zijn er vrijloopkooien en losse geharde binnen en buitenringen leverbaar. CTS is ISO 9001 gecertificeerd. CTS producten worden in Nederland vertegenwoordigd door Groneman B.V.
Vrijlooptechniek is meer dan een freewheel en een hele goede aanvulling op het product programma van Mayr bij Groneman. De vertegenwoordiging van CTS in Nederland overgenomen van Motionteq.
Deze vrijloop bestaat uit een cilindrische buitenring en een “stervormige“ binnenringen met daartussen klemrollen en twee rollagers aan beide kanten, deze rollagers zorgen voor de centrering zodat de afstand tussen binnen- en buitenring altijd gegarandeerd is voor een goede centrering dus een goede werking van de vrijloopkoppeling. Voor een koppeloverdracht worden, bij verandering van draairichting, de rollen door een veer gedrukt naar een te kleine ruimte tussen de binnen- en buitenring waardoor de rol gaat klemmen.
Deze vrijloopkoppeling bestaat uit een cilindrische binnen- en buitenring en daartussen klemstukken in een kooi gemonteerd. In de vrijlooprichting gaan zij zweven, bij koppeloverdracht gaan ze door sleepcontact rechtop staan en gaan de klemstukken zich klemmen tussen de binnen- en buitenring en wordt er een koppel overgebracht.
Bij vrijloopkoppelingen met rollen, die met name worden gebruikt voor intermitterende bewegingen, kan het nauwkeurigheidsniveau worden verbeterd door het gebruik van o.a. versterkte VV-type rol-veren, een vloeibaardere smeerolie en hardmetalen (Hm) roloppervlakken die slijtage en interne elastische vervorming verminderen die vertragingen kunnen veroorzaken bij het joggen
Er zijn geen beperkingen op de snelheid in de richting van de overbrenging van het koppel, of de ingeschakelde vrijwielen omdat de delen onderling vergrendeld zijn, er is dus geen beweging ten opzichte van elkaar. In de draairichting in neutraal daarentegen zijn de maximumgrenzen aangegeven in tabellen en afhankelijk van de afmetingen van de vrijwielen en het gebruikte type smeermiddel.
In deze modus zijn snelheid en smering de meest doorslaggevende factoren. Aangezien vrijloopkoppeling het grootste deel van zijn levensduur in neutraal zal werken, is het noodzakelijk om de slijtage te beperken.
In deze modus moet rekening worden gehouden met de koppelpieken waaraan de vrijloop wordt blootgesteld wanneer de krachtoverbrenging wordt hervat na een te hoog toerental of bij het opstarten.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.