Stappenmotor met uitzonderlijk hoge snelheid en dynamiek

Stappenmotor

Met zijn toerental en koppel legt de nieuwe AM3248 stappenmotor van FAULHABER de lat hoog als het gaat om prestaties en afmetingen. Het model biedt een toerental tot 10.000 rpm, tot maar liefst vijf keer meer dan vergelijkbare stappenmotoren. In combinatie met een tandwielkast die een reductieverhouding van 100:1 levert, behaalt de motor een koppel van 5 Nm. Daarbij is de diameter van deze motor slechts 32 mm, wat dit model bijzonder geschikt maakt voor uiteenlopende toepassingen, bijvoorbeeld in de ruimtevaart, laboratoriumautomatisering, grote optische systemen, de halfgeleiderindustrie, robotica en 3D-printen.

Stappenmotor met hoog toerental en hoog koppel

De meerpolige tweefase stappenmotor AM3248 voert 48 stappen uit per omwenteling en biedt een hoog statisch koppel van 85mNm. De motor start direct vanaf de eerste stap met een hoog toerental. Door deze lage inertie is hij uitermate geschikt voor toepassingen die vragen om bijzonder snelle acceleratie en snelle richtingswisselingen. De nieuw ontwikkelde grote kogellagers zorgen voor een nog langere levensduur van dit motortype, dat sowieso al lang mee gaat. In zijn formaatklasse behaalt de motor in combinatie met een 32 GPT tandwielkast simpelweg ongeëvenaarde prestaties. Daarnaast kan de motor worden gecombineerd met een IE3 magnetische encoder.

Met deze eigenschappen en opties is dit de ideale stappenmotor voor allerlei veeleisende toepassingen. Een mooi voorbeeld is het uitlijnen van de zonnepanelen van satellieten: de motoren bewegen de masten, zodat de panelen altijd naar de zon gericht zijn. Hiervoor moeten de motoren niet alleen vele jaren nauwkeurig en betrouwbaar werken, maar ook bestand zijn tegen de extreme temperaturen in de ruimte. Ook de halfgeleiderindustrie vraagt om bijzonder hoge dynamiek en toerentallen voor de positionering van de wafers bij extreem krappe installatieruimtes in de machines. Dit is nog een toepassing waar betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van het hoogste niveau simpelweg essentieel zijn.

Thomas Würgler van FAULHABER PRECISTEP: “Onze nieuwe stappenmotor voldoet aan al deze vereisten en is de perfecte keus voor dit soort high-performance toepassingen.” Het bedrijfsonderdeel dat is gespecialiseerd in de productie van stappenmotoren is gevestigd in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds, dat bekendstaat om zijn horloge-industrie. “We kunnen onze motoren aanpassen aan de vereisten van specifieke toepassingen, zelfs voor kleine oplagen. Hierbij leveren we onze klanten het volledige aandrijfpakket uit één hand, inclusief technisch advies en ondersteuning.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.