Producentenvertrouwen daalt; elektrotechnische en machine-industrie verreweg het meest positief

Ondernemers machinebouw Low-code tool ECI Software Solutions

De stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde voor de tweede maand op rij. Het vertrouwen ging van 4,6 in augustus naar 2,6 in september, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat zij minder positief waren over hun orderpositie. 

Het producentenvertrouwen ligt nog wel boven het langjarige gemiddelde van 1,1. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd.

Vooral oordeel orderpositie verslechterd

Ondernemers waren vooral minder positief over hun orderpositie. Verder waren producenten voor het eerst sinds januari 2020 negatief over de verwachte productie. Daarentegen is het oordeel voorraden verbeterd.

Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal productenten dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.

Daarentegen was het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen kleiner dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Vertrouwen ondernemers daalt in bijna alle industriële bedrijfstakken

In bijna alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in september lager dan een maand eerder. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verreweg het meest positief. Ook ondernemers in de transportmiddelen- en metaalindustrie waren positief.

Productie industrie groeit met ruim 4 procent in juli

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 4,1 procent hoger dan in juli 2021. De groei is opnieuw lager dan in de voorgaande maanden.

Vertrouwen ondernemers in Duitsland ook verslechterd

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de industrie is in september verslechterd (volgens de IFO-index). Ze waren minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de toekomstige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in juni met 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.