Tata Steel IJmuiden kan zich nu onderscheiden in de Europese staalmarkt

Tata Steel IJmuiden Redbreast Expertgroep India

De noodzaak om bedrijven te vergroenen is groot. Er is een klimaatakkoord van Parijs (2015) en ons eigen nationale klimaatakkoord (2019) legt allerlei verplichtingen op om het milieu niet nog verder te belasten en de gevolgen van het opwarmen van de aarde tegen te gaan. In politiek Den Haag hoor je steeds vaker over industriële productiebedrijven: of vergroenen of verdwijnen!  De tijd dringt. Er is dus veel aan gelegen om bedrijven zoals Tata Steel IJmuiden versneld te laten nadenken over hun ‘duurzame lange termijn waarde creatie’ in relatie tot wat en hoe zij produceren. Welke bijdrage leveren zij aan de samenleving? Hoe duurzaam is dat product, hoe en waarvan wordt dat gemaakt?

Over het begrip ‘verantwoordelijkheid voor duurzame lange termijn waarde creatie’ wordt de laatste tijd veel gepubliceerd. Bedrijven worstelen hier mee. Zeker in de (zware) industrie. Volgens een recente publicatie van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is de grote industrie in de afgelopen vier jaar nauwelijks klimaatvriendelijker gaan produceren. Veel besparing is volgens de NEa te halen bij staalproducent Tata Steel, het chemiecomplex Chemelot, kunstmestfabrikant Yara en de Nederlandse raffinaderijen van Shell, ExxonMobil en BP.

Bij Tata Steel in IJmuiden wordt de laatste tijd uitgelegd wat er met staal allemaal wordt gedaan. Hoe gaat het proces van ijzer naar staal? Wat is de betekenis van staal? En Tata Steel Nederland heeft in september 2021 definitief gekozen om in de toekomst staal te gaan maken door middel van waterstof via Direct Reduced Iron-installatie en elektrische ovens.

Maatschappelijke businesscase

De hoogste baas van Tata Steel India – Narendran – was onlangs bij de minister Adriaansens (economische zaken) en Jetten (klimaat) op bezoek om te praten over staatssteun voor de groen staal-plannen voor Tata Steel IJmuiden. Er werd afgesproken dat Tata Steel eerst een businesscase maakt waarin onder andere komt te staan hoeveel geld het bedrijf nodig heeft van de Nederlandse overheid om te kunnen vergroenen. Een koppeling naar een maatschappelijke businesscase is mijn inziens noodzakelijk. En die maatschappelijke businesscase moet dan in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs zodat er zicht blijft op de maximale opwarming van de aarde met 1.5% graad. Waarin milieu- gezondheids- en omgevingsvoorwaarden zijn vastgelegd. Waar een politieke oplossing wordt gezocht om vervuilende fabrieken zo snel mogelijk te sluiten. En waarin door een onafhankelijke partij wordt vastgesteld wat de klimaat- milieu en gezondheidseffecten van alle ombouwactiviteiten op de omgeving zijn.

Omgeving moet profiteren van vergroening Tata

Tata Steel IJmuiden zou zich ten opzichte van de Europese staalbedrijven enorm kunnen onderscheiden met het creëren van een industrieel complex met nieuwe op de toekomst gerichte maakindustrie, waaronder de bouw en onderhoud van nieuwe generaties windmolens. De bouw van een dikke plaatwalserij is daar dan voor nodig. De unieke ligging van het staalbedrijf en de beschikking van een diepzeehaven maakt nieuwe initiatieven mogelijk. Zo kan het bedrijf ook bijdragen aan verdere groei van windenergie op zee. Er kan met meerdere partners en met de Nederlandse Windenergie Associatie samengewerkt worden. En dan ontwikkelt zich een metaal-energie-maakindustrie-cluster met groene bedrijvigheid in de IJmond en nieuwe werkgelegenheid. Zo wordt gebouwd aan een weerbare onderneming en aan maatschappelijke waarde creatie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Roel Berghuis

Roel Berghuis

Roel Berghuis, voormalig FNV-vakbondsbestuurder bij onder andere de Nederlandse Spoorwegen en Tata Steel Nederland. Roel staat bekend om zijn inzet voor een groene transitie in de industrie en pleit voor samenwerking tussen vakbonden, milieuorganisaties en bedrijven om een duurzame toekomst te creëren. Lees meer op zijn website.
Lees meer van: Roel Berghuis

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.