Chipindustrie uit Nederland baanbrekend

Chipindustrie

Nederlandse chipindustrie – Baanbrekende studie legt dynamiek bloot in totstandkoming

Hoe kan het dat de chipindustrie met Nederlandse ondernemingen als ASML, ASM, BESI en NXP de spil vormen in de digitale revolutie? Antwoord op die vraag geeft Jorijn van Duijn in zijn boek Fortunes of High Tech. Ondertitel van deze baanbrekende studie: A history of innovation at ASM International, 1958-2008. In dit rijk gedocumenteerde boek laat Van Duijn zien hoe ASM International, gevestigd in Bilthoven, gedurende meer dan vijftig jaar in de roerige wereld van de hightech wist te overleven.

Puttend uit uniek historisch materiaal, biedt Fortunes of High Tech een zeldzaam inkijkje achter de schermen van een moderne hightech onderneming. Het verhaal van ASM is een geschiedenis vol successen, teleurstellingen, bepalende innovaties, strategische lessen en sterke persoonlijkheden. Aan bod komen de opkomst van de chip, de oprichting van ASML en de manier waarop de jonge ondernemer Arthur del Prado een succesvol bedrijf van de grond wist te tillen. Overleven in de hectiek van de hightech wereld vereiste een combinatie van gedurfd ondernemerschap, technologische inventiviteit en een ongekend stuwende industriële dynamiek.

De lotgevallen van hightech

In Fortunes of High Tech laat Van Duijn zien hoe toevalligheden de geschiedenis van de Nederlandse chipindustrie voor een flink deel stuurden. Hij legt uit hoe onze digitale wereld vol apps en gadgets uiteindelijk steunt op het ambacht om materialen te kunnen manipuleren. Daarbij toonden techneuten, managers en ambtenaren vastberadenheid, geconfronteerd als ze werden met wisselende economische omstandigheden, onbegrip bij investeerders of technologische tegenvallers. Een mentaliteit die de weg effende naar baanbrekende technologieën als lithografie en atoomlaagdepositie.

Jongensboek

Fortunes of High Tech leest als een jongensboek. Tegelijk biedt het een gedegen uiteenzetting van de organisatorische, technologische en industriële dynamiek binnen een bedrijf als ASM. Van Duijn beschrijft hoe de illustere ondernemer Del Prado in de chipindustrie belandde en er zijn eigen pad trok. Van het ontluikende Silicon Valley in de jaren vijftig, het rustieke Bilthoven en metropolen als Hong Kong en Tokyo: het boek werpt licht op de verbazingwekkende, internationale dynamiek waarbinnen Del Prado opereerde.

Uitvoerig onderzoek

Voor zijn onderzoek putte Van Duijn uit uniek bronnenmateriaal: het persoonlijke, zeer omvangrijke archief van Arthur del Prado. Daarnaast nam hij wereldwijd bij direct betrokkenen interviews af. De bevindingen van zes jaar onderzoek zijn bijeengebracht in het proefschrift Fortunes of High Tech: A history of innovation at ASM International, 1958-2008. Tijdens zijn onderzoek was Van Duijn als wetenschappelijk medewerker verbonden aan Rijkmuseum Boerhaave. Afgelopen vrijdag 22 november 2019 verdedigde Jorijn van Duijn met succes zijn promotieonderzoek aan de Maastricht Universiteit. Het boek is verkrijgbaar via Techwatch Books.

Jorijn van Duijn, Fortunes of High Tech: a history of inovation at ASM International, 1958-2008. Techwatch Books,

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie