Maak een hydraulisch aangedreven robot van karton (video)

Robot van karton

De zomervakantie staat voor de deur, en wat is er nu leuker dan een creatief en educatief project om samen met je kinderen te ondernemen? Het bouwen van een hydraulisch aangedreven robot van karton is niet alleen een fantastische manier om quality time door te brengen, maar het biedt ook een leerzame ervaring op het gebied van techniek en hydraulica. Schroom niet, zelfs zonder kinderen is dit project een geweldige manier om je technische vaardigheden te verbeteren en iets unieks te creëren.

Materialen en voorbereiding

Voor dit robot van karton project heb je eenvoudige materialen nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt: karton, plastic spuiten, slangen, lijm en water. Het is een low-cost project dat toch geavanceerde principes van hydraulica kan demonstreren. Hydraulische aandrijfsystemen werken door vloeistofdruk te gebruiken om beweging te creëren. In dit geval gebruiken ze water om de spuiten te bedienen, die vervolgens de kartonnen onderdelen van de robothand bewegen.

Stappenplan robot van karton

Ontwerp en knippen: begin met het ontwerpen van de verschillende onderdelen van de robothand op het karton. Knip deze onderdelen nauwkeurig uit. Het is belangrijk om geduldig en precies te werk te gaan, aangezien de nauwkeurigheid van het knipwerk de functionaliteit van de robothand beïnvloedt.

  • Het basisplatform is 19×25 cm.
  • Voor de robotarm:
    • 3 stukken van 24 cm lang.
    • 3 stukken van 20 cm lang.
    • De laagste stukken zijn 6 cm breed aan de onderkant, 3 cm breed aan de bovenkant en zijn 12 cm hoog.
  • Deze stukken worden vastgelijmd op een platform van 7×6 cm met twee stukken van 3,5×4 cm om de batterij vast te houden.

Assembleren
Lijm de kartonnen stukken samen volgens het ontwerp. Zorg ervoor dat de gewrichten flexibel blijven zodat de hand kan bewegen.

Hydraulisch systeem
Bevestig de plastic spuiten aan de kartonnen hand. Verbind de spuiten met slangen die gevuld zijn met water. Door de spuiten in te drukken, wordt water door de slangen geduwd, wat de beweging van de robotarm veroorzaakt.

Testen en verbeteren
Test de robot van karton door de spuiten in te drukken en de bewegingen te controleren. Maak waar nodig aanpassingen voor een soepelere werking.

Educatief Aspect

Dit robot van karton project is ideaal om de basisprincipes van hydraulica te leren begrijpen. Hydraulische systemen worden veel gebruikt in industriële toepassingen, zoals in graafmachines en remsystemen. Door dit project te bouwen, krijgen kinderen (en volwassenen) een hands-on ervaring met deze technologie.

Dus, of je nu op zoek bent naar een boeiend zomervakantieproject voor je kinderen, of gewoon zelf iets nieuws wilt leren, het bouwen van een hydraulisch aangedreven robot van karton is een prima en leerzame keuze. Veel plezier met knutselen en alvast een mooie zomervakantie gewenst!

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld, was betrokken bij onder meer het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. Samen met Yuk Chi Kan heeft hij in 2020 het online nieuwsplatform IndustrieVandaag opgezet.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.