’s Werelds eerste pneumatische cobot

Pneumatische cobot

Hoe zou het zijn als er robots bestonden die eenvoudig zijn te bedienen, geen veiligheidshek nodig hebben en bovendien aantrekkelijk geprijsd? Dat zou een heel nieuw tijdperk betekenen in de samenwerking tussen mens en robot. Dit tijdperk breekt nu aan – met de wereldwijd eerste pneumatische robot van Festo.

Bijna geen enkel industrieel marktsegment zal in de aankomende jaren zo snel groeien als de samenwerking tussen mens en robot. Cobots nemen zware of eentonige werkzaamheden over waardoor medewerkers meer ruimte krijgen terwijl hun werkzaamheden minder belastend en gezonder worden. Pneumatiek biedt de meest flexibele en ‘gevoelige’ oplossing om deze samenwerking prettig en veilig tot stand te brengen.

Voordelen van pneumatiek

De Festo cobot heeft veel van zijn voordelen te danken aan de pneumatiek: zijn gevoeligheid, lage gewicht maar ook zijn prijs/prestatieverhouding. Onder andere de directe aandrijvingen in de gewrichten van de cobot zijn goedkoper en bovendien licht van gewicht. Dit in tegenstelling tot een elektrische uitvoering waar zwaardere aandrijvingen en dure krachtkoppel sensoren nodig zijn. Daarbij is de wereldwijd eerste pneumatische cobot een resultaat van buitengewone expertise waarover Festo beschikt met betrekking tot gecontroleerde pneumatiek.

Voordelige optie – ook voor het MKB

Met de Festo cobot komt het gebruik van cobots ook binnen het bereik van het MKB; daar waar veel processen vaak nog handmatig worden uitgevoerd. Dit is mogelijk door de flexibiliteit van de cobot waarmee ook kleinere batches of arbeidsstappen zijn te automatiseren. Door een unieke en intuïtieve inbedrijfstelling en programmering kunnen medewerkers bovendien snel met de cobot aan de slag – zonder de noodzaak van dure opleidingstrajecten.

De pneumatische Festo cobot zal bovendien goedkoper zijn dan de elektrische variant in dezelfde klasse. De prijs/prestatieverhouding is vooral gunstig in zijn primaire toepassingsgebied: het verwerken van kleine onderdelen met een gewicht tot 3 kg. “Wanneer de Festo cobot in 2023 op de markt komt, zal hij met zijn eenvoudige bediening nieuwe standaarden zetten met betrekking tot de samenwerking tussen mens en robot”, geeft Dr. Frank Melzer, directeur product- en technologie management bij Festo, aan.

Eenvoudig te bedienen en flexibel in te zetten

De Festo cobot bestaat uit de hardware zelf, een handmodule en de Robotic Suite; intuïtieve software waarmee de cobot binnen enkele uren in bedrijf is te nemen en te programmeren. Voorkennis op het gebied van robotica is niet nodig door de overzichtelijk weergegeven en gestandaardiseerde functieblokken die in de software beschikbaar zijn. De pneumatische aandrijvingen maken het verder mogelijk om de robotarm eenvoudig handmatig en zonder weerstand specifieke punten of trajecten in te leren.

Vooral het MKB heeft baat bij cobots die pragmatisch en snel zijn in te zetten voor een nieuwe opdracht en dus méér kunnen dan alleen het permanent uitvoeren van dezelfde taak. Dat is dan ook precies waar de Festo cobot in uitblinkt. Hij heeft geen extra onhandige besturingskast nodig die ook nog eens lastig is aan te sluiten. Integendeel. Met de ruimtebesparende geïntegreerde besturing in de voet van de cobot is deze bijzonder flexibel. Eenvoudige koppelingen bieden de mogelijkheid om de cobot ad hoc in te zetten zonder lange omsteltijden. Met standaard bussystemen voor eenvoudige koppeling met bovenliggende besturingssystemen. Hierdoor neemt hij ook minder ruimte in beslag.

Dankzij de modernste lichtgewicht constructiemethoden is het Festo gelukt het gewicht van de cobot ruim onder de 20 kg te houden. Dit betekent dat hij snel en flexibel is te verplaatsen van de ene locatie naar de andere.

Veiliger en sneller werken

in teamverband als derde hand te fungeren. Hij beweegt – net als een echte collega – in een bereik dat voor de menselijke medewerker overzichtelijk is.

Dankzij de flexibiliteit van de pneumatische aandrijvingen handelt de cobot fijngevoelig – met een snelheid die is afgestemd op de situatie en met vloeiende, harmonieuze bewegingen. Een aanraking voelt hiermee net zo zacht aan als menselijk contact. Ook de pneumatische directe aandrijving van de cobot in combinatie met zijn lage gewicht dragen bij aan het verlagen van de contactenergie.

Christian Tarragona, hoofd van de afdeling Robotics bij Festo: “Door de nauwkeurige drukregelaars in de gewrichten herkent de robot wanneer hij wordt aangeraakt en reageert hierop met de bijbehorende veiligheidsfuncties”. De medewerker kan hiermee volledig veilig met zijn gevoelige technische collega samenwerken.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie