TechniShow en ESEF Maakindustrie tonen innovatieve oplossingen

Vakbeurs Solar Solutions TechniShow en ESEF ACHEMA AIDA

Lockdowns, schaarse grondstoffen, een producentenvertrouwen dat in enkele kwartalen vanuit een diep dal opleefde tot de hoogste waarde in 20 jaar, aldus het CBS: de maakindustrie heeft een enerverende tijd achter de rug. Ondertussen versnellen de technologische ontwikkelingen en krijgen digitalisering en Smart Industrie steeds meer vorm. De supply-chain problemen en de druk om te verduurzamen, maken meer dan ooit duidelijk dat de maakindustrie het over een andere boeg moet gooien. TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 tonen de oplossingen; precies op het juiste moment.

Opening van TechniShow en ESEF Maakindustrie

Dat CEO ASML Peter Wennink samen met Theo Henrar (FME-voorzitter) deze twee zo belangrijke industriebeurzen op 30 augustus openen, zegt genoeg. De Nederlandse halfgeleider industrie kan de vraag naar hoogwaardige machines amper bijbenen. Op lange termijn blijven de vooruitzichten positief. En de machinebouwers in de semiconductor industrie zijn niet de enige OEM’s van Nederlandse bodem die de groei van de maakindustrie aanjagen.

Smart Industry

Maakbedrijven – of ze nu direct of indirect aan de grote OEM’s leveren – zijn op zoek naar oplossingen voor deze groeiende vraag. In een tijd waar de krapte op de arbeidsmarkt alsmaar groter wordt, is de vraag namelijk moeilijk bij te benen. Deze oplossingen zullen deels uit automatisering, robotisering en nieuwe technologie moeten komen, maar vooral uit ‘slimmer werken‘. Slimmer werken, het met hetzelfde aantal medewerkers méér produceren, is mogelijk door in de werkvoorbereiding te automatiseren. Niet alleen in ketens, ook binnen de bedrijven. Smart Industry is een van de belangrijke thema’s tijdens TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022. Model Based Definition is een oplossing waarmee je tijd bespaart bij het programmeren van machines en meetsystemen. MBD is nog niet feilloos, maar de exposanten op TechniShow, met name die in de meettechnologie, tonen wat wél al kan en welke kant de ontwikkelingen op gaan.

TechniShow en ESEF Maakindustrie & digitalisering

Digitalisering is een van de belangrijke thema’s waar de maakindustrie mee te maken heeft. Dit loopt uiteen van de papierloze fabriek, communicatie in de keten met klanten en leveranciers tot en met de inzet van AGV’s. Is autonoom transport van materialen en halffabricaten zin volin jouw fabriek? Op het Digitaliseringsplein ( Hal 10 stand 10.B041) geven experts antwoord op de vragen over digitalisering in de maakindustrie. In 4 stappen doorloop je het digitaliseringsproces waardoor je eenvoudig de volgende stap kunt zetten in Smart Industry. Experts zijn aanwezig om individueel advies antwoord op jouw vragen. Daarnaast zijn er in het Ketentheater op ESEF Maakindustrie elke dag presentaties over actuele onderwerpen rond Smart Industry.

Slimme uitwisseling van data

Het automatiseren van data-uitwisseling tussen partijen in de keten is een andere oplossing om efficiënter te werken. Deze automatisering voorkomt onnodig overleg en verkleint de kans op fouten. Het in Nederland ontwikkelde Smart Connected Supplier Network laat zien hoe de technologieontwikkeling op het gebied van data-uitwisseling is doorgegaan tijdens de lockdowns. Op de vorige TechniShow stond dit onderwerp nog in de kinderschoenen, nu kan ieder maakbedrijf ermee aan de slag. De technologie is klaar; de eerste ervaringen zijn opgedaan. Aanbieders van onder andere ERP systemen voor de maakindustrie integreren het in hun systemen, waardoor hun klanten stappen kunnen zetten richting een digitale fabriek. In zo’n digitale fabriek wisselen de ketenpartners razendsnel digitaal informatie met elkaar uit. Iedere ketenpartner kan deze informatie direct in de eigen IT-systemen inlezen. De operators aan de machines krijgen de informatie steeds vaker digitaal gepresenteerd en zo komt de papierloze werkplaats in alle facetten van de metaalbewerking steeds dichterbij. ‘Slim Produceren’, één van de drie categorieën waarin dit jaar een TechniShow Innovation Award wordt toegekend, telt maar liefst vier innovaties die bijdragen aan foutloos produceren – in zowel de verspaning als de plaatbewerking.

Lasrobots automatisch programmeren

Lasers voor plaatbewerking zijn krachtiger en sneller geworden. De toepassingen worden breder, denk hierbij aan laserreiniging, maar ook het efficiënt bewerken van oppervlakken met lasers. Afbramen en nabewerken van pons- en lasersnijdelen gebeurt steeds vaker, vanwege de hogere eisen die vervolgbewerkingen stellen. Op de beurs tonen de exposanten hoe deze stap geautomatiseerd verloopt – dat wil zeggen, zonder tussenkomst van medewerkers én met een constante kwaliteit. Op het vlak van lastechnologie kunnen bezoekers tijdens de beurzen zien dat ook hier automatisering een reuzensprong maakt. Om laswerk te automatiseren en minder afhankelijk te zijn van schaarse lassers, worden lasrobots al breed ingezet. Exposanten tonen in Utrecht hoe men direct vanuit het 3D CADmodel een lasrobot programmeert, waardoor nog kleinere series al door de robot gelast kunnen worden. Dit in Nederland ontwikkelde concept is een goed voorbeeld van hoe Model Based Definition doordringt in de maakbedrijven.

AI laat CNC-machines autonoom bewerken

Kunstmatige intelligentie, in combinatie met sensortechnologie, wordt steeds vaker toegepast bij CNCmachines, om deze autonoom te kunnen draaien. Het vakmanschap van de operator verschuift naar digitale systemen, waarmee maakbedrijven hun onbemande productie bewaken én minder afhankelijk worden van schaarse vakmensen. De operator verlegt de aandacht naar het optimaliseren van het proces, bijvoorbeeld met behulp van robots en cobots. Hierbij is de ontwikkeling gericht op eenvoudiger programmeren, zonder specifiek robotkennis, flexibele grijpersystemen én het gebruik van vision-systemen. Camera’s zorgen er in combinatie met Machine Learning voor dat de robot zelf producten herkent en weet hoe ze vast te pakken. Een ander thema is het gebruik van een nieuwe generatie koelsmeermiddelen. Aan de ene kant dwingen de OEM’s, door steeds hogere reinheidseisen te stellen, verspanende bedrijven hun koelsmeermiddelen bewuster te kiezen; aan de andere kant ontwikkelen aanbieders nieuwe, mensvriendelijkere koelsmeermiddelen die huidklachten bij operators voorkomen. In het verlengde hiervan zijn tijdens de beurzen ook de nieuwste technologieën, ten behoeve van de hoge reinheidseisen, te vinden.

Additive manufacturing

Additive manufacturing is een van de hoofdthema’s tijdens TechniShow 2022. Machinebouwers, zoals ASML, lopen tegen de grenzen aan van wat mogelijk is met de huidige maaktechnologie. Voor de volgende generatie machines zijn nieuwe designconcepten nodig, die alleen met additive manufacturing te maken zijn. Dit onderwerp komt bijvoorbeeld op 1 september aan bod in het 3D theater. Dan geeft, Michael John Sweers, founder van More Then Layers, een presentatie over Computional Design Methods voor additive manufacturing. Hij laat zien hoe je met aangepaste ontwerpen het maximale uit de technologie haalt. Supply chains zijn regelmatig verstoord, doordat componenten niet verscheept konden worden vanwege lockdowns, of omdat transportroutes en belangrijke vaarroutes werden geblokkeerd door vastgelopen schepen. Machinebouwers tonen daarom steeds meer interesse in 3D-printen als alternatieve productietechnologie. Ze willen daarmee leveringsrisico’s verkleinen en de productie terug naar huis halen. Niel van Es, van Parts on Demand, zal in het 3D Theater voorbeelden van on-demand-productie met 3D-printen tonen. Voor een uitleg over de hele AM-workflow loop je woensdag 31 augustus om 11.00 uur mee met de Guided Tour 3D. De exposanten die meedoen aan deze tour, laten alle stappen in het proces zien, van design en 3Dprinten tot en met nabewerken en kwaliteitscontrole. En wie TechniShow 2022 een andere dag bezoekt, kan op zowel het 3D Techniek als 3D Procesplein (hal 11) terecht met concrete vragen. Bezoekers aan ESEF Maakindustrie vinden hier meerdere exposanten die 3D printen als een dienst aanbieden. Hiermee helpen ze hun klanten voorraden af te bouwen. Onderdelen worden on-demand geprint en geleverd.

Machines, technologie en kennis op de TechniShow en ESEF Maakindustrie

In hal 7 vinden de bezoekers de technologie voor plaat- en buisbewerking én verbindingstechniek; in hal 12 staan de aanbieders van productie-automatisering en CNC-machines. Tussen deze twee hallen in staan exposanten met werkplaats- en assemblagetechniek (hal 8), oppervlaktetechniek (hal 8), machinegereedschappen (hal 9), Additive Manufacturing (hal 11), meettechnieken en Vision (hal 11). ESEF Maakindustrie vindt plaats in hal 9, 10 en 11. TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 zijn méér dan twee beurzen waar bezoekers technologie kunnen zien, ruiken en beleven. De beurzen bieden ook een platform waar de bezoeker zijn/haar kennis verrijkt tijdens workshops, inhoudelijke sessies en presentaties door experts uit de maakindustrie. Doordat de beurzen dit jaar geconcentreerd zijn aan één zijde van het Utrechtse Jaarbeurscomplex, kunnen bezoekers van TechniShow 2022 makkelijk deelnemen aan de vele inhoudelijke sessies in het Ketentheater op ESEF Maakindustrie. Daar geven experts iedere dag tips over hoe je als maakbedrijf kunt zorgen dat je mensen, processen en systemen de groei in de industrie bijhouden of hoe je als maakbedrijf efficiënter en winstgevender wordt door bedrijfsprocessen te optimaliseren. Bezoekers krijgen best practices aangereikt op het gebied van smart industryimplementatie in hun bedrijf; hoe ze met de technologische oplossingen hun concurrentiepositie versterken. Wie het bezoek aan de twee beurzen heel efficiënt wil plannen, doet er goed aan in ieder geval één van de NEVAT TechTalks op de agenda te zetten. Ieder uur worden de bezoekers in hal 10 op een interactieve manier bijgepraat over de nieuwste trends op het vlak van robotisering, 3D-printen, industriële marketing en meer. De thema’s Smart Industry, duurzaam en circulair ondernemen en personeel & arbeid komen in het Innovatietheater aan bod. Wie zich registreert via het online netwerkplatform, kan al vóór de beurs contact leggen met exposanten, afspraken plannen, andere bezoekers ontmoeten en zich aanmelden voor de diverse programma-onderdelen.

Fun: wie wisselt het snelst een band van een F1-auto

Een bezoek aan TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 is niet alleen interessant en leerzaam, het is ook een belevenis met een hoog fun-gehalte. Zeker als je met collega’s vanuit één bedrijf de beurs bezoekt. Dit jaar kan je achter het stuur van een Formule 1-simulator kruipen en het opnemen tegen een van je collega’s of de andere bezoekers. Wie legt het virtuele rondje het snelste af? Ben je meer een doener, dan kun je meedoen aan de bandenwisselwedstrijd. Wie wisselt het snelste een band van een F1-auto? Dit alles is te vinden op het Formule-1 Doe Plein in hal 7.

Meer informatie over de Technishow
Meer informatie over de ESEF Maakindustrie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie