Slimme kippenstallen maken pluimveehouders toekomstbestendig

Slimme pluimveestallen

Er is nog een oorlog te winnen als het gaat om innovatie in de pluimveesector. Dat stelt Dennis Hoeks, productmanager Data & Systemintegration bij de Vencomatic Group. In zijn lezing op het Productie Proces Automatisering event op 24 januari vertelt hij hoe pluimveestallen slimmer zijn te maken. Dat levert milieuwinst op, een hogere opbrengst en een beter dierenwelzijn.

Slimme pluimveestallen

De Vencomatic Group is met meerdere divisies, diensten en producten actief in de pluimveesector, vertelt Hoeks: “Wij doen onder andere actief in de stalinrichting, de plek waar de kippen leven. Agro Supply zorgt weer voor de warmteterugwinning met warmtewisselaars. En Prinzen maakt voornamelijk machines voor het sorteren en inpakken van eieren bij de pluimveehouder. Samen proberen we naar totaaloplossingen te komen voor de pluimveesector.”

Volgens Hoeks staat diervriendelijkheid daarbij altijd centraal: “Wij hebben nooit legbatterijen voor kippen gebouwd, in onze concepten hebben de dieren altijd los gelopen. Zo laat de kip natuurlijk gedrag zien en legt zij haar eitje op de juiste plek en onder de juiste omstandigheden.”

Hij vervolgt: “We werken hier al veertig jaar aan, maar er is nu een bovengrens aan wat je eruit kunt halen. Met een half procent meer eieren ga je het als boer niet winnen. Maar we zien wel dat er grote verschillen zijn in hoe verschillende klanten van ons presteren. Daarmee is ook de inkomensspreiding tussen pluimveehouders opvallend groot. Daarom willen wij pluimveehouders die achterblijven helpen om op een hoger niveau te komen.”

Sensoren en slimme machines

Om tot zogenaamde ‘slimme pluimveestallen’ te komen, zijn er meerdere mogelijkheden om het dierenwelzijn te vergroten, de productie zo efficiënt mogelijk te maken en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren. Hoeks: “Daarvoor gebruiken we steeds meer sensoren die een groeiende hoeveelheid data oplevert. Zo kunnen we bijvoorbeeld op basis van het eiergewicht, wat een belangrijke indicator is voor de gezondheid van een dier, vaststellen of er problemen in een stal ontstaan. Denk aan een ziekte bijvoorbeeld. Ook kun je zien of het voer voor de dieren wel optimaal wordt benut. Want ook op het gebied van duurzaamheid moet je zo efficiënt mogelijk omgaan met jouw voer.”

Dat er nog veel slagen gemaakt kunnen worden, komt doordat veel familiebedrijven de bedrijfsvoering op een conservatieve manier uitvoeren. “Wij zijn actief in een industrie die op sommige vlakken achterloopt”, zegt de productmanager van Vencomatic. Dus ik zeg weleens dat we bezig zijn met de derde en vierde industriële revolutie tegelijk. Want er gebeurt, zeker buiten Europa, nog te veel werk handmatig en de meeste stallen bevatten nog nauwelijks sensoren. Er moet dus geautomatiseerd worden.”

Slimme machines en efficiënt data benutten zijn de oplossingen: “Daarvoor brengen we onder andere machines uit om eieren efficiënt te sorteren op eerste en tweede keuze. Door van elk ei razendsnel acht foto’s te maken, kun je heel snel diepgaande kwaliteitsrapporten maken. We werken momenteel aan een cloudplatform om die data ook voor de boer inzichtelijk te maken.”

Stikstofproblematiek

Vencomatic levert ook oplossingen om stikstof tot 90 procent te reduceren, een probleem wat in Nederland hoog op de agenda staat . Hoeks: “Wij pleiten in het stikstofdossier voor doelvoorschriften. Want wij meten de ammoniakuitstoot continu met onze warmtewisselaars. En door een systeem te bouwen dat vrijwel geheel uit kunststof is opgetrokken, kunnen we de ammoniak laten neerslaan en zo afvangen.”

Tijdens zijn lezing zal Hoeks dieper ingaan op de uitdagingen en mogelijke oplossingen om slimme pluimveestallen toekomstbestendig te maken. Wil je de lezing van Dennis Hoeks tijdens PPA 2023 bijwonen? Meld je kosteloos aan.

Auteur: Dimitri Reijerman, FHI

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie