Engineer het beste uit je machine

Seminarprogramma Machinebouw Event

Congrescentrum 1931 in Den Bosch opent op 12 december haar deuren voor het Machinebouw event. 43 exposanten verwelkomen de bezoekers, die naast een verscheidenheid aan aanwezige bedrijven hun hart kunnen ophalen aan het uitgebreide seminarprogramma.

Door: Hans Risseeuw, FHI

Ik spreek met Erwin Rodenburgh, Product Marketing Specialist bij ABB. Voor het seminarprogramma op het Machinebouw event verzorgt hij een interessante presentatie ‘Engineer het beste uit je machine’. Hoe blijf je de concurrentie voor en draag je tegelijkertijd bij aan een duurzame wereld. “Eigenlijk is dit een oproep aan de ingenieurs: hoe haal je het beste uit je machine,” zegt Erwin. “En dit begint bij het opstellen van duidelijke doelen.”

“In de praktijk worden ingenieurs vaak geleefd door de waan van de dag.” Het gevaar is dat hierdoor het vooropgestelde doel uitzicht raakt, of dat je zo wordt geleefd dat je geen tijd en ruimte meer hebt om te leren van eventuele fouten en je plan aan te passen. Hij hoopt dat ABB de ingenieurs kan ondersteunen in het behalen van vooropgestelde doelen.

Van conventioneel naar smart

“Vandaag de dag zie je nog heel veel conventionele technologie binnen de machinebouw,” stelt Erwin. Dit is voor een deel te verklaren omdat de overstap van conventionele machines naar meer geavanceerde modellen prijsgedreven is. De aanschafprijs van een machine is een belangrijke factor om de overstap te maken van conventioneel naar meer geavanceerde technologie. Maar naast aanschafprijs spelen ook wetgeving, vraag uit de markt en bijvoorbeeld veiligheidsvraagtukken een rol. Al deze verschillende factoren moeten meegenomen worden om een goede afweging te maken om te kiezen voor conventioneel of geavanceerd.

“Waar wellicht overheen wordt gekeken is personeel en kennis,” stelt hij en hij legt dit uit aan de hand van een fictief voorbeeld: “Een servicemonteur die puur door jarenlange ervaring op gehoor langs de machines loopt en ‘hoort’ of een machine goed loopt, is natuurlijk een uiterst waardevolle monteur. Maar op het moment dat deze monteur met pensioen gaat, lopen letterlijk je oren het pand uit. Personeel en kennis(verlies) zijn een factor waar je nu niet meer om heen kunt. Geavanceerde machines die met innovatieve digitale technologie de fabrikant of productieleider een seintje geven wanneer hij ‘niet zo lekker meer loopt,’ bieden een uitkomst in tijden van een krimpende arbeidsmarkt.”

Erwin mist de ambitie bij bedrijven om de kennis die ze nu nog hebben vast te leggen met behulp van technologie en automatisering. “Op basis van het meten van trilling, temperatuur en elektrische parameters kunnen we, in samenwerking met de ervaren onderhoudsmonteur, logaritmen ontwikkelen waarmee we enorme stappen kunnen zetten.”

Toekomstbestendige machines: een gezamenlijke opdracht voor de machinebouwer en de machinegebruiker

“Een andere verklaring waarom machinebouwers neigen naar conventionele technieken en nog niet de stap zetten naar geavanceerde modellen,” zegt Erwin, “is dat de geavanceerde modellen voornamelijk voordeel opleveren voor de gebruiker, en niet zozeer voor de machinebouwer.”

Hij neemt een pauze, en legt het uit: “je hebt een machine die je gewoon analoog aanstuurt. Wanneer je deze machine gaat digitaliseren, en hiermee dus data gaat produceren, dan kun je bijvoorbeeld gaan denken aan voorspellend onderhoud. Maar ook aan andere kostenmodellen over hoe je deze machine gaat vermarkten. De digitaliseringsslag geeft de gebruiker veel extra inzicht. Maar dit extra inzicht is alleen voor de gebruiker. Voor de fabrikant, de machinebouwer, is conventioneel ‘eenvoudiger.’ Geavanceerde machines hebben geavanceerd onderhoud nodig, generen data die ergens heen moet worden gestuurd, waar mogelijk weer abonnementen aan vast zitten. De voordelen van een geavanceerde machine zijn bijvoorbeeld: hogere productie, minder uitval, minder stilval et cetera. Voor de fabrikant zitten aan deze voordelen risico’s verbonden. Een fabrikant moet, wanneer hij de overstap maakt van conventioneel naar geavanceerd, zijn gehele businessmodel herzien. En waar de fabrikant zich vervolgens zorgen om maakt is zijn concurrentie positie: conventionele machines zijn goedkoper dan meer geavanceerde modellen.”

Tijdens het seminar Engineer het beste uit je machine geeft Erwin voorbeelden hoe de machinebouwer direct aan de slag kan met het ontwerpen van toekomstbestendige machines.

Inhoud gedreven evenementen

Staat of valt een event bij de inhoud? vraag ik. Of, anders geformuleerd: drijft een event op een sterk inhoudelijk seminarprogramma?

Erwin bevestigt dit nadrukkelijk. “We voelen de verantwoordelijkheid om als grote partij in onze branche een stukje leiderschap te tonen en ons ook op deze manier te profileren.” Een cruciaal onderdeel voor ABB om deel te nemen aan een evenement als Machinebouw is kennisdeling en het brengen en aanscherpen van visie; het bij- en aansturen van ontwikkelingen binnen de markt. ABB heeft de ambitie om binnen bepaalde thema’s te excelleren. Vanuit deze ambitie is het voor ABB van wezenlijk belang een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het seminarprogramma. “Daarnaast is ABB een commercieel bedrijf en is een belangrijk aspect van een evenement als Machinebouw om in contact te komen met bestaande- en potentiële klanten.”

Machinebouw is veel meer dan een beurs,” stelt Erwin. Hij bedoelt hiermee dat Machinebouw niet enkel bekend staat als een beurs, maar als een kennisevent. Een evenement dat voor een substantieel deel draait om de inhoud, om het seminarprogramma, om kennisdeling en hiermee een zeer specifiek publiek aantrekt; de technici en ingenieurs die het evenement bezoeken. ABB richt zich tijdens Machinebouw op deze doelgroep en Erwin richt zich dus ook tijdens zijn presentatie op de ingenieurs. De technici die de ruggengraat vormen van de technische bedrijven, van onze leden, van FHI en van het Machinebouw event.

Meld je hier aan voor een gratis bezoek aan het Machinebouw event op 12 december in congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie