Proef zelfvliegende drones op High Tech Campus Eindhoven

Als bijen rond een korf moeten binnen drie jaar meerdere zelfvliegende drones rond de gebouwen van de High Tech Campus zoeven. Ze brengen pakjes en maaltijden, voeren inspecties uit aan gebouwen of helpen mee met de beveiliging. Dat is althans de bedoeling van een Europees project dat dit jaar op het Eindhovense hightech bedrijventerrein van start gaat.

Andere zelfvliegende drones ontwijken

Vanaf het pakketcentrum op de campus vertrekken flinke zelfvliegende drones met pakketjes om die af te leveren in de gebouwen van Philips, Signify, NXP of één van de andere 150 bedrijven op het terrein. Onderweg ontwijken ze automatisch de drones die vanuit de Strip maaltijden bezorgen. Net als de wat kleinere drones die bezig zijn gebouwen, zonnepanelen of de flora en fauna te inspecteren. Ook komen ze niet in het vaarwater van de bewakingsdrones, die automatisch rondes maken ter ondersteuning van beveiligers. Het zijn voorproefjes van wat na afsluiting van het project mogelijk dagelijkse kost wordt op de campus.

De High Tech Campus is één van de vijf plekken in Europa waar een dergelijk ‘living lab’ wordt gecreëerd. De Europese Unie ondersteunt dit met een subsidie van 6 miljoen euro, waarmee de infrastructuur en de nodige zelfvliegende drones kunnen worden gefinancierd. Het doel is volgens innovatie manager Paul van Son de mogelijkheden van dergelijke voorzieningen in kaart te brengen en te inventariseren welke regelgeving hiervoor nodig is.

De vijf projecten worden gecoördineerd door Brainport Development en technisch ondersteund door het startend bedrijf Serendipity op de campus. Verder zijn er bedrijven en universiteiten uit binnen- en buitenland bij betrokken. Zo ook het Europese ruimteagentschap ESA en de bedrijven NXP, VDL, Microsoft, Nokia en Lumo Labs.

Ps: bekijk ook de video van de snelste drone ter wereld die achter de F1 auto met Max Verstappen aanvliegt met ruim 350 km/u!

Bron: Eindhoven Dagblad

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.